Měl jsem v hlavě nepovedená finále, přiznal Kolář. Přesto s přehledem triumfoval

- Jakub Mezlík

Devatenáctiletý Zdeněk Kolář potvrdil na turnaji futures v Praze skvělou formu z posledních týdnů a připsal si letošní druhé turnajové vítězství. Belgičana Clementa Geense porazil ve finále za necelou hodinu 6:3, 6:2.

I když to byla v Praze jeho nejjasnější výhra, přiznal, že ho svazovaly finálové neúspěchy z posledních turnajů. "Bylo to z mé strany strašně nervózní, předchozí tři finále se mi nepovedly, tak jsem to měl trošku v hlavě. O to víc jsem šťastný, že jsem to zvládl," radoval se Kolář.

Smolná finálová série začala v chorvatské Pule, kde nestačil na Španěla Martineze Portera, poté na ostravském challengeru podlehl ve třech setech Lestiennemu a týden na to neuspěl ani v Szegedu s Belgičanem Gigounonem.

Proti dalšímu belgickému tenistovi však smůlu protrhl a má nakročeno do elitní třístovky světového pořadí. "Žebříček nesleduji, ani nevím, kam se posunu," říkal skromně Kolář. "Když budu hrát dobře, tak budu stoupat a já pro to udělám maximum."

Na pražském futures musel Kolář dvakrát v průběhu týdne otáčet zápas po nevydařeném prvním setu. "Byly to velice těžké zápasy. Tomáš Papík hrál v prvním kole velice dobře, stejně jako Ind Nagal, kterého jsem porazil až 7:5 ve třetím. Ale i semifinále bylo hodně nervózní," popisoval s odstupem času nadějný český tenista.

Jeho závěrečný soupeř Geens se předvedl v Česku v dobré formě. Do finále se dostal jak v Mostě, kde prohrál se Šátralem, tak v Praze, kde mu nedal šanci Kolář. "Finále bylo o tom, kdo to zvládne v hlavě, popasuje se s nervama a udělá méně chyb. Snažil jsem se nedělat lehké chyby, držet soupeře pod tlakem a z toho jsem dělal body," popisoval Kolář.

Nyní ho čeká týden volna, který bude věnovat studijním povinnostem. "Uděláme si možná doma s rodinou oslavu vítězství, ale v pondělí už mě čeká nástup do školy. Teď jsem tam měsíc nebyl, tak uvidíme. Asi bude nějaké zkoušení," usmíval se Kolář.

Čeští fanoušci ho budou moci vidět na challengeru v Prostějově. "Na turnaj se hodně těším, pamatuji si, jak jsem tam jako malý jezdil a obdivoval jsem velké soupeře, kteří tam hráli. Těším se, až s nimi změřím síly."