V příštích měsících mohu hrát uvolněně. Nemám co ztratit, ví Federer

- Jan Havlovic

Roger Federer si v těchto týdnech dopřává zasloužený odpočinek po náročném začátku sezony, avšak jeho myšlenky již směřují k turnajům, které světovou čtyřku čekají. Osmnáctinásobný grandslamový vítěz se především těší na travnatou část sezony, o čemž se rozpovídal v rozhovoru pro oficiální stránky turnaje ve Stuttgartu.

Začátek sezony z říše snů! I tak by se dal definovat vstup Rogera Federera do letošního kalendářního roku. Tituly z Melbourne, Indian Wells i Miami zajistily švýcarskému tenistovi 4045 bodů do žebříčku a i sám Federer ví, že skvělými výkony získal nad soupeři výhodu. „Mohu hrát v příštích měsících uvolněně. Nemám co ztratit, neboť jsem měl velmi úspěšný vstup do sezony, o čemž se mi na začátku roku ani nesnilo,“ přiznala světová čtyřka v rozhovoru pro oficiální stránky Mercedes Cupu.   

„Udělal jsem dobrá rozhodnutí na konci minulého roku, kdy jsem trénoval opravdu poctivě. Potřeboval jsem pauzu, neboť mé koleno nebylo v dobrém stavu,“ vrací se Federer k závěru loňské sezony.

Osmnáctinásobný grandslamový šampion se dokázal dát zdravotně do kupy a vrátil se na okruh ve velkém stylu! „Nemohl jsem tomu uvěřit, v jaké formě jsem se vrátil. Doufám, že pauza, kterou jsem si na příští týdny naordinoval, bude pro mě prospěšná.“

Federer bezprostředně po triumfu na turnaji v Miami oznámil, že vynechá podstatnou část antukové sezony, neboť si musí po náročném programu odpočinout. (více ZDE) Nyní švýcarská tenisová dvojka uvažuje, že vynechá i Roland Garros.

„Moc se na travnatou část sezony těším, neboť mým hlavním cílem je se dostat do formy a předvést na trávě ten nejlepší tenis,“ plánuje Federer.

Travnatou část sezony zahájí Švýcar na turnaji v německém Stuttgartu, kde startoval i v loňském roce a vypadl v semifinále po souboji s Rakušanem Thiemem. „Velmi by mi pomohlo, pokud by se mi zadařilo na Mercedes Cupu ve Stuttgartu. Nechci se vystavovat tlaku, ale něco ve mně mi říká, že cokoliv jiného než výhra, by bylo zklamání,“ zamyslel se.

„Minulý rok jsem ve Stuttgartu hrál poprvé, ale teď vím, že ten turnaj můžu vyhrát,“ uzavřel Federer.