Monte Carlo místem restartu sezony? Djokovič věří v nový začátek

- Jan Vojkůvka

Pokažené Australian Open, dvě porážky s Kyrgiosem, zranění a vítězný návrat v Davis Cupu. Novak Djokovič doufá, že po měsíční pauze a úspěšném utkání Srbska ve čtvrtfinále týmové soutěže znovu nalezne svou herní pohodu a podaří se mu na "domácím" turnaji v Monte Carlu dokráčet za úspěchem. Pro samotného hráče je navíc Monte Carlo speciálním místem i speciálním turnajem.

Ač je Srb, v monackém Monte Carlu žije, považuje ho za svůj domov a trénuje ve chvílích, kdy necestuje po světě za turnajovými povinnostmi. „Je to velmi pěkné místo, kde trávím většinu svého času, když neobjíždím ATP Tour,“ řekl Djokovič na tiskové konferenci před začátkem turnaje série Masters. „Trénuju zde a mám tu svůj domov. Tento týden mohu spát ve své vlastní posteli a být s mými milovanými,“ těší se na další ročník Monte-Carlo Rolex Masters.

Jaké místo by mohlo být lepším k restartu sezony, s níž není Djokovič nikterak spokojený? Jeho bilance činí 12 výher a 3 porážky, což je něco, co mu mohou mnozí závidět. Ale srbský tenista byl zvyklý na něco zcela jiného. Do sezony přitom vstoupil skvěle - získal titul v Dauhá. Jenže přišel výpadek ve druhém kole Australian Open, následně porážky ve čtvrtfinále v Acapulcu a třetím kole v Indian Wells. Do Miami kvůli zdravotním problémům vůbec neodcestoval a na žebříčku začal tratit výraznou porci bodů.

„První tři měsíce nešly úplně tak, jak jsem si představoval. Neuhrál jsem výsledky, kterých jsem dosahoval v posledních sedmi nebo osmi letech. Ale jsem si vědom, že výkyvy jsou pro sportovce normální,“ bere své neúspěchy s nadhledem.

Věří v nový tenisový život
Stejně, jako se někdy nedaří, musí opět přijít série dobrých výkonů, na což se Djokovič upoutává. „Věřím v sebe, ve své schopnosti a myslím, že dříve nebo později výsledky zase přijdou. Teď se zaměřuji pouze na Monte Carlo a doufám, že je to správné místo, kde začne můj další tenisový život,“ podotkl druhý hráč světa, který v minulé sezoně nečekaně vypadl na monacké antuce s Jiřím Veselým ve druhém kole.

Nebylo to ale pouze druhé kolo v Monte Carlu či prohra ve třetím kole ve Wimbledonu. Pokles formy jinak dominantního tenisty, který vyhrával všude, kam přijel, způsobila i příprava na olympiádu. Djokovič si přesně uvědomuje okamžik, kdy se v jeho hře něco zlomilo a co udělal špatně. „Když začnete prohrávat, ostatní na vás nahlíží jako na někoho zranitelného. Stalo se to Federerovi, Nadalovi a musíte se s tím vypořádat. Myslím, že mým problémem bylo zahájení přípravy na olympijské hry po Wimbledonu místo toho, abych si odpočinul. To trochu zlomilo mou rovnováhu, ale nejdůležitější věcí je, že jsem udělal krok zpět a vidím, co nefungovalo. Prvním krokem ke zlepšení je znát řešení,“ upozornil Djokovič.

S uvědoměním všech těchto aspektů se v květnu třicetiletý tenista dostává do nové fáze, kdy hodlá začít více přemýšlet, aby si prodloužil kariéru co nejdéle. „Mým prvním cílem je prodloužit si kariéru a hrát v roce 2020 v Tokiu. Ale k tomu je potřeba najít harmonii. Musíte poslouchat své tělo a dobře trénovat,“ dodala bývala světová jednička.