Průzkum ESPN v řadách tenisových profesionálů: Zakázané látky, ovlivňování výsledků a Serena na okruhu ATP

- Filip Lefenda

Zajímavý průzkum zveřejnila americká televizní stanice ESPN, která pod rouškou anonymity vyzpovídala celkem jedenatřicet tenisových profesionálů obou pohlaví. Středem zájmu bylo v současnosti dosti propíraný problém užívání zakázaných látek, řeč ale přišla také na úsměvnější témata.

Hned 22,5 % dotázaných v průzkumu uvedlo, že zná alespoň jednoho hráče či hráčku, kteří v průběhu své aktivní kariéry užívali nějakou ze zakázaných látek. Pokud jde o ty současné, 71 % odpovídajících věří, že zkušenosti s užíváním nepovolených přípravků má „jen“ méně než deset procent z nich. Možnost „více jak 25 procent“ nezvolil ani jeden z dotázaných.

Podány byly i otázky týkající se konkrétního prohřešku Rusky Šarapovové, která přiznala, že měla během letošního Australian Open pozitivní dopingový nález, za který mohla látka meldonium. Více jak 64 % tenisových profesionálů je pro jednoletý trest, 29 % by poté uvítalo trest vyšší. Našli se ale i tací, kteří by bývalou světovou jedničku ospravedlnili úplně. Většina respondentů se pak shodla na tom, že tenisté jsou na užívání zakázaných látek testováni nedostatečně (64,5 %).

Na kolik je tenis čistým sportem? Ať už si o této otázce myslíte cokoliv, čtvrtina hráčů je toho názoru, že se v průběhu kariéry setkali s případem, kdy jejich soupeř záměrně ovlivnil výsledek, a to není zrovna příjemné zjištění.

Již zmíněná Šarapovová figurovala jako nejčastější odpověď na otázku, kdo je nejpřeceňovanějším hráčem či hráčkou současnosti. S 12,9 % mezi ženami vyhrála před druhou Wozniackou, nejpřeceňovanějším mužem je pak údajně Bulhar Dimitrov, jenž bývá často přirovnáván k fenomenálnímu Federerovi a který byl se Šarapovovou do loňského léta v tříletém vztahu.

A kdo je ve světě tenisu nejpodceňovanějším? S téměř dvaceti procenty tuto otázku ovládl Španěl David Ferrer, který však před týdnem po šesti letech ukončil účinkování mezi „smetánkou“ deseti nejlepších hráčů světa. Podceňovaným je údajně také talentovaný Rakušan Dominic Thiem, který se se začátkem antukové sezóny škrábe žebříčkem strmě vzhůru. U žen zaznělo nejčastěji hned pět jmen, a sice Němka Kerberová, Švýcarka Bacsinszká, Španělka Muguruzaová, Britka Kontaová a také Karolína Plíšková.

A ještě jeden primát Šarapovové. Údajně jde o hráčku, která nejvíce z těch na okruhu dbá o svůj vzhled a oblékání. V závěsu se drží trio Eugenie Bouchardová, Viktoria Azarenková a Serena Williamsová.

U velkých jmen zůstaneme. Dominance americké světové jedničky Sereny Williamsové již není tak očividná, jako tomu bylo v předešlých sezonách. Přesto si pouze 32 % tenistů a tenistek myslí, že Serena ztratila svou auru neporazitelnosti. Téměř polovina odpovídajících je pak toho názoru, že pokud by mladší ze sester Williamsových odehrála sezónu na mužském okruhu, pohybovala by se žebříčkově ve druhé polovině první tisícovky. V „elitní pětistovku“ věří jen necelých 20 % profesionálů.

Vyhraje ještě Roger Federer v konkurenci dominantního Djokoviče a nastupujícího dravého mládí ještě grandslamový turnaj? Toť otázka. Pro se vyslovilo 51,6 %, s důvěrou ve „Fedexe“ je to tedy takříkajíc „fifty-fifty“. Relativní vyrovnanost panuje také v otázce zachování jedné z wimbledonských tradic, a sice předepsaného oděvu bílé barvy. 42 % by tento „dress code“ zachovalo, 58 % pak raději zrušilo.