Šarapovová? Výsměch ostatním hráčkám, nebere si servítky Hlaváčková

- Jakub Slunečko, Petr Šístek

Kauza Maria Šarapovová zasahuje nejenom fanoušky, ale hlavně její kolegyně na okruhu. V rozhovoru pro Tenisový svět se k celé věci vyjádřila i česká tenistka Andrea Hlaváčková. „Měla by pro ni platit stejná pravidla jako pro ostatní, co se vrací po dopingovém prohřešku.“

V týdnu jste našla novou deblovou partnerku Timeu Babosovou, ještě před tím si zahrála se Saniou Mirzaovou. Nestačily jste ve čtvrtfinále turnaje na Raquel Atawovou a Jelenu Ostapenkovou (2:6 a 4:6). Jak vaše vystoupení hodnotíte?
Bylo to moc fajn. Je škoda, že nám to nevyšlo lépe, ale obě už jsme byly unavené z turnajů a soupeřky měly neskutečný den. Každopádně to byla super zkušenost.

Jaký je váš další turnajový program? Plánujete se někde představit i ve dvouhře?
Ne, dvouhru se hrát nechystám. Ve čtyřhře plánuji odehrát Stuttgart, Rabat, a pak Madrid, Řím a grandslam v Paříži.

Právě ve Stuttgartu se vrací Maria Šarapovová. Co říkáte na její návrat a tři divoké karty, které dostala na turnaje ve Stuttgartu, Římě a Madridu?
Nesouhlasím s tím, aby dostávala neomezený počet divokých karet jen proto, že je bývalou světovou jedničkou. Měla by pro ni platit stejná pravidla jako pro ostatní, kteří se vracejí po dopingovém prohřešku. Také mi přijde jako výsměch skutečnost, že se má šanci vrátit už ve Stuttgartu, kde jí ještě první dva dny turnaje bude platit zákaz startu. Turnaj jí dopředu garantuje, že první utkání odehraje až ve středu, to není nic jiného než výsměch ostatním hráčkám. Na druhé straně ale chápu zájem médií, fanoušků i organizátorů turnajů, aby se jejich podniku taková hvězda zúčastnila. Takže to tak prostě je a já věřím, že Maria je pro tenis důležitá a dlouhodobě mu prospívá.

Co se týče vaší momentální specializace – čtyřhry – zaznamenáváme neustále snahy k ní přilákat více diváků. Jak by se to podle vás dalo udělat?
Já myslím, že úroveň se poslední dobou hodně zvyšuje. Čtyřhra je podle mě atraktivní dost.

Změnila se ale například pravidla v tom, že teď se čtyři páry na každém turnaji rekrutují i podle singlového žebříčku. Co na to říkáte?
Nejsem zastánkyní užívání singlového žebříčku pro přihlašování do čtyřhry. Moc s tím nesouhlasím, ale chápu, že turnajům jde o větší zapojení singlistek, aby se zvýšil zájem fanoušků o zápasy. Takže to, že nyní mohou být ze singlových hráček tvořeny dva páry, beru jako nutné zlo, ale zároveň také jako minimum toho, co vše se mohlo měnit.