Dominik Reček obdržel od olympijského výboru Cenu fair play za rok 2016

- David Schlegel

Dvaadvacetiletý tenista 1. ČLTK Praha Dominik Reček obdržel od Českého olympijského výboru Cenu fair play za rok 2016. „Předsednictvo Českého klubu fair play se rozhodlo ocenit Vaše nezištné sportovní gesto - opravu několika nepřesných výroků rozhodčího ve prospěch soupeře při utkání proti Patriku Riklovi na mezinárodním turnaji v Jablonci nad Nisou, kde zápas rozhodoval pouze hlavní rozhodčí,“ uvedla v dopise Rečkovi předsedkyně ČKFP Květa Jeriová-Pecková.

Reček v krásném zápase v úterý 18. října 2016 na futuru na koberci v jablonecké Proseči nad Nisou prohrál o dva míče s Patrikem Riklem, který o pár měsíců dříve triumfoval ve čtyřhře na juniorském French Open. Šlo tehdy o finále kvalifikace a Rikl nakonec zvítězil 6:7(4), 6:3, 7:6(5). Reček v zápase opravil výrok rozhodčího hned několikrát, ale férově se zachoval i za klíčového stavu v tiebreaku rozhodujícího setu.

Patrik Rikl vedl 3:2 a servíroval, když mu sudí Jan Carboch ohlásil aut po prvním podání. Reček servis nevrátil a Riklovi přiznal eso. Rikl se dostal do vedení 4:2 a nakonec v tiebreaku vyhrál 7:5. "Ten míč byl dobrý, byl dva centimentry v kurtu. Já bych nemohl hrát, kdybych věděl, že jsem ho zařízl," uvedl tehdy v ohlasech po zápase pro Tenisový svět Dominik Reček. Soupeřovo sportovní gesto ocenil po zápase pro náš web i jeho soupeř Patrik Rikl. „Dominik mi přiznal v zápase víc míčů. Opravdu hraje fair play. Je to výborný kluk, který se chová dobře a i dobře hraje.“

„Asi dva měsíce po zápase mě kontaktoval rozhodčí toho zápasu Jan Carboch s tím, zda bych mu poslal telefonní číslo a emailovou adresu, ale nic dalšího mi neřekl. Asi měsíc poté mi přišlo pozvání na vyhlašování Cen fair play za rok 2016,“ uvedl v rozhovoru pro Tenisový svět Dominik Reček.

Jeho zápas s Riklem měl výbornou úroveň a byl ozdobou celého dne. „Vůbec jsem to nečekal. Stejně jako v zápase s Patrikem Riklem se ale chovám vždycky. Když je míč dobrý, tak to soupeři přiznám a rozhodčího opravím,“ vysvětlil Reček.

Ten je svým respektem k soupeři a rozhodčím pověstný, ale na kurtu se také dokáže občas pořádně rozohnit. „Když mi to nejde, tak jsem naštvaný, ale zlobím se pouze na sebe. Vztekám se, že mi to nejde, ale nemířím zlobu na protihráče či rozhodčího,“ popsal hráč, který to zatím na světovém žebříčku ATP dotáhl nejvýše na 1745. místo.

Hlavní Cenu fair play za rok 2016 dostal za celoživotní postoj in memoriam hokejový trenér Josef Augusta. Hlavní ceny za čin pak obdrželi šermíř Jiří Beran, který v olympijském turnaji opravil chybný výrok rozhodčího, a Miroslava Plchová, která při otevřeném mezinárodním mistrovství republiky v extrémním závodě tříčlenných štafet zachránila život cyklistovi, který při sjezdu do brodu nestihl vytáhnout nohu z pedálu, při pádu se udeřil do hlavy a zůstal v bezvědomí ležet pod hladinou.

Dominik Reček obdržel ocenění „Diplom za čin“. „Předávání cen jsem si opravdu užil. Vyrazil jsem tam s rodinou, byl tam dobrý raut a potkal jsem se tam s řadou sportovců, hlavně s hokejisty a fotbalisty,“ vzpomínal Reček, který studuje Fakultu tělesné výchovy a sportu a studium kloubí s tenisovou kariérou. „Všechny zkoušky ještě nemám, protože jsem měl během zkouškového období turnaje. Teď ty zkoušky budu dodělávat a snad to nějak zvládnu,“ vysvětloval Reček, který se brzy chystá na turnaje kategorie futures do Maďarska, a pak ho čekají turnaje v Česku a na Slovensku.

Ohlasy Dominika Rečka po zápase s Patrikem Riklem ve finále kvalifikace futuru v Jablonci nad Nisou 7:6(4), 3:6, 6:7(5) (říjen 2016)

Ohlasy Patrika po zápase s Dominikem Rečkem ve finále kvalifikace futuru v Jablonci nad Nisou 6:7(4), 6:3, 7:6(5) (říjen 2016)