O divoké kartě na Roland Garros se rozhodne v polovině května. Giudicelli považuje start Šarapovové za velmi nejistý

- Jan Vojkůvka

Termín, který určí, zda si Maria Šarapovová zahraje díky divoké kartě na Roland Garros či nikoliv se nezadržitelně blíží. Prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli oznámil, že konečné rozhodnutí padne 15. května.

Pondělí 15. května je poznamenáno jako den, kdy se rozhodne o držitelkách divokých karet pro blížící se druhý grandslam sezony ve francouzské Paříži. S napětím ho vyhlíží i Maria Šarapovová, ruská hvězda, jež se vrací na kurty příští týden ve Stuttgartu a prozatím nemá svou jistotu, že v Paříži bude moci startovat.

Do kvalifikace či hlavní soutěže vedou jen dvě cesty. Udělení divoké karty nebo dosažení finále ve Stuttgartu. Pokud by Šarapovová skutečně při svém návratu dokráčela v Německu až do finále, vysloužila by si účast v pařížské kvalifikaci a nemusela by se ohlížet po tom, zda obdrží volnou vstupenku či nikoliv.

A s divokou kartou pro Rusku to nevypadá úplně nejlépe. Giudicelli už před měsícem prohlásil, že udělení karty pro Šarapovovou v době, kdy federace investuje ročně 1,5 milionů eur na boj proti dopingu, by nebylo nejlepší volbou.

Ve svých prohlášeních a pochybách pokračuje i nyní. Na tiskové konferenci odpověděl na otázku, co by pro turnaj znamenalo, že by na Roland Garros nestartovaly Maria Šarapovová ani těhotná Serena Williamsová. „Pořádáme jednu z největších událostí sezony, neobsazujeme film,“ podotkl.

Šarapovová doposud obdržela divoké karty na turnaje ve Stuttgartu, Římě a Madridu. Jak zareaguje Paříž?