Prosperita Open: Mertl zvládl český duel a postupuje, další čtyři Češi končí

- Filip Lefenda

V Komenského sadech v Ostravě v neděli druhým hracím dnem pokračoval premiérový letošní challenger hraný na českém území. Z českých zástupců dnes slavil postup pouze Jan Mertl, který porazil Petra Michneva. Marek Gengel a Tadeáš Paroulek svým soupeřům vzdorovali pouze v první sadě. S kvalifikací se pak překvapivě rozloučil i čtvrtý nasazený Marek Jaloviec, který nestačil na Rakušana Hampela.

Marek Gengel si hlavní soutěž na ostravské Prosperitě nezahraje. Finalista dvou nedávných egyptských turnajů série Futures v duelu druhého kola kvalifikace nestačil na favorizovaného Rakušana Sebastiana Ofnera, od něhož po vyrovnaném prvním setu, který prohrál až v koncovce 5:7, v tom druhém schytal nepopulárního kanára. 

„Ze začátku jsem podával dobře, pak to trochu odešlo. Soupeř začal hrát lépe a pak už mě úplně přehrál,“ zhodnotil duel s viditelným zklamáním ve tváři 660. hráč světového žebříčku.

Souboj dvou hráčů, kteří se v sobotu postarali o obrovská překvapení. I tak by se dalo nazvat měření sil mezi Tadeášem Paroulkem a Pascalem Brunnerem z Rakouska. Sedmnáctiletý Čech si v úvodním kole poradil ve dvou setech s favorizovaným Rumunem Corneou, a jak sám skromně přiznal, nečekal, že by mohl v Ostravě něco uhrát. Se zrovna největším sebevědomím zřejmě nevstupoval do utkání s Rusem Karacevem ani jeho soupeř, byť i on si proti tenistovi ze třetí stovky žebříčku, který ovšem byl už i 153. mužem světa, zajistil postup ve dvou sadách.

Před nedělním střetnutím však bylo jasné, že sen na postup do hlavní soutěže dozná v podání jednoho z jmenovaných nelítostného konce. Poraženým byl nakonec bohužel Paroulek, který první set prohrál až v koncovce 5:7, v tom druhém už ale zcela dominoval soupeř, který mu povolil již jen jediný gem. „Pocity jsou smíšené. V prvním setu jsem měl šance, mohl jsem klidně vyhrát, ale nevyhrál jsem. Potom se kluk rozehrál a já už neměl moc šancí. Dalo se s ním hrát, ale byl lepší a zaslouženě postoupil,“ zhodnotil zápas český mladík.

Stejně jako v předešlých dvou letech si ani letos Petr Michnev hlavní část ostravského challengeru nezahraje. Ačkoliv plnil v kvalifikaci roli nejvýše nasazeného, los mu pro druhé kolo přisoudil jednoho z nejtěžších možných soupeřů – zkušeného krajana Jana Mertla. Ten domácímu tenistovi oplatil nedávnou porážku z halového challengeru v Bergamu, zdolal jej ve dvou setech 7:5, 6:2 a srovnal tím bilanci vzájemných utkání na 2:2. „Od základní čáry jsem se cítil jistější než on a to asi dnes rozhodlo," zhodnotil Mertl pro Tenisový svět. 

Volný los měl v úvodním kole Marek Jaloviec, 293. hráč světového pořadí. Ve druhém kole pak dnes narazil na vzhledově nezaměnitelného Rakušana Lennyho Hampela. Ten v prvním kole překvapil výhrou ve dvou setech nad Francouzem Michonem. Jaloviec v prvním setu nevyužil vedení 3:1 ani 5:3. O vítězi první sady tak musel rozhodnout až tiebreak. V něm český tenista vedl 4:1, ale Rakušan předvedl veliký obrat, po kterém získal tiebreak výsledkem 7:4. Druhá sada už pak byla jednoznačná a Hampel mohl slavit výhru 7:6(4), 6:2. Rakouský tenista si tak v Ostravě překvapivě zahraje finále kvalifikace. 

V Ostravě dnes byla vylosována čtyřhra. Dohromady se v ní představí hned sedm českých zástupců.

2. kolo kvalifikace

Sebastian Ofner (AUT, 277.) – MAREK GENGEL (660.) 7:5, 6:0
Sumit Nagal (IND, 380.) – Dragoš Dima (ROU, 320.) 3:6, 6:1, 3:6
TADEÁŠ PAROULEK (2001.) – Pascal Brunner (AUT, 818.) 5:7, 1:6
Attila Balázs (HUN, 272.) – Peter Torebko (428.) 6:3, 6:4
PETR MICHNEV (237.) – JAN MERTL (361.) 5:7, 2:6
Reda El Amrání (MAR, 556.) – Marvin Netuschil (GER, 309.) 6:7(3), 6:2, 6:3
MAREK JALOVIEC (293.) – Lenny Hampel (AUT, 408.) 6:7(4), 2:6
Franko Škugor (CRO, 321.) – Carlos Taberner (ESP, 310.) 5:7, 6:7(5)

Prosperita Open den po dni:

Neděle 30. 4.:

Los čtyřhry na Prosperita Open: Do hry zasáhne sedm Čechů, Rosol hraje po boku Australana Junaida

Prosperita Open: Druhé kolo kvalifikace i s pěti Čechy, ozdobou nedělního programu souboj Michneva s Mertlem

Šampiona z loňského Roland Garros trápí zdraví: Chci se dát fyzicky dohromady, přeje si Patrik Rikl

Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

Sobota 29. 4.: 

Prosperita Open 2017: Mertl s Gengelem prošli do druhého kola kvalifikace, uspěl také sedmnáctiletý Paroulek

Los hlavní soutěže Prosperita Open: Pavláska čeká na úvod Donati, Rosol změří síly se Setkičem