Místo Cornetové Gjorčeská. Věděla jsem, že nesmím nic podcenit, říká po postupu v Bielu Vondroušová

- David Schlegel, Filip Lefenda

Sedmnáctiletá Markéta Vondroušová navázala na povedené výsledky z kvalifikace a na novém halovém turnaji ve švýcarském Bielu zvítězila také v utkání úvodního kola hlavní soutěže. V tom se měla původně utkat s Alizé Cornetovou z Francie, šestá nasazená se však vinou problémů s pravým ramenem na poslední chvíli odhlásila. Na podniku jí tak nahradila šťastná poražená z kvalifikace Lina Gjorčeská, kterou Češka přehrála ve dvou setech.

Místo zkušené Cornetové přišla na poslední chvíli změna – Vondroušová pro utkání prvního kola vyfasovala Makedonku Gjorčeskou, 191. hráčku světa. „To, že hraji s někým jiným, jsem se dozvěděla asi hodinu před zápasem. Byla to samozřejmě změna, ale věděla jsem, že musím zůstat soustředěná a nesmím nic nepodcenit,“ prozradila po utkání Tenisovému světu jeho vítězka.

„Jsem ráda, že jsem to dokázala. První set byl trošku horší, ale bylo důležité, že jsem ho zvládla,“ rozpomněla se Češka na úvodní dějství. V tom vzala soupeřce hned v prvním gemu servis, v osmé hře ale o výhodu brejku přišla. Z vedení 4:2 byl během chvilky rázem stav 4:5. „Měla jsem dokonce dvě šance na vedení 5:2, tam se to asi pak trošku zlomilo. Začala jsem více kazit a ona do toho pálila. Pak také docela dobře zaservírovala,“ popsala pro ni složitější momenty střetnutí.

Set nakonec dospěl do tiebreaku, kde rozhodl jediný minibrejk. O ten se zasloužila Vondroušová a triumfovala tak ve zkrácené hře 7:4. Druhý set už byl jasnou záležitostí – 233. tenistka žebříčku v něm povolila Gjorčeské už jen jeden gem. „Začala poté dost kazit, takže už to pro mě bylo lepší než v prvním setu,“ objasnila skóre 6:1.

Vondroušová se zamyslela i nad výkonem Makedonky. „Chvílemi docela dobře podávala, někdy šla i na síť,“ vyjmenovala přednosti Gjorčeské. „Ale když jsem udržela míč ve hře, vyházela se sama,“ dodala Češka.

Ta si své premiérové vystoupení na podniku WTA odbyla již loni v našem hlavním městě, v utkání prvního kola J&T Banka Prague Open tehdy nečekaně zdolala favorizovanou Francouzku Oceane Dodinovou. Jak by obě utkání porovnala? „V Praze jsem odehrála super těžký zápas. Tady to bylo také složité, zvlášť v kvalifikaci,“ připomněla, že se mezi elitní startovní pole musela prodrat skrze tři kvalifikační duely. To se jí v rámci turnaje WTA podařilo poprvé v kariéře, před rokem v Praze totiž startovala na divokou kartu od domácích organizátorů, a to před zraky svých známých.

V Bielu se tentokrát musí vypořádat s jejich absencí. „Je tady se mnou jen pan trenér Kubík,“ směje se Vondroušová. Společně budou nyní „péct“ taktiku proti příští soupeřce. Tou bude v osmifinále Němka Annika Becková, šedesátá hráčka světa. „“Včera jsem jí viděla hrát, jinak ji neznám,“ přiznává mladá hráčka, která letos triumfovala ve dvouhře už na třech podnicích kategorie ITF a vyhrála celkem 36 z celkových 40 utkání.

A jak stráví zbytek úspěšného úterního dne? „Teď ještě koukáme na zápasy. Pak půjdeme na půl hodiny trénovat,“ uzavírá s úsměvem krátké povídání sympatická dívka původem ze Sokolova, která se v novém vydání žebříčku WTA poprvé dostane do druhé stovky.