Veselý v dramatické bitvě udolal Lorenziho a slaví postup do semifinále

- Jiří Vachtl

Příjemné deja vu prožívá na turnaji ATP 250 v Marrakéši Jiří Veselý. Český tenista dnes po velké bitvě udolal Itala Paola Lorenziho 3:6, 6:3, 7:6(5) a po roce tak postoupil do semifinále marockého turnaje. V něm se navíc stejně jako loni utká s Chorvatem Bornou Čoričem.

Český tenista se měl v prvním kole turnaje v Marrakéši utkat s Gruzíncem Bašilašvilim. Ten se však naposlední chvíli odhlásil, a tak na Veselého čekal duel s italským lucky looserem Luccou Vannim. Český reprezentant si však se změnou soupeře hlavu nelámal a Itala porazil hladce 6:2, 6:3. V následném osmifinále se střetl se čtvrtým nasazeným hráčem turnaje Mischou Zverevem. Přemožitele Andyho Murrayho z letošního Australian Open však Veselý k ničemu nepustil a za hodinu a půl tak slavil vítězství 6:4, 6:4.

V dnešním čtvrtfinále pak českého tenistu čekal antukář Paolo Lorenzi. Italský veterán si v prvním setu za stavu 2:1 vypracoval na soupeřově podání dva brejkboly. Ty však Veselý ještě dokázal odvrátit. Jenže Lorenzi se nevzdal a nakonec se ještě v tomtéž gemu propracoval k další výhodě, kterou díky dvojchybě českého tenisty proměnil. Oba hráči si pak už drželi svá podání a první set tak putoval na konto italského tenisty výsledkem 6:3.

Hned v úvodu druhé sady jsme pak byli svědky jediného brejku, který měl na svědomí Jiří Veselý, když za stavu 1:0 prolomil Italovo podání. Následně se opakoval scénář z první sady, kdy si oba tenisté poklidně drželi svá podání. Český tenista tak získal druhou sadu poměrem 6:3.

Utkání tak musela rozhodnout závěrečná třetí sada. Hned v jejím úvodu si Lorenzi vypracoval jeden brejkbol. Český tenista naštěstí dobře zapodával a italský veterán pak nedokázal svůj return dostat přes síť. Další brejkbol jsme pak v utkání už neviděli. Celý zápas tak zamířil do rozhodujícího tiebreaku. V něm začal lépe Lorenzi, když za utekl Veselému do vedení 3:1. Český tenista si však následně vzal ztracený minibrejk ihned zpátky. Za stavu 4:4 pak Lorenzi znovu ztratil svoje podání a Veselý tak mohl celý zápas ukončit na svém servisu. Český reprezentant si pomohl servisem a dostal se tak za stavu 6:4 ke dvěma mečbolům. Z pravé strany však na svém podání už tak úspěšný nebyl a dal tak Italovi ještě šanci. Vzápětí však dobře zareturnoval a celý zápas ukončil prohozem od základní čáry.

Jiří Veselý tak stejně jako minulý rok postoupil na turnaji v Marrakéši do semifinále, ve kterém se stejně jako loni utká s Chorvatem Bornou Čoričem. Český tenista se mu tak pokusí oplatit loňskou porážku 6:7(5), 6:7(5).