Strýcová předpovídá nastupujícím krajankám velkou budoucnost. V Praze bude hrát jen dvouhru

- David Schlegel, Filip Lefenda

Barbora Strýcová, v současnosti osmnáctá žena světového pořadí WTA, je na zbrusu novém halovém turnaji ve švýcarském Bielu nasazenou jedničkou, hned na úvod ji ale čekalo pikantní střetnutí proti osmnáctileté krajance Marii Bouzkové. „Bylo to pro mě hodně těžké,“ přiznala v rozhovoru pro Tenisový svět po svém třísetovém vítězství.

„Marie šla z kvalifikace, takže byla zvyklá na kurty a prostředí. Vždycky je obtížné hrát proti kvalifikantce,“ rozpomněla se jednatřicetiletá hráčka na svůj vstup do turnaje.

Na ten se právě skrze kvalifikaci prodraly také sedmnáctiletá Marie Vondroušová a o rok starší Marie Bouzková, které los přisoudil právě Strýcové. „Je to mladá holka, která je zarputilá, bojovná a bylo pro mě složité proti ní hrát. Nakonec jsem to zvládla a jsem ráda, že jsem ten zápas vyhrála,“ mohla si po nelehkém střetnutí oddechnout jeho favoritka.

Ta přitom do utkání vlétla ve velkém stylu. V prvním setu povolila Bouzkové, 231. hráčce světa, jen dva gemy a nevypadalo to, že by se na postup měla nějak nadřít. Jenže soupeřka posléze svou hru zpřesnila a vyhrála druhý set. „Necítila jsem se nijak senzačně,“ vysvětlila Strýcová. „První set jsem sice vyhrála hladce, ale pak se to tak nějak tahalo, takže jsem se necítila úplně skvěle. Dotáhla jsem to ale do vítězného konce, což se počítá,“ je ráda tenistka pocházející z Plzně, která zkraje rozhodující sady nabrala manko dvou her, šesti hrami ji ale otočila a postoupila do osmifinále. „Třetí set už jsem se cítila lépe, už jsem si zvykla na povrch a hrálo se mi celkem dobře,“ vysvětluje své zlepšení.

Foto: ASUS, zdroj. Facebook

Zkušeným harcovnicím roste v českých tenisových řadách nová konkurence. „Myslím, že Maruška i Markéta jsou naše nadějné tenistky. Vondroušová jede i na Fed Cup, takže to ukazuje, že má talent a dobrou budoucnost,“ zmiňuje Strýcová fakt, že si Markéta Vondroušová při absenci několika reprezentačních opor vysloužila v pouhých sedmnácti letech premiérovou pozvánku do národního výběru. „Stejně tak má ale budoucnost i Marie. Jsem ráda, že máme takovéto české hráčky a že se i mladá generace rve dopředu.“

V padesátitisícovém Bielu, který se nachází v západní části Švýcarska nedaleko hlavního města Bern, podporuje Barboru Strýcovou také její přítel – zpěvák David Kraus. „Ve starém městě je to moc hezké, ale jinak jsem nikde moc nebyla, protože hraji a jsem tady kvůli práci,“ zůstává stoprocentní profesionálkou hráčka, kterou ve čtvrtečním osmifinále čeká Němka Witthöftová. V deblu se Strýcová neukáže. „Ve čtyřhře nestartuji. Nechtěla jsem ji hrát, protože šetřím síly na antukovou část sezony,“ odůvodňuje své rozhodnutí.

Řeč přišla také na nedávné ukončení deblové spolupráce s Indkou Mirzaovou. „Se Saniou jsem se rozešla, protože jsme nebyly domluvené na celý rok, ale jen na začátek sezony s tím, že uvidíme, jak nám to půjde. Myslím, že nám to šlo celkem dobře. Hrály jsme každý turnaj velmi solidně, ale prostě jsme se rozešly a proběhlo to v přátelském duchu,“ přibližuje v médiích hodně propíranou situaci hráčka, které patří v deblovém žebříčku desátá pozice.

„Sania hledá někoho, s kým by mohla hrát, spíše z řad deblistek. Mojí prioritou je singl – vždycky byl a vždy bude,“ má jasno ve svých tenisových plánech bronzová medailistka z loňské olympiády v Riu. „Nijak vehementně na debla někoho nehledám, ale pár turnajů budu teď hrát s Julií Görgesovou,“ předesílá, že jí teď fanoušci budou ve čtyřhře vídat s osmadvacetiletou Němkou, která ještě na Australian Open hrála v páru s Karolínou Plíškovou.

Na domácím J&T Banka Prague Open to však nebude. „V Praze se v deblu neukážu, budu se soustředit jen na singla,“ prozrazuje závěrem povídání pro Tenisový svět z Bielu Barbora Strýcová.

Barbora Strýcová nedávno pro čtenáře Tenisového světa zavzpomínala na největší a nejzajímavější duely své kariéry