Zku*vené dě*ky, řval Nastase po Kontaové a Keothavongové! Britka opustila dvorec v slzách, Rumun byl vyveden

- Jan Vojkůvka

Fedcupové klání mezi Rumunskem a Velkou Británií zažilo nevídaný skandál, kterého se dopustil kapitán domácího týmu Ilie Nastase, jenž během utkání mezi Soranou Cirsteaovou a Johannou Kontaovou začal hrubě urážet rozhodčího, britskou hráčku i kapitánku Anne Keothavongovou a způsobil přerušení duelu na dlouhých 25 minut.

Kontaová za stavu 6:2, 1:3 opustila v slzách dvorec poté, co Nastase označil ji i její kapitánku jako zku*vené dě*ky. Později se utrhnul také na britskou novinářku Eleanor Crooksovou, jež tlumočila jeho slova, a řekl jí, že je hloupá.

Důvody jeho chování přitom způsobilo pouhé postěžování si Britek na chování diváků. Cirsteaová ve druhém setu začala výborně a dostala se do vedení 3:1. Nastasemu se však nezdálo, že si Kontaová s Keothavongovou stěžují a slovně napadl i rozhodčího, kterého nazval zku*veným k*eténem a záhy se utrhnul i na britskou dvojici stojící na druhé straně sítě.


Nastase byl supervizorem zápasu vykázán na tribunu a posléze úplně pryč ze stadionu. Kontaová, která nevěřila svým očím, se ještě ujišťovala, jestli ji skutečně Nastase nazval tak, jak bylo řečeno a po dohrání čtvrtého gemu následně v slzách za doprovodu Keothavongové opustila kurt.


Nebylo divu, že nervy Kontaové začaly upouštět nahromaděné emoce. Již před začátkem zápasu ji totiž uráželo domácí publikum, přičemž ani snaha domácí hvězdy - páté hráčky světa Simony Halepové - o uklidnění bouřících diváků se nesetkala příliš s úspěchem.

Po zhruba 25 minutách přerušeného zápasu se vrátila na kurt, stále v slzách, ale urážky, kterými byla zasypána, dokázala hodit za hlavu. Vyhrála všech zbývajících pět gemů a úžasným výkonem dotáhla duel k vítězství 6:2, 6:3. Pomohla tak Velké Británii srovnat duel s Rumunskem na 1:1.