Navzdory kritice a pod drobnohledem. Šarapovová se ve Stuttgartu vrací na kurty!

- Daniel Kubelka

Za vrchol sportovních akcí bývají považovány vždy závěrečné boje o titul. Tenisový turnaj ve Stuttgartu však nabídne hlavní chod již v úvodním kole, na kurtu se totiž poprvé po vypršení trestu za doping objeví v soutěžním zápase bývalá světová jednička Maria Šarapovová!

Středa 26. dubna, Stuttgart. Na antukové kurty v jednom z největších německých měst vstupuje Maria Šarapovová a sportovní fanoušci po celém světě zatajují dech. Jaký bude návrat pětinásobné grandslamové vítězky do světa profesionálního tenisu, ptají se mnozí. Jedno je jisté, bude ostře sledovaný a z turnaje, kterých je na ženském okruhu jako máku, se stane prvotřídní trhák.

Za všechno může situace, která je stará více než jeden rok. Na začátku loňského března totiž tehdy devětadvacetiletá sportovkyně na tiskové konferenci v Los Angeles oznámila, že měla pozitivní test na doping, na vině byla látka meldonium. O tři měsíce později obdržela Šarapovová verdikt. Stop na dva roky. Proti trestu se ale odvolala a už v říjnu věděla, že se na kurty vrátí o devět měsíců dříve, než původně měla.

Netrvalo dlouho a bylo jasno, kde uvidí velký návrat Rusky do světa velkého tenisu. Stuttgart nebyl zvolen náhodou. Šarapovová turnaj na německé antuce již třikrát vyhrála a navíc jeho titulárním sponzorem je společnost Porsche, která shodou okolností podporuje také dopingovou hříšnici.

Během dlouhé pauzy se ruská diva věnovala tvrdému tréninku, svým marketingovým aktivitám a stihla chodit i na univerzitu v Harvardu a v září vyjde její autobiografie

Každodenním chlebem se pro ní pak staly výpady jejích tenisových kolegů. Dominika Cibulková, Rafael Nadal či Andy Murray. A tak bychom mohli dlouho pokračovat.

Kritice navzdory, Šarapovová je zpět. Více než rok bez tenisu jí vzal ze žebříčku všechny body a třicetiletá kráska tak začíná doslova od nuly. Tedy od nuly. Nebýt divokých karet udělených od pořadatelů, její návrat by byl o mnoho bolestivější. A ani zde se to neobešlo bez tvrdé reakce od soupeřek.

„Také bych tehdy v roce 2013 ocenila, kdyby mně při mém návratu pořadatelé udělovali divoké karty, ale bohužel se nejmenuji Šarapovová,“ uvedla k případu Rusky Barbora Strýcová, která se před čtyřmi lety po dopingovém trestu musela vracet do hry přes kvalifikace a nižší turnaje.

A právě s českou tenistkou by se stříbrná medailistka z olympiády v Londýně mohla utkat, stejně jako s její krajankou Karolínou Plíškovou. To však jen v případě postupu do nedělního finále, kterým by si zároveň zajistila start v kvalifikaci na French Open, na kterém stále nemá jistou účast. Rozhodnutí o udělení divoké karty na druhý grandslam sezóny totiž ještě nebylo učiněno...

V prvním utkání po návratu se utká se zkušenou Italkou Robertou Vinciovou, aktuálně 36. hráčkou světa. Jedná se o třetí vzájemný obou tenistek a předchozí dvě utkání na amerických betonech vyhrála vždy Ruska 2:0 na sety.

Tak jaký bude návrat Rusky na kurty? Ať už vítězný či ne, je jasné, co třicetiletou hráčku žene zpět na dvorce. „Když milujete to, co děláte, děláte to s vášní, tvrdě pracujete a stejně tvrdě pracovat budete, i když budete hrát na kurtu č. 28, na němž nebude jediný fanoušek, tak pak víte, proč to děláte a kdo jste,“ nezdráhala se Šarapovová přiznat svou lásku k tenisu.

 

@mariasharapova se dnes ve Stuttgartu po 15 měsících objeví v soutěžním zápase! #wta #tennis #stuttgart #clay #porsche

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Dub 26, 2017 v 7:29 PDT