Andy Murray chce více dopingových kontrol: Když je někdo jako Šarapovová suspendován, věci se vyvíjí pozitivně

- Jan Vojkůvka

Tenisovým děním hýbe v posledních týdnech opět ožehavé téma v podobě dopingu tenisových hvězd. Vše ve své podstatě odstartovalo přiznání Marie Šarapovové ohledně meldonia, ale tenisová veřejnost je momentálně spíše zaneprázdněna vyjádřením Brita Andyho Murrayho, který naznačil nesportovní výpomoc u svých největších rivalů.

Veřejnost se vždy bude dělit na odpůrce a podporovatele, ať už se bude jednat o jakékoliv téma. V případě Murrayho vyjádření však sílí zejména hlasy kritiků, kteří nejsou schopni překousnout fakt, že se Murray nepřímo obul svými vyjádřeními zejména do Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala.

„Myslím, že by se mělo v našem sportu ještě více testovat. Myslím, že by světová federace měla do boje s dopingem investoval daleko více peněz,“ řekl před několika dny Murray. Své vyjádření však více upřesnil hned záhy. „Občas hraješ proti soupeři a divíš se, jak je možné, že ani po šesti hodinách nejeví výraznější známky únavy.“

“Když někdo jako Šarapovová je suspendovaný, vidím, že se vše vyvíjí pozitivně. Když se něco takového stane a není o tom slyšet, tak v tom vidím velký problém, protože je to jako by si sport kryl své hvězdy,” dotkl se i tématu ruské tenistky a jejího užívání meldonia.

Murray také podotýká, že by tenisová federace měla místo zvyšování prize money více investovat do boje proti dopingu. To je samozřejmě záslužné a jistě se s tím dá souhlasit, jenže se ozývají hlasy, zda to Brit se svými myšlenkami trochu nepřehnal.

Kromě toho, že je mu vyčítán fakt s žádnými důkazy, mnozí vidí jeho slova jako ukřivděný projev. V nejrůznějších internetových diskuzích padají osočení, že Murray, jenž se sice výsledkově netrápí, ale na titul čeká od srpna minulého roku, je z této situace frustrovaný a vydává prohlášení, která se nezakládají na žádných ověřených základech.

O dopingu se ostatně vyjádřil i sám Djokovič, který tento nešvar odmítá a říká, že se jen média snaží vytvořit nějaký příběh, který by mohla prodat. “Dokud neexistuje nějaký důkaz, že někdo dopuje, pak je sport čistý. A pokusíme se to tak zachovat. Jsem opravdu hrdý na integritu našeho sportu,” řekl Djokovič.

Na řadu však přichází i slova podporovatelů britského tenisty, kteří upozorňují na to, že Djokovičovo prohlášení o čistotě tenisu až příliš připomíná cyklistu Lance Armstronga, který rovněž hovořil svého času o tom, že dokud neexistuje důkaz, pak není důvod si myslet, že někdo dopuje. A jak to dopadlo s Armstrongem ví asi všichni.

Murrayho vyjádření mnohem ostřeji okomentoval kouč Novaka Djokoviče, německá legenda Boris Becker. „Pokud nemá důkazy, měl by raději mlčet. Máme namátkové kontroly a pokud jimi hráč projde, tak je prostě a jednoduše čistý. Myslím, že by si měl pro příště rozmyslet, co říká,” prohlásil Becker.

Ať už je to jak chce, doping a obviňovaní z dopování je něco, co je nedílnou součástí dnešního profesionálního sportu. Asi neexistuje odvětví, kde by se někdy osočení ohledně dopingu neobjevilo. A Andy Murray doufá, že podobná vyjádření pomohou odhalovat hříšníky, kteří kazí čest sportu.