Šok na monacké tisícovce! Murray prohospodařil náskok a vypadl se Španělem Ramosem

- Filip Lefenda

Antuková „tisícovka“ v Monte Carlu v posledních dvou letech nejvýše nasazeným tenistům nepřeje. Poté, co před rokem skončil na raketě Jiřího Veselého Novak Djokovič již ve druhém kole, letos si britská světová jednička Andy Murray vylámala v osmifinále zuby na Španělu Albertu Ramosovi-Viňolasovi, který v devětadvaceti letech teprve počtvrté v kariéře zdolal hráče z elitní desítky světového žebříčku.

Zpočátku přitom překvapení nic nenasvědčovalo. Murray si sice v úvodním setu dvakrát prohrál podání, jeho soupeř si ovšem servis nedokázal ani jednou udržet a výsledkem tak bylo Britovo vítězství v poměru 6:2.

Poté přišla poprvé chvíle Ramose. To, co se čtyřiadvacátému hráči pořadí ATP v prvním setu nepovedlo, si bohatě vynahradil v sadě číslo dva. V té nedal favorizovanému soupeři na příjmu takříkajíc ani čuchnout, když ji získal rovněž 6:2. Španěl povolil Murraymu při svém podání jen tři uhrané míče, z toho všechny shodně až v poslední osmé hře. V těch předešlých získal vždy gem bez ztráty jediného míče.

Ono tenisové „momentum“ tak bylo v tu chvíli na straně Ramose, vše se ale jako mávnutím kouzelného proutku během několika chvil změnilo. Murray vletěl do rozhodujícího setu jako uragán, získal první kvarteto her a při vedení 4:0 asi již nikdo nepochyboval o tom, že se v Monte Carlu opět přiblíží svému maximu, kterým jsou semifinále z let 2016, 2011 a 2009. Jenže chyba lávky…

Další čtyři hry putovaly pro změnu na konto španělského outsidera a bylo jasné, že závěr zápasu nabídne drama jako z pera Williama Shakespeara. Murray v deváté hře přečkal těžké okamžiky, když dokázal na podání otočit nepříznivý stav 0:40, Ramos posléze s problémy rovněž skrze shodu, avšak bez brejkových možností, srovnal na 5:5.

V jedenáctém gemu se pak zrodilo to, k čemu se již schylovalo o pár minut dříve. Světová jednička přišla o servis a rázem byla jen krůček od vypadnutí z turnaje. A tak se také stalo. Španěl vzápětí za stavu 40:30 první mečbol nevyužil, tím druhým v podobě výhody už ale nepohrdnul a poprvé v kariéře tak postoupil do čtvrtfinále turnaje série Masters.

Soupeřem Ramose v bitvě o semifinále bude přemožitel Tomáše Berdycha – pátý nasazený Chorvat Marin Čilič, s nímž má zápornou zápasovou bilanci 1:3.

Murray, který se na soutěžním dvorci objevil včera proti Lucemburčanovi Müllerovi poprvé od 12. března, kdy vypadl v utkání 2. kola turnaje v americkém Indian Wells, na bohatě dotovaném podniku dohrál. Hráč, kterému aktuálně patří mužský tenisový trůn, laboroval v posledních týdnech se zraněným loktem. Murrayho přitom nečeká v brzké budoucnosti jednoduchý program – svůj nezdar z daňového ráje bude muset napravit na dalších velkých akcích. Na Wimbledonu, v Římě a Queensu bude obhajovat loňské tituly, na Roland Garros a v Madridu došel před rokem do finále…