Futures v Jablonci nad Nisou: Šafránek ubojoval drama s Jebavým, Konečný postupuje

- Jan Vojkůvka, VIDEO: David Schlegel, Kryštof Rossmann

Dohrávka zbývajících zápasů prvního kola ve dvouhře a čtvrtfinálové boje ve čtyřhře. To je program středečního dne na turnaji v Jablonci, během něhož se představí poprvé také nasazená jednička Jan Šátral či čtyřka turnaje Michal Konečný.

Po prvním hracím dnu hlavní části soutěže v Jablonci nad Nisou, během něhož se do další fáze turnaje probojovala celkem sedmička českých tenistů, byl zahájen den druhý. Do akce se dostaly další české naděje, které si chtějí urvat co nejvíce z nabízených bodů do světového žebříčku.

Turnaj v Jablonci skončil ve dvouhře neúspěšně pro Dominika Süče, který v souboji s Polákem Hubertem Hurkaczem, osmým nasazeným tenistou, vedl v prvním setu 5:4 a podával na vítězství, nicméně set nedopodával a ztratil jej v tiebreaku. Následně ztratil i první hru druhého setu a zápas skrečoval. Důvodem jsou problémy se zády. Odpoledne byla na programu pro Süče i čtyřhra, nicméně i v ní po boku Gengela padl a tak pro něj turnaj definitivně skončil.

"Něco jsem si udělal se zády, natáhnul jsem si spodek zad minulý týden v Praze a od té doby se to se mnou táhne a teď už to nešlo, takže jsem musel skrečovat," svěřil se po utkání Süč. "Už v tom tiebreaku jsem nemohl hrát, už za stavu 2:4 nebo kolik to bylo, už jsem se nemohl ani natočit, takže už bylo jasné, že to nemohu dohrát."

Na favorizovaného Němce Jana Choinskiho pak nestačil na kurtu č. 5 kvalifikant Pavel Štaubert, který se během utkání nedostal ani k jednomu brejkbolu. Naopak šestý nasazený Němec si vypracoval hned 6 příležitostí, ze kterých 3 proměnil a zaslouženě postoupil po výhře 6:3 a 6:2. Problémem českého tenisty se ukázalo býti podání, na což sám upozornil. "Nešel mi servis. Hrál jsem jenom přes druhé, protože jsem měl teď pět dní problémy se zády, takže jsem neservíroval první a přehrál mě," řekl Štaubert.

 

Šafránek v dramatickém souboji obrat nepovolil

Prvním českým postupujícím středečního dne se stal pátý nasazený Václav Šafránek, na něhož čekalo střetnutí s krajanem Romanem Jebavým. Ten nakonec kladl mnohem větší odpor, než se původně zdálo. Šafránek měl oba sety rozehrané na výbornou, ale Jebavý nehodlal prodat svou kůži lacino a nakonec přinutil Šafránka setrvat na dvorci déle, než na kolik to bylo rozehráno.

V prvním setu Šafránek vyhrával 5:1, nicméně Jebavý zabojoval a set zdramatizoval, nicméně na Šafránka to nestačilo a ten tak první set vyhrál 6:4.  I ve druhém setu vedl už 5:1, Jebavý se opět dokázal postavit, i přes soupeřovy mečboly si uhájil podání a následně Šafránka brejknul. V dalších dvou gemech se situace opakovala a Jebavý opět při svém podání odvracel mečbol a po úspěšném uhájení servisu dokázal dostat pětku turnaje pod tlak a nakonec mu i sebrat podání. Po srovnání na 5:5 si už mnohem snadněji podržel servis a ve dvanáctém gemu se dostal k několika setbolům při podání Šafránka, ze kterých nakonec vytěžil vítězství 7:5 ve druhé sadě.

Jebavý vstupoval do rozhodujícího setu s šesti vyhranými gemy v řadě a navíc na vlastním servisu, jenže z aktuální výborné formy nedokázal těžit i po delší mezisetové pauze a hned úvodní gem prohrál. Šafránek ovšem získaný servis soupeře potvrdit nedokázal. Přesto byl úspěšný brejk jistým zlomem v utkání. Šafránek se dokázal dostat z menší herní krize, přitlačit na Romana Jebavého a rychle se zase dostat do vedení. Pátý nasazený nakonec byl úspěšnější a dotáhl třetí set k vítězství 6:2.

"Tenhle zápas beru pozitivně, protože jsem dlouho nehrál," řekl po duelu Roman Jebavý, který přiznal určité problémy s kolenem. "Zezačátku jsem se hůře hýbal, protože jsem se bál, ale pak se to otočilo. Ještě nejsem tolik vyhraný, protože jsem dlouho nehrál, rozhodlo pár míčů za důležitých stavů," myslí si Jebavý.

 

 

Do dalšího kola jde Vocel, Poljak naopak neuspěl

Snadnou práci měl nakonec Matěj Vocel, který se utkal v rámci prvního kola s polským tenistou Pawlem Zawiszou, jenž se do hlavní soutěže prokousal skrz tříkolovou kvalifikaci. V hlavním pavouku však bude mít zapsaný pouze jeden vítězný gem. Vocel totiž utkání zcela dominoval a za 39 minut polského soupeře z dvorce vyprovodil.

Dvacetiletý David Poljak svedl s Japoncem Učidou dvouhodinovou nádhernou bitvu, plnou vítězných míčů a krásných výměn, během níž nebyla nouze o spoustu brejkbolů. Favorizovaný Učida, plnící roli sedmého nasazeného, si vytvořil hned 20 brejkbolů, ze kterých nakonec využil pět z nich. To Poljak byl úspěšnější, co se procentuální statistiky týče a využil 4 z 8 příležitostí.

Porážku však nakonec odvrátit nedokázal - v prvním setu prohrál 4:6. Ve druhém byl dlouho o krůček napřed. Poljak měl ve druhém setu při soupeřově podání za stavu 5:4 setbol, ale v klíčové výměně hrál příliš pasivně. Za stavu 5:6 však luxusními čtyřmi vítěznými míči brejkl Učidu a vynutil si tiebreak. Zejména první míček 12. hry by se neztratil v rubrice Hot shot na právě probíhajícím French Open... V tiebreaku však Učida hrál excelentní tenis a třetí set nepřipustil. 

Konečný na úvod nezaváhal

Vítěznou premiéru na letošním turnaji futures v Jablonci prožil také čtvrtý nasazený Michal Konečný, jemuž se podařilo ve dvou setech přehrát svého krajana Jana Blechu. Po hladké výhře 6:2 se musel Konečný popasovat s nepříjemnou hrou soupeře zejména ve druhé sadě, která dospěla až do zkrácené hry. V ní se favoritovi utkání podařilo svého soka udolat 7:5.

Šátral bez problémů 

Nasazená jednička Jan Šátral si v prvním kole hladce poradil s Němcem Robinem Kernem, kterého smetl  dvakrát 6:1. Šátral svému soupeři nepřipustil svému soupeři možnost jediného brejkbolu a za pouhých 46 minut proletěl do druhého kola, v němž jej bude čekat jiný Němec, tentokráte Denis Kapric. 

Vítězem dramatické čtyřhry Dlouhý s Jebavým

Kromě mnoha zajímavých zápasů dvouhry byl dnes na programu tenisového turnaje v Jablonci i velmi zajímavý zápas čtyřhry, ve kterém se střetli velezkušení Dlouhý s Jebavým proti Štylerovi s Vejvarou. Začátek zápasu vyšel mnohem lépe zkušenější dvojici, která vyhrála suverénně 6:0. O něco méně suverénněji si však Dlouhý s Jebavým počínali v setu druhém. Vedli 4:3 a podávali, ale dvakrát přišli o servis a sadu ztratili v poměru 4:6. Zápas tedy musel rozhodnout supertiebreak, ve kterém museli Dlouhý s Jebavým odvracet za stavu 8:9 mečbol, nicméně nakonec prokázali více zkušeností a supertiebreak urvali na svou stranu poměrem 12:10. Velkou školou byl dnešní zápas především pro Štylera, jenž má pouhých 15 let, jistě velmi cenná konfrontace pro tohoto nadějného tenistu. Níže můžete vidět poslední míček tohoto vyrovnaného zápasu a následný rozhovor s vítězi i poraženými.

Program 1. kola dvouhry (25.5.)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK - ROMAN JEBAVÝ 6:4, 5:7, 6:2
JAN BLECHA - MICHAL KONEČNÝ 2:6, 6:7 (5)
JAN ŠÁTRAL - Robin Kern (GER) 6:1, 6:1
DOMINIK SÜČ - Hubert Hurkacz (POL) 6:7 (4), 0:1 skreč S.
DAVID POLJAK - Kaiči Učida (JPN) 4:6, 6:7 (1)
PAVEL ŠTAUBERT - Jan Choinski (GER) 3:6, 2:6
MATĚJ VOCEL - Pawel Zawisza (POL) 6:1, 6:0
Tom Schonenberg (GER) - Denis Kapric (GER) 6:4, 2:6, 4:6 

Program čtvrtfinále čtyřhry

Hubert Hurkacz, Szymon Walkow (POL) - MICHAL KONEČNÝ, Peter Vajda (SVK) 6:2, 6:1
LUKÁŠ DLOUHÝ, ROMAN JEBAVÝ - ONDŘEJ ŠTYLER, LUKÁŠ VEJVARA 6:0, 4:6, 12:10
DAVID POLJAK, MATĚJ VOCEL - MAREK GENGEL, DOMINIK SÜČ 7:5, 6:3
Jan Choinski, Tom Schonenberg (GER) - MICHAL FRANĚK, JAN KUNČÍK 6:1, 6:4