J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

- Jan Vojkůvka

Roční čekání na další ročník pražského turnaje WTA je u konce. Sobotní den přinesl úvodní kvalifikační kolo na J&T Banka Prague Open, na němž titul obhajuje Lucie Šafářová. Program musel být v průběhu dne vinou deště dvakrát přerušen, ale nakonec se celý program podařilo odehrát a z postupu do dalšího kola se raduje šest domácích tenistek!

První kolo kvalifikace, v níž se hraje o čtyři místa v hlavní soutěži, rozehrála sedmička českých tenistek, která se díky žebříčkovému postavení či volným kartám dostala do společnosti hráček usilujících o úspěch a proniknutí do turnaje, který oficiálně začne v pondělí.

O překvapení není nouze

Hned první zápasy kvalifikace prokázaly, že na pražské antuce nemusí být o překvapení nouze. Němka Antonia Lottnerová přehrála po setech 6:3, 7:6 (4) Tchajwanku Kchaj-čchen Čchangovou, jež je na žebříčku o téměř 70 míst výše. Mimo hru je také členka elitní stovky světa Jekatěrina Alexandrovová, která podlehla Brazilce Beatriz Haddadové Maiové 3:6, 5:7.

„Antuka není můj povrch,“ pousmála se po utkání Alexandrovová. „Moc mi nešel servis, ale soupeřka hrála stabilně. Vždy dělám hodně dvojchyb, ale dnes jsem měla slabý první servis,“ podotkla Ruska, jež trefila hned sedm dvojchyb. Alexandrovová žije a trénuje v Praze a snaží se získat české občanství. Po zápase poskytla Tenisovému světu rozhovor v českém jazyce.

Do druhého kola kvalifikace naopak postoupila Tereza Smitková, která za dvě hodiny a 21 minut udolala bývalou 38. hráčku světa Heather Watsonovou z Velké Británie. V prvním setu ani jedna z hráček neztratila servis, a tak musel rozhodovat tiebreak. V něm získala první minibrejk Britka, ale Smitková útočnou hrou otočila přesvědčivě tiebreak pěti míči v řadě. Ve druhém setu Češka vedla 1:0, ale pak šesti hry v řadě sadu ztratila. V rozhodující sadě vedla Smitková 3:2, podávala a zápas byl přerušen pro déšť. "Trochu mě to rozhodilo. Koukala jsem se na předpověď a nečekala jsem, že by zápas mohl být přerušen. Pak měla soupeřka více šancí na brejk a jednu využila," říkala po zápase Smitková.

Ta za stavu 4:5 a 15:40 čelila dokonce dvěma mečbolům, ale skvělým servisem a drtivým útokem z forhendu obě šance soupeřky zhatila a nakonec vyhrála 7:5, když jí při mečbolu pomohlo i prasátko. Na minulém turnaji v Istanbulu Smitková vedla proti Eraydinové v rozhodujícím setu 5:1 a měla pět mečbolů a prohrála. Nyní se situace obrátila. "Byla to úplně jiná situace. Eraydinová byla doma a zahrála na ty mečboly výborně, asi jen jeden míček jsem prohrála svoji chybou. Teď jsem to soupeřce oplatila a mám to zpátky," usmála se osmifinalistka Wimbledonu z roku 2014.

Hradecká vybojovala cenný skalp

Náročný los čekal na zkušenou Lucii Hradeckou, která si ale s první nasazenou kvalifikace Risou Ozakiovou dokázala poradit a postoupila do dalšího kola po setech 6:4, 5:7, 6:2. Hradecká na kurtu bojovala více než dvě hodiny, ale v cestě za postupem do hlavní soutěže si připsala velmi cenný skalp 70. hráčky světového žebříčku.

Velmi blízko vítězství přitom byla už ve druhém setu, ve kterém po brejku vedla 5:4 a mohla podávat na vítězství, ale nedostala se k mečbolu, prohrála tři gemy v řadě a musela jít do rozhodujícího dějství. V něm však Hradecká zvládla Ozakiové sebrat podání hned v prvním gemu a po dobrém výkonu na servisu si dokráčela za postupem, přičemž v sedmé hře přidala druhý úspěšný brejk.

V českém souboji držitelek divoké karty pak porazila Anastasia Zarycká Moniku Kilnarovou 6:4 v rozhodujícím setu. Pro bývalou Ukrajinku Zaryckou to byl první turnaj, na kterém startovala pod českou vlajkou. "Je symbolické, že jsem první zápas za Českou republiku odehrála právě v Praze. Jsem ráda, že jsem ho vyhrála," řekla Tenisovému světu v rozhovoru po zápase.

Výborně vstoupila do kvalifikace Denisa Allertová, která na centrkurtu vyzvala trápící se Bulharku Isabellu Šinikovovou, jež prohrála pět utkání v řadě. Češka rychle vedla 5:1, ale Šinikovová snížila na 4:5 a měla dokonce brejkbol na 5:5. Allertová však zvrat nedovolila a při setbolu jí dokonce pomohlo prasátko. Ve druhém setu už Allertová Bulharce nedala žádnou šanci a za 53 minut postoupila do druhého kola kvalifikace.

„Nebylo to jednoduché utkání. Soupeřku jsem znala a věděla jsem, že to bude složité. V prvním setu se to zkomplikovalo, když jsem z 5:1 ztratila na 5:4, ale naštěstí jsem to ustála a uhrála set. Ve druhém setu jsem jí utekla a už to bylo dobré,“ hodnotila Allertová.

Bez zaváhání prošla do dalšího kola Tereza Martincová, jež narazila na Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou, hrdinku fedcupového střetnutí mezi Běloruskem a Švýcarskem, která ve dvouhře získala dva body a byla pilířem nečekaného postupu svého týmu do finále. V Praze však byla jen stínem z minulého víkendu, když proti Martincové neuhrála prakticky nic. Česká tenistka smetla svou sokyni z kurtu za hodinu hry 6:3, 6:1.

Senzace v podání Beránkové

Největší senzace dne se zrodila v závěru sobotního programu na kurtu číslo 1. Šestnáctiletá Karolína Beránková, která zatím nefiguruje v žebříčku WTA, na něm vyzvala o sedmnáct let starší Virginii Razzanovou z Francie, 165. hráčku světového pořadí. Favoritka tak byla jasně daná, ale...!

Do první sady, která přinesla hned devět ztracených podání, vstoupila lépe Razzanová, která rychle vedla 3:0. Poté se Češka chytla a třemi hrami v řadě srovnala. Následovala série dalších pěti brejků v řadě, která dospěla do vedení 6:5 pro Francouzku. Ta ve dvanácté hře udržela servis a získala první sadu poměrem 7:5.

Druhé dějství bylo opačné ve všech směrem. Tentokrát se do náskoku tří her dostala hned ze startu Beránková a místo devíti brejků byl k vidění jeden jediný. Češka měla možnost zakončit set už za stavu 2:5 pro podání soupeřky, nakonec tak ale učinila díky druhého setbolu o hru později. A stav 6:3 se zrodil také v rozhodující sadě, byť do ní mladá tenistka nevstoupila vůbec dobře. Razzanová rychle vedla 3:0 a zdálo se, že je na dobré cestě k vydřenému vítězství, jenže chyba lávky! Beránková se nadechla k famóznímu obratu, který dokonala šesti získanými hrami v řadě a naprosto tak šokovala pražské publikum.

„Tohle jsem fakt nečekala. Šla jsem do toho s tím, že nemám, co ztratit a že se pokusím hrát, co nejlépe. Je to velká výhra, která mi dodá hodně sebevědomí,“ radovala se Beránková. „Za stavu 0:3 ve třetím přišel na kurt můj trenér a zlomilo se to,“ usmívala se.

V prvním kole naopak vypadla Slovenka Viktoria Kužmová, která nestačila na mírně favorizovanou Kolumbijku Marianu Duqueovou-Marinovou a prohrála s ní 7:5, 4:6, 4:6. „Byl to můj nejlepší zápas na antuce v letošním roce,“ vidí velká pozitiva slovenská tenistka.

Porážku si na své konto připsala také Anastasija Komardinová, jež nastoupila do utkání se svou krajankou Annou Kalinskou. Souboj dvou Rusek Komardinová měla rozehraný velmi slušně a ještě ve třetím setu vedla 4:2. Následně ale prohrála čtyři gemy v řadě a loučí se po porážce 5:7, 6:4, 4:6. „Byl to těžký zápas. Obě se známe už dlouho, trénujeme spolu a je vždy těžké hrát proti holce, kterou znáte,“ uvedla Komardinová, která žije a trénuje v Praze.

Na poslední chvíli se do kvalifikace dostala Polka Katarzyna Piterová, která nahradila Katerynu Kozlovovou z Ukrajiny. První náhradnicí do kvalifikace tak byla Češka Jesika Malečková. "Myslím, že je to ale bez šance," glosovala své naděje. Bohužel se její slova potvrdila.

1. kolo kvalifikace
Risa Ozakiová (JPN, 70.) – LUCIE HRADECKÁ (168.) 4:6, 7:5, 2:6
Virginie Razzanová (FRA, 165.) – KAROLÍNA BERÁNKOVÁ (-) 7:5, 3:6, 3:6
Tamara Korpatschová (GER, 140.) – Ana Bogdanová (ROU, 112.) 6:2, 5:7, 5:7
TEREZA MARTINCOVÁ (150.) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR, 91.) 6:3, 6:1
Natalija Vichljancevová (RUS, 77.) – Katarzyna Piterová (POL, 215.) 6:1, 6:0
TEREZA SMITKOVÁ (166.) – Heather Watsonová (GBR, 111.) 7:6 (3), 1:6, 7:5
ANASTASIJA ZARYCKÁ (478.) – MONIKA KILNAROVÁ (723.) 3:6, 6:1, 6:4
Viktoria Kužmová (SVK, 163.) – Mariana Duqueová-Marinová (COL, 99.) 7:5, 4:6, 4:6
Mona Barthelová (GER, 81.) – Sachia Vickeryová (USA, 137.) 6:3, 6:2
Jasmine Paoliniová (ITA, 189.) – Veronika Kuděrmetovová (RUS, 193.) 7:6 (3), 3:6, 6:4
Anastasija Komardinová (RUS, 172.) – Anna Kalinská (RUS, 145.) 5:7, 6:4, 4:6
Isabella Šinikovová (BUL, 148.) – DENISA ALLERTOVÁ (107.) 4:6, 1:6
Donna Vekičová (CRO, 84.) – Victoria Kamenská (RUS, 210.) 6:2, 7:5
Kchaj-čchen Čchang (TPE, 113.) – Antonia Lottnerová (GER, 180.) 3:6, 6:7 (4)
Asia Muhammadová (USA, 124.) – Rebecca Šramková (SVK, 123.) 0:6, 3:6
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 146.) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 88.) 6:3, 7:5

J&T Banka Prague Open den po dni:

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou