Muchová zvládla téměř čtyřhodinový zápas o třech tiebreacích! Rozhodovala hlava, myslí si

- David Schlegel, Filip Lefenda

Doslova maratonský zápas prvního kola má za sebou na turnaji v italském městě Santa Margherita di Pula dvacetiletá Karolína Muchová. Češka, kterou jsme vyzpovídali ještě v den utkání, musela s Ukrajinkou Kovalecovou absolvovat hned tři tiebreaky a není tak divu, že byla po vydřeném postupu hodně unavená. Ve druhém setu se přitom nasazená osmička vypořádala s kritickou chvilkou, když odvracela mečbol, ve zkrácené hře rozhodující sady zase otáčela nepříznivý stav 3:5. Celkově pobyla na kurtu neuvěřitelnou dobu - 3 hodiny a 39 minut!

Karolíno, obrovská gratulace k vítězství. Vyhrála jste nad Kovalecovou ve třech tiebreacích, soupeřka podávala na postup, v tiebreaku druhého setu měla mečbol. To pro vás musí být velká vzpruha, viďte?
Možná to budu brát jako vzpruhu zítra, ale momentálně je tím jediným, co cítím, obrovská únava.

Jak jste viděla zápas? V čem byla soupeřka nebezpečná?
Vzhledem k dnešním podmínkám, kdy hodně foukal vítr, jsou zde velmi těžké, rychlé míče a kurty také nejsou zrovna v nejlepším stavu, to pro oči diváka nebyl moc atraktivní zápas. Rozhodovalo, kdo ho lépe zvládne hlavou. Soupeřka byla nebezpečná v tom, že bojovala o každý míč.

Kovalecovou jste loni hladce porazila, soupeřka tehdy uhrála jen tři gemy. V čem se ty zápasy lišily?
Zápasy se lišily hlavně v podmínkách. Tentokrát jsem nemohla hrát svou útočnou hru, naopak soupeřce podmínky vyhovovaly více, jelikož jen běhala a vracela nepříjemné vysoké míče.

V italské Pule hrajete už druhý týden. Minulý týden jste tu porazila dvě dobré hráčky z Polska - Zaniewskou a Piterovou. Jak jste ty zápasy viděla a cítíte se v dobré formě?
Oba dva zápasy jsem měla pod kontrolou. Do formy se teprve pomalu dostávám.

Pak jste ve čtvrtfinále měla dobře rozehraný zápas s von Deichmannovou. Prohrála jste 4:6, 7:5, 6:2. Jak moc vás ta porážka mrzí a co o ní rozhodlo?
Samozřejmě mě tahle prohra, jako asi každá, velmi mrzí. Navíc ještě, když jsem vedla 6:4, 5:4 a byla celkově do té doby na kurtu lepší hráčkou. Řekla bych, že jsem utkání nedotáhla do vítězného konce, protože ještě nejsem dostatečně „vyhraná“.

V Pule jste poprvé. Jak se vám tam líbí, jak trávíte volný čas a jste tam sama nebo s trenérem či rodinou?
V Pule je opravdu krásně, hrajeme v pěkném resortu. Jsem tady s trenérem a na druhý turnaj mě přiletěla podpořit i mamka. Ve volném čase většinou relaxuji s hudbou, spím, jím a odpovídám na otázky novinářům (smích).

V turecké Antalyi jste nasázela Aljoně Bondarenkové i Barboře Miklové kanáry, ale ve čtvrtfinále jste ztratila z Craciunovou vedení 6:4, 4:0. Co se tam stalo?
Byl to první turnaj po delší zdravotní pauze. Doslova mi došly síla a energie.

Letos jste začala sezónu až v březnu. Byla jste zraněná, nebo v čem je ten důvod?
Rozhodla jsem se pořádně doléčit zranění, se kterým jsem se trápila skoro celý minulý rok.

Ve dvaceti letech jste to dotáhla až na 206. místo. Teď jste sice na žebříčku o něco níže, ale pořád patříte k největším talentům českého tenisu. Jaké máte cíle v letošní sezóně?
Mým cílem je zlepšit své tenisové zbraně a hrát konzistentněji.

Jaké jsou vaše turnajové plány pro nejbližší dobu?
Prioritou pro letošní sezonu je samozřejmě dostat se na grandslamy. Jaké budu hrát turnaje v nejbližší době přesně nevím, je tam více alternativ.

Jste z Olomouce, kolik času tam trávíte a s kým nejčastěji trénujete? Jak vypadá váš trenérský tým?
Z Olomouce sice jsem, ale moc času tam netrávím, protože jsem změnila trenéra, kterým je Emil Miške z Bratislavy, a proto trénujeme někdy právě tam, ale hlavně na 1.ČLTK v Praze, kde nám svými radami přispívá Jan Kodeš starší. O kondiční přípravu se mi stará Andrle sport a mentálním koučem je Roman Kratochvíl, který s nimi úzce spolupracuje.

Karolína Muchová hájila v prosincové Extralize barvy Přerova

Vloni se představila na domácím turnaji v Olomouci, kde prošla do čtvrtfinále. K tomu ale vinou zranění nakonec nenastoupila