Federer s Murraym bavili Curych! Exhibičním utkáním pomohli africkým dětem

- Petr Šístek

Již potřetí se uskutečnila dobročinná akce Match for Africa, která má za cíl získat prostředky pro nadaci Rogera Federera, které budou využity na podporu dětí v chudých oblastech černého kontinentu. Tentokrát si švýcarská legenda pozvala do Curychu světovou jedničku Andyho Murrayho, kterého Federer v utkání vedeném v přátelském duchu porazil 6:3 a 7:6(6).

Britský tenista, který se byl vinou zranění lokte nucen odhlásit z Masters v Miami, nehrál svůj nejlepší tenis. Mezi jeho přednosti tentokrát nepatřil skvělý pohyb na základní čáře či kvalitní servis, i přesto ale měli diváci o zábavu postaráno. Federer se totiž prezentoval atraktivním stylem hry zahrnujícím náběhy na síť ihned po returnu či efektní tweenery.

Na tom, kdo se bude v Curychu nakonec radovat z vítězství, až tolik nezáleželo. Jednalo se totiž o již třetí utkání charitativního projektu Match for Africa. Poprvé si Roger Federer v roce 2010 pozval do své domoviny tehdejší světovou jedničku Rafaela Nadala, o čtyři roky později sehrál utkání se svým krajanem Stanem Wawrinkou. A již 29. dubna by se měl v Seattlu v rámci čtvrtého pokračování utkat s Johnem Isnerem!

Pohodovou atmosféru záslužné akce dokumentoval i tweet kouče Andyho Murrayho Jamieho Delgada, v němž vzpomínal na své letité zážitky s Rogerem Federerem. „Skvělá noc v Curychu a tenhle chlapík mi připomíná příliš mnoho koktejlů sex on the beach, které jsme měli před mnoha lety!“ napsal k fotce s hlavním protagonistou charitativní akce.

Roger Federer se po exhibici podělil s novináři i o své dojmy z nesmírně povedeného úvodu letošní sezony. „Opravdu jsem byl překvapen sám sebou. Když jsem se probudil v Miami, říkal jsem svému trenérovi, že hrát zde finále by pro mě bylo na začátku dostačující. Ale já jsem již předtím dokázal vyhrát Australian Open i v Indian Wells. Dařilo se mi lépe, než jsem předpokládal. Důležité je být zdravý a užívat si hru, výsledky jsou jen skvělý bonus. Jsem velice rád, že jsem po loňském obtížném roce dostal druhou šanci,“ líčil s nadšením.

„Mým dalším cílem je Wimbledon, poté jím bude US Open. Vyhrát Roland Garros bude těžké, tam budu opět moci hrát bez tlaku a uvidíme, jak se mi bude dařit,“ hodnotil Švýcar své šance na nejbližším turnaji, na němž by se měl dle svých slov představit.

A zmínil se i o svých dcerách Myle a Charlene. „Nejsou tak zapálené do sportu, jako jsem býval já. Ale stále doufám, že by mohly závodit na lyžích,“ svěřil se pyšný otec.