Dýchej, věř! Krejsové pomáhají motivační hesla na raketě

- Jakub Slunečko

Na turnaji v Istanbulu došla šestadvacetiletá Petra Krejsová až do finále. V něm podlehla domácí hráčce Basak Eraydinové 3:6 a 0:6, i tak se ale posune poprvé v kariéře do první světové třístovky. Ta byla jedním z cílů, které měla česká tenistka napsané na raketě. Tahle nevšední taktika jí pomáhá drát se nahorů, jak prozradila v rozhovoru pro Tenisov svět.

V Istanbulu jste skončila kousek od svého největšího titulu v kariéře. Jaké bylo finále?
Nevyšlo to. Nefungovaly mi nohy a z toho pramenily mé chyby. Tak příště. (úsměv)

Přitom jste soupeřku hned na začátku brejkla a první set byl vyrovnaný až do stavu 3:3...
To ano, ale bylo to spíš za přispění soupeřky. Udělala dvě lehké chyby a já jednou trefila dobře return. Je to trochu zklamání, ale v zápase jsem tahala za kratší konec a už se na mě projevily těžké zápasy z kvalifikace. Proto mi nešly nohy.

Přesto jste dosáhla pěkného výsledku, dá se už turnaj nějak zhodnotit?
Jsem trochu zklamaná, na druhou stranu si tohoto výsledku cením, protože jsem to moc nečekala. Jsem ráda, že po absolvování tvrdé přípravy v zimě se práce konečně zúročila.

Bylo v přípravě něco jinak, že se vám teď tak dařilo?
Určitě. Zaměřila jsem se spíše na kondici a zároveň jsme zapojili i mentální koučku, která mi velmi pomohla být více v klidu. Tenisově jsem hrála dobře už na podzim, takže už mi zbývalo jen zlepšit kondici a hlavu.

Jak teď pracujete s hlavou během zápasu?
Mám na raketě napsaná nějaká hesla, abych je měla neustále na očích. V hlavě si říkám, že do toho jdu. Pomáhájí mi i speciální dechová cvičení.

Prozradíte některé z těch vašich hesel?
Možný jen „Dýchej, věř.“ Zbytek si nechám pro sebe. To vidí vždycky jenom ten, kdo vyplétá rakety. (úsměv)

Posunete se do první světové třístovky. Byla to po zimě vaše meta?
Ano, je pravda, ža na raketě mám napsáno i TOP 300, takže jedno z těch hesel budu muset předělat. (úsměv) S trenérem ale máme stanoveno TOP 200.

Jaká je do TOP 200 cesta, co teď máte za program?
Bude dobře, ze budu moci hrát vyšší turnaje. Trochu mě teď bolí rameno, takže uvidím, zda poletím na šedesátku do Tuniska nebo si odpočinu a připravím se na turnaj ve Wiesbadenu.