Nedali nám ani jeden míč zadarmo. Byl to dobrý debl, smál se Mertl po jedenácti nevyužitých mečbolech

- David Schlegel, Filip Lefenda

Dva týdny pobyl pětatřicetiletý Jan Mertl na betonech v čínském Lu-čou, kde se zúčastnil dvou pětadvacetitisícových turnajů. Na prvním došel ve dvouhře i čtyřhře do semifinále, ten v současnosti probíhající už pro něj rovněž skončil. Český hráč, kterého aktuálně trápí zdravotní problémy, prohrál v singlu s čínským kvalifikantem z deváté světové stovky. O den dříve pak s Polákem Kapasem vypadl i z deblu, kde spolu neproměnili hned jedenáct mečbolů! I tak ale své asijské vystoupení může hodnotit pozitivně. „Bylo to snad poprvé po pěti letech, co jsem hrál na turnajích bez bolesti kolene,“ přiznal v rozhovoru pro čtenáře Tenisového světa.

Soupeřem v osmifinále čínského turnaje s dotací 25 tisíc amerických dolarů mu byl domácí kvalifikant Č-čen Čang, Mertl ovšem do utkání, ve kterém platil za papírového favorita, nenastoupil v optimálním zdravotním stavu. „Byl jsem tenhle týden nemocný, včera večer jsem měl trochu teplotu a kašel, takže to v tomhle teplu nebylo ideální. Rozhodlo asi to, že jsem nebyl stoprocentně fit,“ vysvětluje pětatřicetiletý tenista původem z Ústí nad Labem.

Pouze na zdravotní problémy ale prohru rozhodně nesváděl. „Soupeř nehrál špatně, tady už to na téhle úrovni umí každý,“ upozorňuje. Zápas Mertl prohrál ve třech setech 2:6, 6:3 a 3:6. Nesvědčily mu ani místní podmínky. „Míče tu příliš nelétají, takže se hrály delší výměny. Soupeř slušně podával, ale spíše to v těchto podmínkách bylo o tom, kdo bude méně kazit,“ přiblížil okolnosti střetnutí hrané v čínském Lu-čou, velkoměstě o necelých pěti milionech obyvatel.

Na turnaji hrál po boku Poláka Kapase také čtyřhru, ze které vypadli o den dříve. Také tentokrát byl Mertlovi soupeřem Číňan Čang, kterého v páru doplnil krajan Jie-cchung Che. Evropané vyhráli první set, nakonec ale padli 13:15 v závěrečném supertiebreaku. Na tom by ještě možná nebylo až tak nic extra zvláštního, kdyby v utkání neproměnili hned jedenáct mečbolů!

„To se mi stalo poprvé,“ směje se neuvěřitelnému číslu Mertl. „Ale musím říct, že nám nedali ani jeden míč zadarmo, byl to dobrý debl,“ chválil nasazené čtyřky. „Blbě se to sešlo, neměli jsme při mečbolech žádnou velkou šanci. Jen dvakrát jsme podávali a pokaždé se šlo do výměny,“ přibližuje čtenářům Tenisového světa důležité momenty. Vědu z porážky zkušený český harcovník nedělá. „Kdyby se to stalo ve dvouhře, tak by mě to štvalo více. Čtyřhru jsme tady brali spíše jako trénink,“ přiznává.

V Lu-čou strávil dva týdny, na minulém turnaji došel v singlu i deblu do semifinále. „Areál je zde dobrý, všechno probíhalo v pohodě. Letěl jsem do Číny proto, že jsem chtěl hrát na betonu. Je to z Prahy deset hodin letu,“ vysvětlil před návratem do domoviny Jan Mertl.

Ten figuruje mezi přihlášenými na challenger na Tchaj-wanu, v tamější hale se ale nepředstaví. „Už na to delší cestování moc nejsem, potřebuji být více doma,“ říká se smíchem a pokračuje. „Jsem tam navíc přihlášen jen v kvalifikaci. Kdybych byl mladší, tak bych jel, ale po těch letech je toho cestování na mě už moc. Rád hraji doma nebo se vracím po turnaji domů. Tři nebo čtyři týdny někde být, to už je těžké,“ líčí, co bude příčinou jeho neúčasti na tomto podniku.

Raketu ale rozhodně v nejbližší době na hřebík věšet nehodlá. „Zatím se nevzdávám. Chci se ještě vzepřít. Teď ty dva turnaje tady v Číně jsem hrál snad poprvé po pěti letech bez bolesti kolene,“ má aktuálně 370. hráč světového žebříčku důvod ke spokojenosti. Kde se tedy v nejbližší době představí? „Teď letím domů a budu hrát až challenger v Ostravě. Pak se chystám na české turnaje futures,“ poodkrývá své budoucí turnajové plány.

Největšího úspěchu dosáhl Mertl v minulé sezoně na konči října v Opavě, kde získal svůj jediný loňský titul

Na loňském turnaji v Pardubicích zavzpomínal český hráč na svá wimbledonská vystoupení