Kyrgios: Snažím se bojovat o každý míč. To jsem dřív nedělal

- Jan Vojkůvka

Probíhající čtvrtfinále Davis Cupu zastihlo Nicka Kyrgiose v dobrém rozpoložení. Nebylo tomu vždy tak. Tenisový bouřlivák, který je znám kromě skvělých dovedností s raketou také svými excesy, přiznává, že prochází určitou změnou, díky níž se dokáže více soustředit na tenis a méně na svou temperamentní povahu.

Jedenadvacetiletý tenista byl po pátečním vítězství nad Johnem Isnerem 7:5, 7:6 (5), 7:6 (5) velmi spokojený. Jak by také ne, pomohl Austrálii k vedení 2:0 na zápasy (po sobotní čtyřhře Američané snížili na 1:2) a přiznal, že z psychického hlediska je na tom čím dál lépe. Na kurtu se cítí komfortně a doufá, že se to odrazí i na jeho výsledcích.

„Snažím se do toho pustit a bojovat o každý bod, což není něco, co bych v minulosti dělával,“ přiznal se Kyrgios na tiskové konferenci v Brisbane, kde probíhá duel mezi Austrálií a Spojenými státy. „Jasně, pořád jsem velmi emocionální. Pořád vyzývám umpirového rozhodčího a stále říkám, co si myslím. Pořád hážu raketou a neustále kleju, ale také bojuji o každou výměnu. Myslím, že jsem se do toho dostal. Jsem taky jen člověk. Lidé rádi zapomínají, že mi je teprve 21 let.“

Změna v chování přináší i změnu v herním projevu. Přitom na podzim minulého roku vypustil zápas v Šanghaji a na začátku letošní sezony měl problém s koncentrací na domácím grandslamu v Melbourne. Od té doby ale Kyrgios ušel pořádný kus cesty. Byl v semifinále v Acapulcu a Miami, dvakrát porazil Djokoviče a zjistil, že skutečně může patřit k těm nejlepším.

Ač se nevyvaroval problémům s diváky, na které několikrát nadával a velmi rázně vyčinil izraelským fanouškům, herně září. A koření v podobě bouřlivé povahy může tenisu být jen ku prospěchu.