Hluchý tenista je už 130. na světě. Chci být světová jednička, říká odhodlaně

- Jakub Slunečko

Jen těžko si tenista představí, že nejsložitější částí zápasu pro něj bude komunikace s rozhodčím. Osmnáctiletý Duck-hee Lee to má ale přesně tak – je totiž od narození hluchý. Korejský tenista i tak dává pochybovačům na frak a minulý týden dosáhl na žebříčku kariérního maxima. A stoupá dál: „Tenis je pro mě nejlepší cesta, jak se můžu začlenit do společnosti. Chci být nejlepší na světě.“

Talentovaný Jihokorejec se dostal do podvědomí veřejnosti už před pár lety, kdy si ho začali všímat fanoušci hlavně díky jeho výkonům. Porážel starší hráče a jen málokdo tušil, že Lee je hluchý a nemůže tak slyšet třeba odrazy míčku.

„Lidi mi říkali, že jako hluchý nikdy nemůžu být dobrý tenista. Chtěl jsem s tím seknout, ale na druhou stranu mě to motivovalo jim ukázat opak,“ říká dnes osmnáctiletý Lee o svých krušných začátcích. Před dvěma lety jeho příběh přinesli organizátoři Australian Open a nadějného Korejce si všiml třeba i Rafael Nadal, který ho označil za inspirativního člověka.

S dospíváním Lee potvrzuje, že brzy opravdu může patřit mezi světovou špičku. Letos porazil třeba i Lukáše Rosola a na začátku dubna dosáhl na kariérní maximum – 130. místo světového žebříčku. „Tam se ale nezastavím, chci být nejlepší na světě,“ vypráví Lee srozumitelným jazykem v níže přiloženém videu.

Je totiž schopný slušné komunikace – odezírá ze rtů a sám dokáže bez problémů mluvit. Při diskuzi s umpirovým rozhodčím je ale přeci jen těžší na dálku něčemu ze rtů porozumět. Takových obtíží se Lee pravděpodobně nikdy nezbaví. Nezbrání to ale jeho snu – stát se díky své mentální síle světovou jedničkou.

Více o životě hluchého Jihokorejce ve videu: