Serena zareagovala na rasistický komentář Nastaseho: Nebojím se jako ty!

- Filip Lefenda

Serena Williamsová, současná královna ženského tenisu, zveřejnila na svém instagramovém účtu zprávu, kterou reagovala na nevybíravé chování sedmdesátiletého rumunského fedcupového kapitána Ilie Nastaseho. Ten minulý týden neurazil pouze členky britského týmu, ale i ji samotnou, když se ne zrovna standardním způsobem vyjádřil na téma barvy pleti jejího zatím nenarozeného dítěte. Američanka nedávno oznámila, že je těhotná.

„Jsem zklamaná z toho, že žijeme ve společnosti, kde lidé jako Ilie Nastase mohou vést vůči mně a mému nenarozenému dítěti rasistické komentáře, a také sexistické narážky na mé vrstevnice,“ reagovala Serena Williamsová v prohlášení, které umístila na svém Instagramu.

Narážela tím na slova kapitána rumunského fedcupového výběru, který na tiskové konferenci během pátečního losu střetnutí proti Velké Británii promluvil na otázku ohledně nedávno ohlášeného těhotenství ženské světové jedničky poněkud nečekaným způsobem. „Jsem zvědavý, jakou to dítě bude mít barvu. Čokoládovou s mlékem?“ rýpl si do Williamsové, která potomka čeká se svým snoubencem bílé pleti Alexisem Ohanianem. Nehrající kapitánku Britek Anne Keothavongovou zase požádal o číslo jejího hotelového pokoje, byť je v současnosti rovněž v jiném stavu.

„Jednou už jsem to řekla a řeknu to znovu: svět pokročil, ale stále ještě má před sebou dlouhou cestu. Ano, odstranili jsme spoustu bariér, spoustu dalších ale zatím ne,“ pokračuje ve svém psaní Serena. „Tento případ, ani nic jiného mi nezabrání dělat vše s láskou a pozitivním přístupem. Budu pokračovat v tom, abych vždy ve věcech stála na té správné straně,“ vzkázala pětatřicetiletá americká šampionka.

„Nebojím se jako ty. Jak můžeš vidět, nejsem zbabělec. Štve tě mé sebevědomí? Proč jsi zahořklý? Můžeš se do mě strefovat svými slovy, můžeš mě zkusit svou nenávistí i zabít, já ale povstanu,“ směřovala Nastasemu, svého času mužské světové jedničce, další slova.

Vzkaz zakončila poděkováním. „Děkuji Mezinárodní tenisové federaci (ITF), že vzala na zřetel všechna fakta týkající se této kauzy. Bude mít i nadále mou plnou podporu.“

Nastase se nepředvedl v dobrém světle ani v sobotu, kdy musel být během utkání mezi Cirsteaovou a Kontaovou dokonce vyveden z dvorce. Dvě členky britského týmu tehdy počastoval značně vulgárními výrazy.

 

✊?

Příspěvek sdílený Serena Williams (@serenawilliams),Dub 24, 2017 v 12:58 PDT