ČEŠI V AKCI: První semifinále v sezoně pro Kvitovou, Karolína Plíšková opět padla s Radwańskou

- Jan Vojkůvka

Páteční čtvrtfinálový den na turnaji ve Stuttgartu přinesl odpolední radost v podobě postupu do semifinále Petry Kvitové, která si poradila s výše nasazenou španělkou Muguruzaovou a zahraje si letos poprvé mezi nejlepší čtyřkou turnaje. Naopak Karolína Plíšková ani napošesté nenašla recept na Polku Agnieszku Radwanskou.

Další třísetový souboj musela na německé antuce zvládnout česká jednička Petra Kvitová, které se podařilo v duelu se Španělkou Garbine Muguruzaovou vůbec poprvé v sezoně vybojovat semifinálovou účast. Pomohly ji k tomu suverénně ovládnuté sety číslo 1 a 2.

Kvitová sice první set ovládla bez problémů 6:1, ale že cesta do semifinále proti třetí nasazené nebude snadná ukázalo hned druhé dějství. V něm Muguruzaová pustila svou soupeřku k jedinému brejkbolu, který odvrátila a naopak sama v šestém gemu prorazila podání Kvitové. Česká tenistka ovšem hodila nepovedený druhý set rychle za hlavu a deklasovala svou sokyni kanárem ve třetí sadě, když na dvorci zcela dominovala.

V semifinále si Petra Kvitová zahraje s Němkou Angelique Kerberovou.

Večer se ve Stuttgartu rozehrál sledovaný duel mezi první nasazenou Agnieszkou Radwańskou a Karolínou Plíškovou. Každého zajímalo, zda se Plíšková dokáže na šestý pokus vypořádat s hrou této soupeřky nebo naopak opět odejde z kurtu s porážkou. Realitou se stala druhá možnost.

Po jasném prvním setu, ve kterém dominovala Radwańská, jež třikrát prorazila servis české tenistky, se na dvorci odehrála velká bitva v sadě druhé. Obě hráčky si vyměnily servis dvakrát a diváci sledovali dva maratonské gemy. Českou tenistku může mrzet zejména jedenáctý gem za stavu 5:5, kdy si vypracovala celkem sedm brejkbolů, ale ani jeden nedokázala proměnit. Druhý set nakonec dokráčel do tiebreaku, v němž se to mini-brejky jen hemžilo a Karolína Plíšková úspěšně odvrátila tři mečboly. S tím čtvrtým se však už nepopasovala a ve Stuttgartu letos končí.

Štěpánek vypadl i ve čtyřhře

Účinkování Radka Štěpánka v Barceloně v pátek skončilo. Po čtvrteční prohře ve třetím kole dvouhry se český veterán po boku Kanaďana Daniela Nestora neprosadil do semifinále čtyřhry, když v souboji proti dvojici Cuevas, Granollers-Pujol ovládl uruguajsko-španělský pár ve dvou setech. Vše se zlomilo v tiebreaku první sady, ve které Štěpánek s Nestorem prohráli těsně 10:12.

O titul si v Istanbulu nezahraje ani Renata Voráčová. Ta se Španělkou Pous Tiovou do finále čtyřhry v tureckém Istanbulu nepostoupila po prohře ve dvou setech s třetím nasazeným švýcarsko-černohorským párem Knollová/Koviničová 4:6 a 2:6.

Na vítězné vlně se veze Květa Peschkeová, jež se vrátila na dvorce po 14 měsících a po boku Němky Anny-Leny Grönefeldové vybojovala v německém Stuttgartu již semifinále. Jejich jízdu nedokázaly zastavit ani Argentinka Irigoyenová s Polkou Kaniovou, jež podlehly česko-německé dvojici 4:6 a 2:6.

ATP/WTA

STUTTGART (WTA Premiere, antuka, čtvrtfinále dvouhry + čtvrtfinále čtyřhry)
PETRA KVITOVÁ - Garbine Muguruzaová (ESP) 6:1, 3:6, 6:0
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ - Agnieszka Radwańská (POL) 2:6, 6:7

KVĚTA PESCHKEOVÁ, Anna-Lena Grönefeldová (GER) - Maria Irigoyenová (ESP), Paula Kaniová (POL) 6:4, 6:2

BARCELONA (ATP 500, antuka, čtvrtfinále čtyřhry)
Daniel Nestor (CAN), RADEK ŠTĚPÁNEK - Pablo Cuevas (URU), Marcel Granollers-Pujol (ESP) 6:7, 3:6

ISTANBUL (WTA International, antuka, semifinále čtyřhry)
Laura Pous Tiová (ESP), RENATA VORÁČOVÁ - Xenia Knollová (SUI), Danka Koviničová (MNE) 4:6, 2:6