Mužský kalendář dozná změn. Tradiční turnaj v Memphisu se stěhuje na Long Island

- Jan Vojkůvka

Kalendář mužského okruhu ATP dozná dalších změn. Tradiční tenisový turnaj v Memphisu, který se letos konal v polovině února, se od nové sezony stěhuje na Long Island. Pořadatelé v Memphisu tak přijdou o svůj turnaj po dlouhých 43 letech.

S trochu překvapivou informací přišel novinář Phil Stukenborg, který s turnajem v Memphisu prožil dlouhých 30 let. O přesunu do New Yorku informoval přes svůj twitter. Hrát se bude nejspíše v nově renovovaném Nassau Veteran's Memorial Coliseum, kde až do roku 2015 hráli New York Islanders NHL.

Turnaj v Memphisu se stal součástí okruhu ATP v roce 1975 a svůj poslední ročník do historie tak zapsal letos, kdy ho opanoval Ryan Harrison (na fotografii). Předtím turnaji kraloval mezi roky 2013 a 2016 Japonec Kei Nišikori.

Důvodem pro stěhování na Long Island je především finanční situace. Memphiský turnaj se v posledních dvou letech dostal do vysoké finanční ztráty a tratil více než jeden milion dolarů. Navíc se nepodařilo sehnat titulárního sponzora.

Ke stěhování přitom mělo dojít už v roce 2012, kdy byl ohlášen přesun do Brazílie. Ztrátu turnaje se dokázalo zažehnat zakoupením licence od San Jose a Memphis tak získal svou druhou šanci. O pět let později se už stěhování zabránit nedokáže.

Halový turnaj v Memphisu se přitom od roku 1975 stal místem, kam se s oblibou vracely největší hvězdy tenisového světa. Své tituly zde vybojovali hráči jako Björn Borg, Jimmy Connors, John McEnroe, Stefan Edberg, Andre Agassi, Ivan Lendl či Pete Sampras nebo Andy Roddick. Třikrát zde triumfoval také Tommy Haas a čtyřikrát již zmíněná současná hvězda mužského tenisu Kei Nišikori.

Českou stopu v Memphisu, kromě titulu Ivana Lendla z roku 1991, nejvíce zastupují Jiří Hřebec, finalista z roku 1975, a Radek Štěpánek, který si finále zahrál v roce 2009 proti Andy Roddickovi.