Špatná sázka Lestiennea, prohrál premiéru na grandslamu

- Daniel Kubelka

Jak jsme Vás již v průběhu čtvrtka na našem webu informovali, francouzský tenista Constant Lestienne, aktuálně 206. hráč světového žebříčku, přišel o divokou kartu na dnes startující druhý grandslam sezóny. S vysvětlením, co stálo za vyřazením třiadvacetiletého hráče z hlavní soutěže, přišel po vlně spekulací sám potrestaný Lestienne.

Francouzská tenisová federace (FFT) oznámila zrušení divoké karty pro vítěze nedávného ostravského challengeru ve čtvrtek s odůvodněním, že hráč je vyšetřován pro mírné porušení pravidel Komise pro bezúhonnost tenistů (TIU). To vše bez upřesnění jakýchkoliv detailů.

S vysvětlením celé situace tak v sobotu přišel sám Constant Lestienne. „Stejně jako většina mých vrstevníků, tak i já mám otevřený účet u jedné ze sázkových kanceláří, který používám při sázení na zápasy pařížských týmů,“ uvedl na úvod svého vysvětlení Lestienne pro francouzská média.

Jak vítěz čtyř singlových trofejí na okruhu ITF dále uvedl, od roku 2013 jej, kromě jediného okamžiku, nepoužil. Onen zmíněný moment však stál Francouze jeho premiéru na jednom z turnajů „velké čtyřky“!

„Měl jsem na svém účtu 2,90 euro (v přepočtu něco málo přes 78 korun) a tak jsem si vsadil na finále loňského Roland Garros. Byla to opravdu malá částka a tak mě ani v nejmenším nenapadlo, že by moje jednání mohlo mít nějaké následky,“ začal Francouz pomalu rozkrývat důvod, proč si v hlavní soutěži letošního French Open nezahraje a pokračoval. „Sice jsem následně vyhrál 1,40 euro, ale moje sázka opravdu nemohla mít vliv na výsledek zápasu. Svoji chybu jsem si poměrně rychle uvědomil, ale už bylo pozdě na to ji napravit.“

Trest od TIU považuje Lestienne za velmi přísný, Francouz navíc nebyl spokojen s jednáním komise, která s rozhodnutím o trestu dlouho otálela. „Trest od TIU mi přijde naprosto nepřiměřený. Na výsledek vyšetřování jsem navíc čekal více než půl roku a až do dnešního dne (čtvrtek – pozn. redakce) jsem se nedozvěděl, jaké pro mě bude mít mé jednání důsledky,“ uzavřel smutně hráč ze třetí stovky světového žebříčku.

Ironií osudu Lestienne před rokem na výhře Stana Wawrinky ve finále French Open vydělal necelých čtyřicet korun, svým nezodpovědným jednáním se ale nyní připravil o daleko větší částku. Pokud by Francouz byť jen nastoupil k zápasu prvního kola, už tak by mu na účtu přistála suma ve výši třiceti tisíc euro a to bez ohledu na výsledek utkání.

Dle pravidel Mezinárodní tenisové federace mají tenisté a tenistky zakázáno sázet na zápasy vlastního sportu. V prohlášení, která zveřejnila Francouzská tenisová federace společně s vynesením trestu pro Lestiennea se uvádí, že výše trestu byla zvolena tak, aby bylo jasně patrné, že na profesionálním okruhu není žádné místo pro toto neetické chování.

.Převzato z webu www.tennis.com