Pavljučenkovová ve finále Monterrey udolala světovou jedničku, Kasatkinová vládla v Charlestonu

- Petr Šístek

V uplynulém týdnu byly na programu dva turnaje WTA a na obou z nich se z triumfu radovaly překvapivé šampionky. Zatímco na antuce v Charlestonu vybojovala titul nenasazená Darja Kasatkinová, na extrémně rychlém povrchu v Monterrey se o senzaci postarala Anastasija Pavljučenkovová, jež ve finále udolala Angelique Kerberovou.

Pavljučenkovová počtvrté triumfovala v Monterrey

Anastasija Pavljučenkovová se ve finále turnaje v Monterrey, který je specifický svou vysokou nadmořskou výškou, utkala s Angelique Kerberovou. V úvodní sadě hrála se světovou jedničkou zcela vyrovnanou partii a poté, co za stavu 5:4 dokázala využít třetí brejkbol, set vyhrála. Ve druhém dějství ale naopak o svůj servis dvakrát přišla a sadu prohrála poměrem 2:6.

„Upřímně řečeno, dnes jsem v průběhu druhého setu už neměla mnoho energie. Především bylo opravdu velké horko a podmínky byly celkově těžké. Angelique mě nutila uhrávat si každý bod, takže jsem cítila únavu, protože již první set mi vzal hodně sil. Navíc první tři hry ve druhé sadě byly hodně dlouhé,“ vysvětlovala Pavljučenkovová na tiskové konferenci svůj herní pokles ve druhém setu.

V rozhodující sadě ale ruská tenistka chytla druhý dech a svou favorizovanou soupeřku začala drtivě přehrávat. Bleskově si vypracovala vedení 5:0 a set nakonec dovedla k výhře po výsledku 6:1. „Bylo to přece jen finále. Říkala jsem si, že se musím pokusit do toho dát všechno a snažit se hrát nejlépe, jak umím. Musela jsem najít poslední zbytky energie, které jsem měla a vložit je do zápasu. Jsem opravdu ráda, že se mi to podařilo,“ zářila po utkání.

Pavljučenkovová tak navázala na triumfy z let 2010, 2011 a 2013 a získala na mexickém turnaji již čtvrtý titul v kariéře. „Jsem opravdu ohromena a myslím, že jsem si stále neuvědomila, že jsem právě v Monterrey vyhrála již počtvrté. Některé hráčky získají čtyři tituly za celou kariéru a já jsem čtyřikrát zvítězila právě zde! Je to zde pro mě velmi specifický turnaj, který má místo v mém srdci. Vyhrála jsem zde svůj první turnaj a následně jsem to dokázala třikrát zopakovat. Ale titul je titul a já jsem nesmírně šťastná, že jsem ho dokázala získat,“ popisovala své pocity Ruska.

V čem pro šestnáctou hráčku světa tkví kouzlo oblíbeného turnaje? „Někdy sama sebe lituji, jak je to tu těžké. Podmínky zde obecně nejsou snadné. Hra zde a na jiných turnajích je hodně odlišná,“ vysvětluje Pavljučenkovová. Její čtvrtý triumf je navíc o to sladší, že ve finále přemohla současnou vládkyni světového tenisu.

 „Hrát ve finále proti světové jedničce je výjimečné, protože ji každý chce porazit. Nemusíte mít mnoho šancí, aby se vám to podařilo, ale já jsem ji dnes měla. To, že se mi dnes podařilo zvítězit, je úžasné a já si tyto chvíle užívám,“ usmívala se ruská hráčka, kterou ale již příští týden čekají další tenisové povinnosti.

„Toto vítězství si budu užívat ještě pár dní, ale poté se budu soustředit na Fed Cup a reprezentaci své země. Nicméně doufám, že se mi podaří přenést si formu do dalšího průběhu sezony, zlepšit se a být zdravá na dalších turnajích,“ plánuje Pavljučenkovová.

Na zelené antuce vládla Kasatkinová

Nečekaně jasnou záležitostí se stalo finále turnaje kategorie Premier v Charlestonu, v němž poměřily síly Darja Kasatkinová a Jelena Ostapenková. Vyrovnaný tenis se hrál pouze do stavu 2:2 v prvním setu. Poté lotyšská hráčka přišla třikrát v řadě o svůj servis a úvodní dějství se po výsledku 3:6 stalo minulostí.

Ve druhé sadě již od stavu 1:1 dominovala opět ruská tenistka a ziskem pěti her v řadě utkání po 66 minutách ukončila. „Tentokrát jsem měla trošku více defenzivní taktiku. Vracet míče, využívat rotace či čopované údery, protože jsme hrály na antuce a soupeřka hraje opravdu agresivně. Obvykle agresivní hráčky poráží, protože jí tento typ hry vyhovuje. Tak jsem se rozhodla, že ji musím unavit a myslím, že to byla dobrá taktika,“ vysvětlovala na tiskové konferenci po utkání příčiny své jednoznačné výhry.

Správnou volbu taktiky soupeřky potvrzovala i Ostapenková. „Hrála jsem dobře celý týden. Porazila jsem skvělé hráčky, ale dnes jsem opravdu neměla dobrý den. Zkazila jsem hodně míčů, protože soupeřka se po celý zápas bránila,“ objasňovala důvody finálového nezdaru.

Přitom Kasatkinová byla před prvním finále dvouhry na okruhu WTA značně nervózní. „Včera večer jsem nemohla usnout a v noci jsem špatně spala. Asi dvakrát nebo třikrát jsem se dokonce probudila. Byla jsem tak nervózní, že si to nemůžete představit. Cítila jsem se, jako bych už chtěla jít na kurt a všechno ukončit. Myslím, že už to nemůžu zažít znovu, ale stálo to za to,“ usmívala se již uvolněná Ruska po utkání.

„Byla jsem připravena být na kurtu klidně pět nebo šest hodin. Vzhledem k tomu, že to bylo finále, musela jsem být připravena na všechno. Ale jsem šťastná, že se mi to podařilo zvládnout tak snadno. Raduji se a jsem na sebe hrdá,“ vyprávěla Kasatkinová.

„Když jsem vyhrála poslední míček, všechno jako by zmizelo a měla jsem pocit, jako bych snila. I aktuální pocity je pro mě velmi těžké popsat. Cítím se, jako bych právě spala a nic nebyla realita,“ popisovala ruská tenistka své dojmy po premiérovém titulu v kariéře.

Oproti tomu Ostapenková ani po finálové prohře nemusí smutnit. Vylepšila si totiž kariérní žebříčkové maximum a nyní uzavírá první padesátku. „Myslím, že nyní mám na antuce trošku více sebejistoty. Zlepšila jsem svůj servis i pohyb, ale stále je hodně věcí, na kterých musím pracovat. Ale je dobré, že se nyní posunu v žebříčku,“ zhodnotila lotyšská hráčka.