Navždy krásná. Taková je trofej, po které v Praze touží Plíšková

- Jakub Slunečko

Český tenis a český křišťál – to jsou světové pojmy. Zbrusu nové trofeje pro J&T Banka Prague Open tyhle dvě hrdé tradice dokonale spojují. Už za měsíc proto hráčky ve Stromovce pozvednou nad hlavu vybroušený křišťálový kvádr. „Dámy budou potřebovat trochu síly, váží kolem pěti šesti kilo. Ale ony jsou určitě zvyklé zvedat těžké trofeje,“ říká Lenka Racková ze společnosti Merry Crystals.

Zatímco pořadatelé připravují v areálu pražské Stromovky antuku a leští tribuny, ve sto kilometrů vzdálených Habrech letí vzduchem na 1180 stupňů Celsia rozžhavená hmota. Nechat vychladnout, desítky hodin ručně opracovat a jako nádherný kus čistého českého křišťálu potom za měsíc předat tenistkám na J&T Banka Prague Open.

Kdo tyhle krásné trofeje dostane? Česká favoritka Karolína Plíšková, obhájkyně titulu Lucie Šafářová nebo třeba dánská hvězda Caroline Wozniacká? Jasné je jen to, že neomezená trvanlivost křišťálu jim bude sloužit jako živá připomínka úspěchu i po dlouhých letech.

Trofejí bude celkem šest – pro vítězky a finalistky dvouhry a čtyřhry. „České umění v tenise a tradice křišťálu se spojují. Naše holky jsou úžasné a český křišťál je zase světový pojem po staletí,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět Lenka Racková ze společnosti Merry Crystals, která nové trofeje vyrábí.

Se sportovními poháry mají zkušenosti – cenu z jejich sklárny navrženou designérem Zdeňkem Kunstem má doma třeba i Tomáš Berdych (Zlatý kanár za rok 2016). „Všechno je ruční výroba a každý pohár je tak originál. Pracujeme vždycky desítky hodin na jednom kusu,“ pokračuje Racková.

Ve Stromovce následně na začátku května přeberou tenistky nádherný křišťálový kvádr, který ale teď ještě čeká několik etap úprav. Trofeje se začaly formovat toto pondělí, kdy se odlily do formy kvádru, aby se jich potom mohli ujmout zkušení brusiči a vylepšit je do konečné podoby.

„Sklo má tu výhodu, že je oproti perlám nebo kovu nesmrtelné,“ vyzdvihuje Racková. Co ale oblíbená pozápasová aktivita vítězek, trofej před fotografy políbit? „Pokud budou tenistky na kurtu nalíčené, tak se tam rtěnka obtiskne. Ale trofej se samozřejmě nezničí. Pak si to tam můžou nechat jako památku nebo vyleštit hadříkem a bude to krásné navždy,“ usmívá se obchodní ředitelka Merry Crystals.

Jediný úkol, co musí tím pádem vítězky po finále J&T Banka Prague Open zvládnout, je zvednout několik kilo čistého křišťálu nad hlavu. Potom už ale tuhle krásu nikdy neztratí. 


Galerie