Futures v Jablonci nad Nisou: Do 2. kola v úterý postoupilo sedm Čechů

- Daniel Kubelka, Petr Šístek, David Schlegel, Filip Lefenda

Po skončené tříkolové kvalifikaci, ve které se 64 tenistů utkalo o osm posledních míst do hlavní části turnaje, dnes naplno propukl další ze série českých futures se zastávkou v Jablonci. Do bojů na severočeských kurtech postupně vyrazilo hned deset českých zástupců ve dvouhře. Ti si počínali velmi úspěšně a jediný zápas, který neměl českého vítěze, byl souboj Petra Hájka se Slovákem Patrikem Némou.

Michalička hladce přehrál Ukrajince Sačka

Marek Michalička potvrdil roli favorita a v úvodním zápase turnaje přehrál Ukrajince Vitalije Sačka ve dvou setech, 6:2 a 6:0. "Jsem rád, že jsem to dnes zvládnul. Přijel jsem dnes ráno, jen jsem se rozehrál a rychle si zvykl na podmínky. Začátek byl sice těžší, ale věděl jsem, že jsem favorit," zhodnotil utkání devětadvacetiletý tenista, který ohbhajuje loňský triumf. "Loni jsem tady vyhrál. Bylo by hezké, kdyby se mi to letos podařilo znovu. Hlavně si chci ale turnaj užít," popsal své ambice Michalička. "Je škoda, že pokud postoupím do fiínále, přijdu o kvalifikaci na challenger v Prostějově. Rád bych si tam zahrál," dodal Michalička.

Ohlasy Marka Michaličky po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Krstev ve dvou setech porazil Ukrajince Urseho

Také druhý z českých tenistů, který dnes zasáhl do hry, Ondřej Krstev, dnes zapsal snadné vítězství. Ukrajinec Vadim Ursu nebyl pro českého hráče příliš těžkým soupeřem a padl 2:6 a 0:6. "Se soupeřem se známe. Věděl jsem, co na něj chci hrát. Ačkoliv výsledek vypadá jednoznačně, úplně tomu tak nebylo. Bylo tam několik nepříjemných gemů. V závěru hrál soupeř kopce a já při mečbolech nebyl moc důrazný, takže  jsem měl ještě trochu nervy," uvedl složitost zápasu Krstev na pravou míru. V dalším zápase čeká na českého tenistu nasazená trojka Jan Mertl, s jakými ambicemi půjde do tohoto utkání? "Chtěl bych uhrát samozřejmě co nejvíc bodů, ale čeká mě Jan Mertl, tak do toho půjdu s tím, že nemám, co ztratit," přiblížil Krstev ambice do dalšího zápasu turnaje.

Ohlasy Ondřeje Krsteva po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Petr Hájek podlehl Némovi a s Jabloncem se loučí

Nepříliš úspěšný zápas dnes sehrál Petr Hájek, který ve dvou setech nestačil na Slováka Patrika Nému a s Jabloncem se loučí již po prvním kole. "Dnes se mi nehrálo příliš dobře. Mám poslední dobou problémy s rukou. K zápasu nemám moc, co říct. Bylo to dnes špatné," zhodnotil prohrané utkání tenista, který dostal do turnaje divokou kartu. Hájek na začátku ztrácel, ale pak se dostal do vedení 4:3 a podával, nicméně Slovák zápas opět otočil na svou stranu. Za stavu 4:5 a 30:30 si vybojoval Néma setbol neuvěřitelným prasátkem a hned ho využil. Ve druhém setu se Slovák uklidnil a dokráčel k výhře. 

Ohlasy Petra Hájka po prohře v 1. kole futures v Jablonci

 

Michal Franěk po tuhém boji udolal Dembeka

Sedmadvacetiletý tenista se připojil k postupujícím krajanům do druhého kola, ale jeho vítězství se nerodilo vůbec lehce. "Moc dobře jsem nehrál, prakticky to bylo o pár gemech, soupeř dobře servíroval, špatně returnoval, takže jsem se nějak držel a ke konci rozhodlo pár míčů. V závěru mi asi trochu rozhodčí pomohla. Ten mečbol jsem si asi vybojoval autem," hodnotí. Po výhře 7:5 ve třetím setu ale naplno využil divokou kartu, která mu byla udělena. "Domluvil mi ji Realsport Nymburk, tak jsem si říkal, že sem pojedu a chci si tady užít pohodový týden," plánuje. Běžně totiž již turnaje neobjíždí a věnuje se tréninku mladých nadějí a také rodině. "Plánuji, že bych objel nějaké turnaje už jen se svými svěřenci a ještě se možná podívám na české turnaje futures, třeba i do kvalifikace," uzavírá.

Ohlasy Michala Fraňka po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Mertl se Šimůnkem nezaváhal

Jan Mertl se po nepříliš vydařených vystoupeních v Mostě a Praze představil v Jablonci, kde v úvodním kole přehrál mladého Davida Šimůnka hladce ve dvou setech. "Výsledkově to vypadalo, že to bylo lehké, ale přece jenom jsem musel hrát naplno a uhrát si to až do konce," uznal soupeřovy kvality Mertl, který byl oproti minulému týdnu se svým dnešním výkonem spokojený.

"Bylo vidět, že Mertl je zkušenější, v podstatě si ten zápas hlídal a v klíčových momentech byl lepší," konstatoval Šimůnek, který do zápasu s velkými očekáváními nevstupoval. "Tréninkové zápasy spolu moc nehrajeme, za celou dobu jsme hráli asi jen třikrát, ale vždycky vyhrál Mertl, takže jsem ani neočekával, že by to teď mělo být jiné," vysvětluje.

Ohlasy Jana Mertla po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Ohlasy Davida Šimůnka po prohře v 1. kole futures v Jablonci

 

Lukáš Vejvara získal premiérový bod do žebříčku ATP

"Začal jsem strašně špatně, dvakrát mě brejknul, měl jsem 0:4, a pak jsem se uklidnil, začal jsem víc vracet, našel jsem na něj recept a vyhrál jsem," hodnotí Vejvara překvapivý skalp bývalého 218. hráče světa Marka Semjana, kterého přehrál dvakrát 6:4. "V kvalifikaci jsem hrál dobře, byl jsem rozehraný, takže jsem si celkem věřil," potvrzuje, že se velkého jména nezalekl. A ziskem prvního bodu do žebříčku ATP jeho plány v Jablonci nekončí. "Chci dojít co nejdál to půjde", plánuje svěřenec Tomáše Zíba.

Ohlasy Lukáše Vejvary po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Kopřiva nadělil Vajdovi kanára

"Začal jsem dobře, sice nám utkání přerušil déšť, ale poté jsem pokračoval, jak jsem měl a nějak jsem to potom i v tom druhém setu dohrál," spokojeně hlásil stále ještě osmnáctiletý tenista. Svého soupeře, který už si připsal i výhry na challengerech, přehrál zcela jasně a přípíše si minimálně další bod do žebříčku ATP. "Sezona nezačala, jak bych si představoval, bylo to nahoru dolů, ale teď jsem herně spokojený a jsem rád za každé utkání, které na této kategorii můžu odehrát," říká Kopřiva, který se ve druhém kole utká z lepším ze souboje mezi Janem Blechou a Michalem Konečným. 

Ohlasy Víta Kopřivy po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

Nejedlý v českém souboji přehrál Orlitu

"Myslím, že jsem to měl od začátku pod kontrolou, hrál jsem solidně od základní čáry, slušně jsem servíroval, takže si myslím, že jsem zaslouženě vyhrál," hodnotí Nejedlý utkání, v němž triumfoval dvakrát 6:3. V dalším kole se střetne s Markem Michaličkou. "Určitě nebudu favorit, uvidíme, nemám co ztratit, takže je možné všechno," hlásí. Zajímavostí je, že již několik měsíců spolupracuje s Ctislavem Dosedělem, který dříve vedl kupříkladu Lukáše Rosola. "Myslím si, že mi dává dobré tipy, jak ve hře, tak i mimo tenisový život," netají se spokojeností Nejedlý.

Ohlasy Pavla Nejedlého po postupu do 2. kola futures v Jablonci

 

 

JABLONEC NAD NISOU (muži, CZE 3, 10 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

Vitalij Sačko (UKR, Q) - MAREK MICHALIČKA (2)  2:6, 0:6

MICHAL FRANĚK (WC) - Michal Dembek (POL, Q)  6:3, 6:7 (3), 7:5

PETR HÁJEK (WC) - Patrik Néma (SVK, Q)  4:6, 3:6

Vadym Ursu (UKR) - ONDŘEJ KRSTEV (WC)  0:6, 2:6

JAN MERTL (3) - DAVID ŠIMŮNEK (Q)  6:3, 6:2

Peter Vajda (SVK) - VÍT KOPŘIVA 0:6, 3:6

LUKÁŠ VEJVARA (Q) - Marek Semjan (SVK) 6:4, 6:4

PAVEL NEJEDLÝ - DANIEL ORLITA (WC) 6:3, 6:3

JABLONEC NAD NISOU (muži, CZE 3, 10 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

Hubert Hurkacz, Szymon Walkow (POL) - ANTONÍN BOLARDT, ANTONÍN ŠTĚPÁNEK  6:4, 4:6, 10:8

DAVID POLJAK, MATĚJ VOCEL - PETR HÁJEK, Vitalij Sačko (UKR) 6:2, 6:2

ONDŘEJ KRSTEV, PAVEL ŠTAUBERT - ONDŘEJ ŠTYLER, LUKÁŠ VEJVARA 6:7(4), 6:3, 8:10

MICHAL FRANĚK, JAN KUNČÍK - Nicholas Solarewicz, Norbert Tadyszak (POL) 6:0, 6:1

JAN MERTL, KAREL SVOBODA - MAREK GENGEL, DOMINIK SÜČ (4) 0:6, 7:6(9), 6:10