Recept Krejsové proti nervozitě? Snažím si nepřipouštět velikost turnaje, beru ho jako patnáctku, směje se z Istanbulu

- David Schlegel, Filip Lefenda

Petra Krejsová na turnaji s dotací 60 tisíc dolarů v tureckém Istanbulu i nadále válí. Šestadvacetiletá Češka je už v semifinále, když si ve čtvrtek poradila ve velkém stylu s Běloruskou Piraženkovou. Své o dva roky mladší soupeřce povolila jen dva gemy a potvrdila, že má formu jako hrom! „Všichni trenéři mi říkali, že mohu hrát dobrý tenis. Až teď jsem tomu začala věřit,“ přiznává v rozhovoru pro Tenisový svět hráčka, která letos prohrála na tvrdém povrchu jen jediný zápas.

Berete postup do semifinále na šedesátitisícovém turnaji jako největší úspěch v kariéře? Cítíte se v životní formě?
Prozatím ano, ale ráda bych se posunula ještě výše. Všichni moji trenéři, ať už bývalá či současní, říkali, že mohu hrát dobrý tenis. Až teď jsem tomu začala věřit a jsem ráda, že jim to mohu potvrdit. Určitě je stále co zlepšovat, takže když vychytám i ty chybičky, co občas dělám, v nejlepší formě teprve budu. Ale můžu říct, že se na kurtu cítím dobře.

Už jste získala 34 bodů do žebříčku WTA, což vás posune o více než padesát míst směrem vzhůru. Je pro vás posun na žebříčku cennější než peníze nebo ta vítězství?
Posun je pro mě o dost cennější, protože s lepším umístěním budu moci hrát vyšší turnaje, a tam se přeci jen člověk cítí lépe. Peníze rychle zmizí, ale zážitky vám zůstanou. A já si moc přeji zahrát alespoň kvalifikaci jednoho z grandslamů.

Dnes jste ztratila pouhé dvě hry s Piraženkovou. Jaký to byl zápas?
Byla jsem trochu nervózní, protože jsem věděla, že je to velká šance. Ale snažila jsem si nepřipouštět velikost turnaje a brala jsem to jako patnáctku. Tam jsem se většinou cítila v pohodě. První set jsem nekazila a hrála dost aktivně. Soupeřka byla stále pod tlakem a hodně chybovala. Druhý set začalo foukat a bylo těžké kontrolovat míč, ale zvládla jsem to.

Byla soupeřka něčím nebezpečná? Nebo jste jí nedala vůbec šanci?
Nechci, aby to vyznělo nějak namyšleně, ale já hrála prostě tak dobře, že jsem soupeřku moc ke hře nepustila.

Přijedou se na vás podívat rodiče, nebo je turnaj moc daleko?
Bohužel nepřijede nikdo. Ale fanoušci mi zde docela fandí, takže asi ani není potřeba. Naši fandí u počítače (úsměv).

Teď vás čeká osmnáctiletá Běloruska Věra Lapková. Co o ní víte? Viděla jste ji už hrát?
Soupeřku neznám, viděla jsem jen pár gemů. Hraje docela rychle, takže myslím, že výměny moc dlouhé nebudou. Ale spíše se nechám překvapit.

Cítíte se v optimálním zdravotním stavu?
Zdravotně, až na pár bolavých svalů, se cítím v pohodě. Asi ale ani nejde odehrát celý turnaj, aniž by člověka něco nebolelo (úsměv).

Byla jste se podívat ve městě? Jak se vám líbí?
Nebyla. Podle mě jsme docela daleko od památek, raději jdu po zápase hned na pokoj. Takže znám jen místní restauraci a Starbucks. Ale líbí se mi tady.

Jaká byla čtyřhra s Agnes Buktaovou?
Měly jsme docela silné soupeřky. Byly o trošku lepší a přesnější v koncovkách. S Agnes se mi hraje dobře, jen nám to tentokrát moc nevyšlo.

Petra Krejsová si v loňském prosinci zahrála Extraligu za Liberec

Na začátku září získala Češka v loňském roce svůj první titul, a sice na domácím podniku v Praze. V semifinále zdolala ve dvou setech Lisu Ponomarovou...

...a sadu neztratila ani ve finále proti krajance Miriam Kolodziejové