Nezdolnost, vůle, bojovnost! Vítěz Houstonu skončil v křečích!

- Radek Štohl

Tenisový svět může opětovně žasnout! Ve finále mezi Thomazem Belluccim a Stevem Johnosem celou dobu nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo stát něco pozoruhodného, přesto závěr finále nabídl nevídané vyvrcholení. Domácí Johnson totiž ke konci duelu dostal křeče, kvůli kterým málem utkání ani nedohrál. I přes tuto skutečnost ovšem dokázal v neuvěřitelném finiši tento duel i celý turnaj ovládnout!

Před finálovým duelem byl mírným favoritem Steve Johnson, který také ukořistil první set na svoji stranu v poměru 6:4. V tom druhém však stejným způsobem vyhrál jeho soupeř. Ten i lépe vstoupil do závěrečného dějství, ve kterém byl o brejk dopředu. Domácí tenista však v průběhu sady srovnal krok a za stavu 5:5 se propracoval k vedení 40:0...

Tento stav však aktuálně devětadvacátý hráč nechal snížit na 40:30. A v této chvíli nastala největší zápletka nedělního finále. Johnson, který fyzicky odpadával již v průběhu třetího setu, dostal silnou křeč do levého předního stehna a téměř se nemohl ani hnout. Umpirový rozhodčí dokonce za ním seskočil, aby viděl, jak je situace vážná. Jelikož mu mohl udělit trest za zdržování, musel americký tenista po chvíli servírovat. Ten se jen ztěžka zmohl na podání, které na druhou stranu poslal s velmi slabou razancí. K jeho smůle se však míček otřel o pásku a tak se musel servis opakovat. Při opakovaném pokusu se však stala ještě pozoruhodnější věc, když Bellucci, kterému stačilo v podstatě přehrát míček přes síť, returnoval pouze do pásky!

Johnson si nechal o přestávce postižnné místo promasírovat a domácí publikum bylo zvědavé, jak si povede. Sedmadvacetiletý borec působil při podání Brazilce spíše v roli statisty, hráč na podání trefil čtyři esa a vypadalo to, že o vítězi utkání je rozhodnuto. Zvláště, když bronzový medailista ve čtyřhře z Ria de Janeira v roce 2016 ztratil na úvod zkrácené hry úvodní bod.

Thomaz Bellucci však tie-break vůbec nezvládl. Oba úvodní míčky při vlastním podání prohrál a ačkoliv jeho soupeř za stavu 3:1 o minibrejk přišel, dokázal ho Američan při následující výměně získat zpět. Domácí tenista se následně dostal do vedení 6:3. První dva mečboly sice při servisech protivníka nevyužil, třetí šanci však proměnil krásným forhendovým winnerem po lajně. 

„Vyhrát na domácí půdě a zrovna ve chvíli, kdy se necítíte skvěle, je ohromným důkazem mé vůle a soutěživosti," uvedl pro web atpworldtour.com šťastný tenista, který se v pondělí posune na pětadvacáté místo. „Mé tělo prostě po tomto týdnu vypovědělo službu. Za těmito křečemi stojí mnoho faktorů, včetně napětí, zda se mi podaří dotáhnout toto finále. Měl jsem velké štěstí, že jsem se z toho dostal," pokračoval vítěz, který si z podniku v Houstonu odnesl šek v hodnotě 95 495 amerických dolarů.

Ke slovu se dostal i starší soupeř, který se v případě vítězství mohl stát první tenistou od roku 2004, který vyhrál na turnaji všechny zápasy ve třech setech. Naposledy se to povedlo Martinu Verkerkovi, tehdy Nizozemec uspěl na domácím turnaji v Amersfoot. „Křeče mě sice nechytaly, ale byl jsem tak unavený, že mě ani nenapadlo pomýšlet o vítězství. Fyzicky na tom byl o trochu hůře než já, ale hrál neuvěřitelně. Trochu mě tato prohra mrzí, protože jsem toto utkání mohl zvládnout, ale i tak jsem šťastný za další finále," svěřil se hráč, který cílil na první titul od roku 2015, kdy uspěl v Ženevě. 

Poražený finalista se ještě v průběhu zkrácené hry stal terčem vtípků, kdy jeden z fanoušků se vyjádřil ke zraněnému Johnsonovi a zároveň poukázal na tradiční špatnou psychickou odolnost soupeře. „Oba dva jsou "postižení". Johnson nemůže vůbec chodit, Bellucci má nemocnou hlavu," uvedl pobavený divák.

Podobnou kuriozitu, kdy hráč skončil ve velkých křečích, mohli fanoušci sledovat před rokem na stejném místě a rovněž ve finále. Tehdy se proti sobě střetli Juan Monaco a Jack Sock. Druhý jmenovaný prohrával ve třetím setu 1:4, přesto průběh sady dokázal otočit a vedl 5:4. V té chvíli ho ovšem také postihly křeče, které sice dovolily Sockovi utkání dohrát, Američan však nakonec tento zápas ztratil prohraným setem 5:7.