Nadal boří historické milníky! Ve finále nedal šanci Ramosovi a podesáté ovládl Masters v Monte Carlu

- Petr Šístek

Rafael Nadal zahájil antukovou sezonu na oblíbeném turnaji v Monte Carlu, kde předvedl vskutku impozantní představení. Nejtěžší zápas sehrál paradoxně na úvod s Kylem Edmundem a následně si čtyřmi výhrami bez ztráty setu dokráčel pro první titul v letošní sezoně. Zároveň ale v Monte Carlu triumfoval již podesáté a navíc si připsal rekordní padesátý antukový titul na okruhu ATP!

Finálovým soupeřem Rafaela Nadala byl jeho krajan Albert Ramos, jenž překvapivě vyřadil světovou jedničku Andyho Murrayho a následně nezaváhal ani s grandslamovým šampionem Marinem Čiličem a talentovaným Lucasem Pouillem. Nadal, nejúspěšnější hráč v historii turnaje, ale přesto do závěrečného souboje vstupoval v roli výrazného favorita.

A tu zcela přesvědčivě potvrzoval od prvních chvil. Ramos již v prvním gemu na svém servisu čelil nepříznivému stavu 0:40, a přestože ještě dokázal získat pět míčů v řadě a srovnat na 1:1, následně prohrál pět her v řadě a první set byl záhy minulostí.

Ve druhém dějství držel Ramos, pro kterého byl již postup do finále životním úspěchem, se soupeřem krok pouze do stavu 2:2. Poté ale opět přišel o svůj servis a Nadal následně na returnu utkání po 76 minutách ukončil, když využil svůj třetí mečbol a vybojoval jubilejní desátý titul na turnaji v Monte Carlu.

„Je to opravdu neuvěřitelné. Je vskutku těžké popisovat mé pocity poté, co jsem desetkrát vyhrál tak důležitý turnaj, jakým Monte Carlo je. Každý rok jsem se zde cítil jinak, avšak pokaždé, když zde stojím s trofejí, je to zcela jedinečný pocit. Samozřejmě jsem i tentokrát měl trošku štěstí a hodně věcí hrálo v můj prospěch,“ zářil spokojeností na pozápasové konferenci tradičně skromný Nadal.

„Vážím si toho, že mi zde dlouhé roky drželo zdraví a mohl jsem hrát dobrý tenis, díky čemuž jsem byl schopen zápolit na bezpochyby jednom z nejkrásnější turnajů v sezoně. Jsem velmi šťastný, že se mi zde podařilo vyhrát další titul. Je to pro mě velmi významný den v mé kariéře,“ vysvětloval Nadal, který v Monte Carlu získal padesátý antukový titul v kariéře, čímž se odpoutal od dosud vedoucího Guillerma Vilase.

Slova chvály měl pro současného antukového krále i jeho finálový soupeř. „Myslím, že byl ve všem trošku lepší. A když tomu tak bylo, rozdíl mezi námi byl v zápase patrný. Upřímně, na rozdíl od něj jsem především moc dobře nepodával. Když jsme spolu hráli posledně, cítil jsem, že jsem měl na returnu příležitosti dostat jej pod tlak. Dnes ale hrát ve finále proti Rafovi nebylo snadné. Příliš mi ani nepomohlo, že dnes bylo zamračeno. Myslím, že kdyby bylo slunečno, tak bych prohrál tak jako tako, avšak mohlo by to vypadat trošku jinak,“ vyjmenovával příčiny porážky Ramos.

Rafael Nadal se díky prvnímu titulu sezony vrátil na pátou pozici žebříčku ATP a v počtu bodů získaných za letošní sezonu na druhém místě výrazně snížil ztrátu na vedoucího Rogera Federera, který je před ním již pouze o 810 bodů. Třicetiletý Španěl navíc získal hned dvakrát více bodů než aktuálně třetí Stan Wawrinka. Ve skvělých výkonech se bude snažit pokračovat i tento týden v Barceloně, kde může rovněž získat jubilejní desátý titul.