Budou Češky v semifinále Fed Cupu čelit sestrám Williamsovým? Účast Sereny je nepravděpodobná

- Petr Šístek

Již o příštím víkendu se na antuce ve floridském Saddlebrooku rozhodne o jednom z finalistů letošního Fed Cupu. Češky budou usilovat o čtvrtou účast v souboji o nejcennější týmovou trofej světa v řadě a v cestě jim bude stát domácí výběr Spojených států amerických. Neohroženým vládkyním fedcupového žebříčku by cestu za šestým titulem za posledních sedm sezon mohla značně zkomplikovat případná účast sester Williamsových. Jaké složení amerického týmu ale můžeme očekávat?

Serena Williamsová, vítězka týmové soutěže z roku 1999 (!), se v americkém týmu nepředstavila od předloňské baráže světové skupiny, kdy sice v souboji s Itálií získala pro svou vlast dva body ve dvouhře, poté ale byla aktérkou rozhodující prohrané čtyřhry. Ani letos ale nic nenasvědčuje tomu, že by měla výběr kapitánky Kathy Rinaldiové-Stunkelové posílit. V probíhající sezoně se nepředstavila na žádném turnaji od triumfu na Australian Open a v uplynulém týdnu dokonce překvapila skutečností, že nefiguruje mezi přihlášenými na prestižní antukový turnaj v Římě.

Její sestra Venus pomohla USA ke zvládnutí loňského zápasu 2. Světové skupiny s Polskem a americký tým zvládl následnou baráž proti Austrálii i bez její pomoci. Finalistka letošního Australian Open by ale nyní byla pro svůj tým velkou posilou i přesto, že své první antukové utkání této sezony proti Lauře Siegemundové po tuhém boji prohrála. Vždyť ve Fed Cupu se může pyšnit zápasovou bilancí ve dvouhře devatenácti výher oproti pouhým dvěma porážkám!

Další hvězdou amerického výběru by měla být aktuálně desátá hráčka světa Madison Keysová. Dvaadvacetiletá tenistka ale letos zatím po zranění odehrála pouze tři turnaje a předvádí velmi rozpačité výkony. Připsala si prohry kupříkladu s antukářkou Larou Arruabarenaovou či krajankou Shelby Rogersovou a navíc jejím zdravotním problémům ještě nemusí být konec. Právě během prohraného utkání v Miami byla totiž ošetřována z důvodu problémů s ramenem.

Velká zodpovědnost tak možná bude ležet na Coco Vandewegheové, 24. hráčce žebříčku WTA, která v týmové soutěži sice disponuje nevýraznou bilancí 3:3, avšak od roku 2015 je ve Fed Cupu neporažena a dvěma body zařídila vítězství amerického týmu v letošním úvodním klání proti Německu.

Lze také očekávat nominaci aktuálně nejlepší deblistky světa Bethanie Mattekové-Sandsové, která by v případné rozhodující čtyřhře mohla svést pikantní souboj s Lucií Šafářovou. V případě, že by se některá z výše uvedených singlistek omluvila či nebyla nominována, má kapitánka Kathy Rinaldiové-Stunkelové i přesto má široký výběr. V úvahu připadá 36. tenistka světa Lauren Davisová, 39. Alison Riskeová, jež skalpem Andrey Petkovičové pomohla USA k letošní výhře nad Německem, 45. Christina McHaleová či 49. již zmíněná přemožitelka Madison Keysové z právě skončeného turnaje v Charlestonu Shelby Rogersová.