Cirsteaová o incidentu Nastaseho a Kontaové: I mně nadávají nebo vyhrožují, z kurtu ale neodcházím

- Jan Vojkůvka

Chování Ilieho Nastaseho, které předvedl během sobotního zápasu mezi Johannou Kontaovou a Soranou Cirsteaovou, se stalo terčem velké kritiky. Zápas musel být přerušen poté, co Kontaová nebyla schopna pokračovat a musela na více než dvacet minut opustit kurt kvůli pláči, kterému propadla. A zatímco svět kritizuje Nastaseho, Rumunka Cirsteaová nechápe, proč Kontaová tolik propadla emocím.

Zážitek, který nechce prožít asi nikdo, musela vstřebat britská tenistka Johanna Kontaová, která byla rumunským kapitánem nazvána, společně s kapitánkou Anne Keothavongovou, jako zku*vená dě*ka. O incidentu, který se odehrál na rumunské půdě, jsme vás informovali zde.

Kromě nadávek od Nastaseho byla Kontaová v průběhu utkání častována také až nenávistným chováním ze strany publika, na které si stěžovala u umpirového rozhodčího, což podle zveřejněných informací bylo důvodem výbuchu bývalé tenisové legendy. Po vyvedení Nastaseho z dvorce dohrála Kontaová čtvrtý gem druhé sady, který prohrála, a následně opustila na více než 20 minut kurt. A i ve chvíli, kdy se vrátila, nedokázala zastavit slzy, které se jí řinuly z očí.

Pochopení Kontaová nenašla při nejmenším u své rumunské soupeřky Sorany Cirsteaové, která se dostala ve druhém setu do vedení 3:1, ale po návratu Britky prohrála pět her v řadě a z kurtu odešla poražená 2:6, 3:6.

„Nejsem vůbec spokojená,“ řekla Cirsteaová na tiskové konferenci. „Johanna byla dnes lepší, ale mým problémem je, že pořád nerozumím tomu, proč byl zápas za stavu 2:1 zastaven. Neslyšela jsem, co Ilie řekl a chápu, že byl poslán pryč. Pak jsme hrály dál, vyhrála jsem gem a najednou začala brečet a opustila kurt,“ divila se Cirsteaová.

Sama velmi dobře ví, jaké to je, když ji diváci uráží, což neopomněla připomenout i během tiskové konference. „Hraju po celém světě, nazývají mě od cikánky přes dě*ku po idiota. Naznačují gesty, že mi podřežou krk. Ale nikdy jsem nezačala brečet a neopustila kurt, zůstala jsem a hrála dál,“ uvedla Rumunka.

Nevěděla jsem, co dělat
Situace, která na dvorci v Constantě nastala, ji vyvedla z míry. Nevěřícně sledovala, jak Kontaová opouští kurt, chodila po antukovém povrchu a neměla tušení, zda se bude ještě hrát.

„Šla jsem za umpirovým rozhodčím a ptala jsem se ho, co mám dělat? Jestli mám zůstat na dvorci nebo odejít do šatny a on mi odpověděl, že neví. Tak jsem šla za supervizorem, zeptala jsem se i jeho a také jsem chtěla vědět, jak dlouhá bude přestávka. A on také řekl, že neví,“ podivovala se Cirsteaová.

Po návratu Kontaové na kurt se už do hry nedostala a pachuť ztracené příležitosti v ní zůstal i po zápase. „Když přišla zpátky, tak se omluvila, takže věděla, že to s odchodem přehnala,“ uvažovala Cirsteaová. „Tohle se nemá dělat, měla zůstat a hrát dál. Publikum bylo v pohodě, nic neudělali. A nyní říkají, že se cítí ohrožení. Jsme v Rumunsku, všichni se k nim chovali hezky. Nepřijde mi správné, že nám dáváte všechno za vinu jen proto, že jsme menší zemí než je Anglie,“ rozčilovala se Rumunka. „Příště, až budu v problémech, tak taky začnu brečet, možná odejdu z kurtu. Jako Rumuni jsme uráženi dvakrát tolik jen kvůli naší národnosti. Ale to je v pořádku, protože jsme silní. Silnější než Angličané, jak to vypadá.“

Britky zůstávají v šoku
Chování Nastaseho však nebylo v pořádku po celý víkend. Už v pátek nevkusně vtipkoval na účet Keothavongové, když se jí ptal, jaké má číslo hotelového pokoje. Nepříliš vhodně se vyjádřil i k těhotenství Sereny Williamsové, když ho zajímalo, jaké barvy bude její dítě. A vše vyvrcholilo urážkami během zápasu Kontaové s Cirsteaovou.

„To, co nám řekl s Johannou, není něco, co bych chtěla opakovat, protože takhle se s jinými lidmi prostě nemluví,“ podotkla na tiskové konferenci kapitánka Anne Keothavongová. „Pro to jsme sem nepřijeli. Přijeli jsme, abychom odehráli soutěžní zápas s Rumunskem ve slušném prostředí a neočekávali jsme, že budeme verbálně napadeni.“

K situaci se příliš nechtěla vyjadřovat Johanna Kontaová, které se hrubé chování rumunského kapitána hodně dotklo. Nakonec ale i ona na tiskové konferenci byla schopna se k celému incidentu vrátit. „Bylo to trochu nešťastné, protože jsem si myslela, že publikum přebralo iniciativu z chování rumunského kapitána. Zanechalo mě to trochu vynervovanou, ale miluji tenhle sport. Jsem nadšená z toho, že stadion byl vyprodaný, což znamená, že lidé přišli kvůli tomu, aby sledovali, jak hrajeme skvělý tenis. A proto jsem tu. Takže se pokusím na zítřek připravit a předvést to nejlepší, co dokážu,“ podotkla Kontaová.

V nedělní dvouhře proti Simoně Halepové britská jednička nakonec prohrála 1:6, 3:6.