Kvalifikace J&T Banka Prague Open rozlosována, v akci bude sedm Češek

- Filip Lefenda

V pátečních odpoledních hodinách byl zveřejněn los kvalifikace J&T Banka Prague Open, která bude v areálu tenisové Sparty zahájena v první víkendový den od 10 hodin dopoledne. O čtyři vstupenky do hlavní soutěže, která začne v pondělí, bude zápolit mimo jiné i sedm Češek. Představí se i dvě hráčky ze Slovenska.

Tou bezesporu nejzkušenější bude Lucie Hradecká, která si v hlavním městě zahrála před dvěma roky o titul. Los kvalifikace však pro 168. ženu světového pořadí milostivý nebyl, Hradecká si na domácím podniku zahraje na úvod s nasazenou jedničkou Risou Ozakiovou (70.) z Japonska.

Těžký los má také Tereza Martincová (150.), která vyzve Bělorusku Aljaksandru Sasnovičovou (91.). Ta na sebe v posledních týdnech upozornila semifinálovou účastí na turnaji v Bielu a poté i dvěma body v rámci fedcupového semifinále se Švýcarskem, které Bělorusky ovládly poměrem 3:2 a poprvé v kariéře si tak v listopadu zahrají proti USA o zisk cenné týmové trofeje.

Šance se naopak dávají v kvalifikaci osmé nasazené Denise Allertové (107.), vítězce březnového turnaje v čínském Ču-chaji, která změří síly s Bulharkou Isabellou Šinikovovou (148.). Ta se v současnosti potácí s nedobrou formou, když na vítězství čeká již pět utkání v řadě.

Tereza Smitková (166.) vyfasovala pro první kolo kvalifikace britskou držitelku divoké karty Heather Watsonovou, aktuálně 111. hráčku světa. S tou se česká hráčka již jednou v kariéře utkala, před třemi lety s ní však v Montrealu padla po velké bitvě 4:6 ve třetím setu. Nyní tedy nastal čas odplaty…

Mládí versus zkušenost – to bude souboj na divokou kartu startující Karolíny Beránkové, teprve šestnáctileté Češky, která zatím nefiguruje v žebříčku, a o sedmnáct let starší Virginie Razzanové (165.) z Francie. Tento duel bude mít jasnou favoritku.

To naopak neplatí o vzájemném utkání dvou českých hráček, ve kterém levoruká Monika Kilnarová (723.) vyzve Anastasii Zaryckou. Ta ještě před nedávnem hrála tenis pod vlajkou Ukrajiny, odkud pochází její otec, sama se však narodila a vyrůstala v Česku, a proto se 478. hráčka žebříčku rozhodla získat české občanství, kterým disponuje dva týdny. Obě jmenované si před rokem zahrály v jediném společném střetnutí o finále na turnaji v Přerově, přičemž si lépe vedla Zarycká, která triumfovala poměrem 7:6 a 6:2.

Los hlavní soutěže proběhne v sobotu ve 14 hodin.

Los 1. kola kvalifikace:

Risa Ozakiová (JPN, 70.) – LUCIE HRADECKÁ (168.)
Virginie Razzanová (FRA, 165.) – KAROLÍNA BERÁNKOVÁ (-)
Tamara Korpatschová (GER, 140.) – Ana Bogdanová (ROU, 112.)
TEREZA MARTINCOVÁ (150.) – Aljaksandra Sasnovičová (BLR, 91.)
Natalija Vichljancevová (RUS, 77.) – Katerina Kozlovová (UKR, 132.)
TEREZA SMITKOVÁ (166.) – Heather Watsonová (GBR, 111.)
ANASTASIJA ZARYCKÁ (478.) – MONIKA KILNAROVÁ (723.)
Viktoria Kužmová (SVK, 163.) – Mariana Duqueová-Marinová (COL, 99.)
Mona Barthelová (GER, 81.) – Sachia Vickeryová (USA, 137.)
Jasmine Paoliniová (ITA, 189.) – Veronika Kudermetovová (RUS, 193.)
Anastasija Komardinová (RUS, 172.) – Anna Kalinská (RUS, 145.)
Isabella Šinikovová (BUL, 148.) – DENISA ALLERTOVÁ (107.)
Donna Vekičová (CRO, 84.) – Victoria Kamenská (RUS, 210.)
Kchaj-čchen Čchang (TPE, 113.) – Antonia Lottnerová (GER, 180.)
Asia Muhammadová (USA, 124.) – Rebecca Šramková (SVK, 123.)
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 146.) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 88.)