Divoká karta pro Šarapovovou? Nechtěl jsem, ale rozhodnutí nebylo na mně, přiznává majitel Mutua Madrid Open

- Jan Vojkůvka

Udělování divokých karet na turnajích prochází složitým procesem a poslední slovo v tom, kdo obdrží či neobdrží volnou vstupenku mají často manažeři jednotlivých podniků. Nezřídka se tak stává, že ač majitel turnaje prosazuje určitý názor, ve výsledku k němu není přihlédnuto. Podobně jako v Madridu, kde i přes nepřízeň majitele Iona Tiriaca získala divokou kartu Maria Šarapovová.

Turnajoví ředitelé, špičky ledovce organizátorů a profesionální manažeři, musí s přihlédnutím k udělení divoké karty mnohdy především počítat s tím, co se pro daný turnaj vyplatí a co je naopak nevýhodné. Není výjimkou, že se filozofie takových lidí mnohdy rozchází s názory a touhami majitelů turnajů.

Nejinak tomu je v případě Mutua Madrid Open, který patří k turnajům, jež mají společný mužský i ženský turnaj a patří k největším na světě. Majitel této události, Rumun Ion Tiriac, se netají tím, že se nezapojil do běsnění k získání navrátivší Šarapovové na svůj turnaj.

„Žádosti o divoké karty byly adresovány mnoha turnajům. Do Stuttgartu, Madridu, Říma a na další místa,“ poodhalil sedmasedmdesátiletý Tiriac boj Šarapovové a jejího týmu o zisk volné vstupenky na podniky WTA i přes neumístění na světovém žebříčku. „Napřed se zeptali mě, jako majitele turnaje v Madridu, a já nesouhlasil s tím, aby byla Šarapovové udělena divoká karta,“ cituje Tiriaca web tennisworldusa.org.

Ale ani odmítnutí ze strany majitele nakonec nebylo nijak rozhodující. Šarapovová divokou kartu získala a Tiriac přiznává, že v této záležitosti neměl hlavní slovo. „Závěrečné rozhodnutí nebylo mé. Organizátoři mají právo rozhodovat, nikoliv majitel. Je to Manolo Santana, turnajový ředitel a organizátor, který o těchto věcech rozhoduje,“ dodal Tiriac.

Šarapovová, která se vrátí na okruh za dva týdny v německém Stuttgartu, dostala od velkých turnajů WTA v Německu, Španělsku a Itálii šanci, aby se rychle vyhoupla žebříčkem a nemusela objíždět malé turnaje za účelem zisku důležitých bodů do rankingu. Po patnáctiměsíčním trestu za užití meldonia má příležitost, aby se velmi rychle navrátila do první stovky na ženském okruhu a dopomoci ji k tomu mají divoké karty, které nadále budí velkou kontroverzi.