Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou

- Jan Vojkůvka

Během probíhající kvalifikace na J&T Banka Prague Open se v areálu pražské Sparty v neděli se svou kariérou definitivně rozloučí členka zdejšího klubu Klára Koukalová, která se přítomným divákům představí v přestávce mezi druhým a třetím zápasem. Orientačně by rozloučení mělo proběhnout okolo 14. hodiny. Během své aktivní dráhy získala česká tenistka tři tituly na okruhu WTA a figurovala na 20. místě na světě.

V areálu klubu pražské Sparty, kde v sobotu začala kvalifikace na turnaj WTA s názvem J&T Banka Prague Open, se členka zdejšího oddílu Klára Koukalová, která ohlásila svůj konec už v září minulého roku, rozloučí při ceremonii s přítomnými diváky i zástupci TK Sparta Praha. Koukalová už na tour žádný zápas nesehraje, v současnosti působí jako televizní komentátorka.

S profesionální kariérou začínala pětatřicetiletá bývalá tenistka v roce 1999, avšak definitivně se na okruhu začala prosazovat o dva roky později, když senzačně došla do finále v Antverpách.

Od té doby se Koukalová, která vybojovala tituly WTA v Hertogenboschi 2005, Portoroži 2005 a Florianapolis 2014, začala postupně prosazovat do první světové stovky a svého maxima dosáhla v dubnu 2013, kdy vystoupala na dvacáté místo světa. Během své kariéry uhrála v profesionálním tenise 510 výher a 433 porážek.

Výborné období na okruhu měla v letech 2004 a 2005, kdy kromě dvou titulů vybojovala další tři finálové účasti v Hertogenboschi 2004, Sopotách 2004 a Palermu 2005. Držitelka čtyř titulů ve čtyřhře se ale nikdy nedokázala výrazněji prosadit na grandslamových turnajích.

Jejím maximem jsou čtvrtá kola z Wimbledonu 2010 a French Open 2012. Kromě tří singlových titulů na WTA vybojovala rovněž 7 titulů na turnajích ITF.

Během své kariéry se stala také reprezentantkou ve Fed Cupu, za český tým odehrála celkem 9 týmových střetnutí s bilancí 8/5 ve dvouhře a 2/0 ve čtyřhře. Nominována byla celkem jedenáctkrát a v roce 2014 slavila s českým týmem fedcupový titul. V roce 2008 si zahrála na olympijských hrách v Pekingu, kde však vypadla v prvním kole.

J&T Banka Prague Open den po dni:

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou