Moc jsem si nevěřila, přiznala Krejsová po postupu do finále

- David Schlegel

Petra Krejsová pokračuje na turnaji ITF v Istanbulu ve skvělých výkonech. Z kvalifikace totiž postoupila už do finále! V dnešním semifinále porazila běloruskou naději Věru Lapkovou a v turecké metropoli si tak zahraje o největší titul své kariéry. Šestadvacetiletá tenistka po utkání poskytla Tenisovému světu exkluzivní rozhovor.

Víte, kdo tenhle turnaj vyhrál loni, mimochodem?

Myslím si, že to byla Bára Štefková.

Přesně tak! Bavily jste se o tom spolu? Znáte se?

Nebavily. Určitě se známe, ale v kontaktu nejsme. Jen vím, že rok předtím tu byla i Kristýna Plíšková a Denisa Allertová. V tom roce jsem tu byla taky a dokonce jsme s Terezou Smitkovou vyhrály debla.

To bylo v roce 2014. Cítila jste už tehdy, že ty kurty a to prostředí vám vyhovují?

Věděla jsem, že kurty byly hodně specifické. Jsou trochu křivé a tak to občas odskakuje zajímavě. Singl se mi tenkrát nepovedl, ale to jsem na tom ještě nebyla herně jako teď.

Jinak v semifinále jste porazila Věru Lapkovou, osmnáctiletou naději z Běloruska, která loni zvítězila na Australian Open. Jak jste viděla dnešní zápas? Věřila jste si od začátku do konce?

Upřímně řečeno, moc jsem si nevěřila. Ale jakmile zápas začal, tak jsem najednou cítila, že je to hratelné. Určitě je to dobrá hráčka, ale občas jí chyběla nějaká změna. Bylo jednoduché si na její hru zvyknout. Ale jinak musím říct, že ta holka bude jednou velmi dobrá. Je vysoká, hraje rychle a navíc se i na svou výšku, dobře hýbe.

V čem jste byla v semifinále lepší než Lapková?

Myslím, že jsem udělala méně chyb a dokázala jsem i měnit rytmus. Takže jsem občas zahrála čop nebo kraťas. Soupeřka hrála sice rychle, ale všechno mě na raketu.

V prvním setu jste za stavu 4:4 vedla 15:40 při podání soupeřky a měla jste celkem čtyři brejkboly, přesto jste soupeřku nebrejkla. V dalším gemu jste dala dva debly a byla dvakrát shoda. Asi to byl trochu nápor na nervy, viďte?

Ani ne. Ona potom dobře zapodávala a já jsem chtěla trochu přiriskovat servis, protože jsem věděla, že když tam hodím jen pomalé podání, tak mi to ustřelí. A bohužel, ty chyby přišly. Musím přiznat, že jsem však nebyla nervózní. Já ani neměla co ztratit.

Pak jste vedla za stavu 5:5 0:40, ale soupeřka otočila gem čtyřmi míčky na svou výhodu, přesto jste Lapkovou nakonec brejkla. Jak ten gem probíhal? První set jste pak zakončila na podání čistou hrou…

Vím, že na první brejkbol jsem chtěla urazit return z jejího druhého servisu, ale bohužel mi to ulétlo do autu. Pak mě ze servisu dostala pod tlak a vytvořila si tak pozici pro winner. A na moji výhodu pak hrála druhý servis a já jsem to tentokrát ustřelila do kurtu.

Ve druhém setu jste získala rychle brejk, ale po třech vašich dvojchybách soupeřka vyrovnala v dlouhém gemu na 3:3. Pak jste ale soupeřku opět brejkla... To byl asi hodně důležitý moment utkání, cítíte to stejně?

Ano, já si na returnu věřím. Na servisu mám gem, kdy dám tři přímé body z podání a pak zase dva nebo tři debly. Tohle musím trochu vychytat a být více konzistentní. Důležitá byla i změna míčků za stavu 5:3, kdy jsem sice gem prohrála, ale následně jsem šla podávat se skoro novými míči. Mečbol jsem pak zakončila esem. To se mi dlouho nestalo.

Ve finále vás čeká další senzace turnaje - dvaadvacetiletá Basak Eraydinová, držitelka divoké karty, 331. hráčka světa. Pro obě to bude největší zápas v kariéře. Eraydinové se doma daří, v Turecku už vyhrála řadu menších turnajů, asi bude mít podporu v hledišti. Loni ji tu vyřadila v prvním kole Barbora Štefková... Co o soupeřce víte, viděla jste ji tu hrát? Jak se na ni budete připravovat?

Neviděla jsem ji, ale vím, že hraje hodně čopy a dobře běhá. Takže budu muset využít své aktivní hry a držet ji pod tlakem. Když má čas, tak umí pěkně diktovat hru.

A poslední otázka: Jak budete trávit poslední hodiny před finále? Co si dáte k jídlu? Čemu se budete věnovat?

Začínáme ve 14:00 takže pojedu na kurty, co možná nejpozději. K obědu si dám klasicky místní pilav, což je jen suchá rýže. A určitě si poslechnu nějakou hudbu a pak se půjdu rozehrát.