Futures v Jablonci nad Nisou: Dlouhý nadělil Kunčíkovi kanára, z postupu v kvalifikaci se raduje i dalších pět Čechů

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Druhým kvalifikačním kolem v neděli pokračovaly na jablonecké antuce boje o postup do hlavní soutěže turnaje Futures. Ve hře se objevilo hned čtrnáct českých zástupců, včetně dvojnásobného deblového šampióna Lukáše Dlouhého. Ten si poradil s krajanem Kunčíkem, kterému dokonce nadělil kanára. Z postupu do další fáze kvalifikace se mohou radovat také David Šimůnek, Pavel Štaubert, Lukáš Vejvara, Daniel Velek a Antonín Štěpánek.

Šimůnek jasně přehrál Brazilce Kehyayana

Šestý nasazený hráč kvalifikace David Šimůnek se ve 2. kole bojů o postup do hlavní soutěže utkal s Brazilcem Kehyayanem a na postup se příliš nenadřel. Za necelou hodinu zvítězil ve dvou setech, 6:0 a 6:1. "Poměrně dost dnes foukal vítr, v tom byl ten zápas nepříjemný. Soupeř ale nepatřil mezi nejtěžší. Zítra to snad bude lepší," stručně zhodnotil Šimůnek dnešní utkání, který by rád postoupil na turnaji co nejdál. "Chci postoupit, co nejdál. Uvidíme, jak to půjde." popsal své ambice dvaadvacetiletý tenista.

Polánka nestačil na Dembeka a s Jabloncem se loučí

Na nepřízeň počasí si po skončení svého utkání s Polákem Michalem Dembekem postěžoval i další z českých tenistů, František Polánka, který však na svého soupeře nestačil a jasně padl ve dvou setech. "Dnešní počasí mi vůbec nesedlo. Vůbec jsem to nemohl trefit, soupeř navíc výborně servíroval i returnoval. Já jsem se do toho po celý zápas nedostal," nastínil průběh utkání ze svého pohledu Polánka. A co zlepšit do příště? "Určitě chci být víc soustředěný, dnes mi to opravdu nesedlo kvůli tomu počasí. Mám v plánu futures v Itálii a Polsku, tak snad to bude lepší," uzavřel hodnocení jedenadvacetiletý hráč.

Štaubert dalším postupujícím Čechem

Druhé kolo kvalifikace zvládl po Davidu Šimůnkovi i další český tenista, Pavel Štaubert. V souboji s Američanem Solarewiczem se jednalo o vůbec první zápas 1521. hráče světa na turnaji, v prvním kole kvalifikace ml totiž volný los. "Já jsem hrál dnes teprve první zápas, včera jsem měl volno. Bylo to dnes poměrně dobré. Byl jsem předtím zraněný a dva dny jsem nehrál," přiblížil Štaubert menší potíže před startem jabloneckého podniku. Ambice dvacetiletého tenisty jsou poměrně jasné. "Chtěl bych se dostat do hlavní soutěže a pak co nejdál," popsal své plány na působení v severočeském futures Štaubert.

Šestnáctiletý Štěpánek krok od postupu

Jediné vítězství dělí teprve šestnáctiletého českého tenistu Antonína Štěpánka od postupu do hlavní soutěže jabloneckého turnaje futures. V zápase 2. kola přehrál Krzysztofa Mlazgu z Polska a z výhry měl velikou radost. "Cítím se skvěle, byl to super zážitek. Byl jsem sice trochu nervózní, což asi bylo vidět na mém výkonu, ale naštěstí jsem to zvládl," popsal své bezprostření pocity po zápase Štepánek, který se účastní vůbec svého prvního futures. Stejně jako ostatní hráči, i Štěpánek se potýkal s nepříznivými podmínkami na kurtu, ale nijak si na ně nestěžoval. "Míče dnes špatně skákaly a ani  větrné podmínky nebyly ideální. Je to ale pro všechny hráče stejné, takže se na to nevymlouvám,". V zítřejším rozhodujícím zápase čeká na Štěpánka nasazená jednička, Němec Robin Kern. S čím půjde talentovaný mladík do tohoto utkání? "Hlavně si půjdu zápas užít a uvidíme", shrnul stručně své plány Štěpánek.

Kunčík inkasoval od Dlouhého kanára

Z postupu do třetího kola kvalifikace se může radovat Lukáš Dlouhý, který po vyrovnané první sadě nadělil v té druhé Janu Kunčíkovi nepopulárního kanára. "Nehrálo se mi úplně dobře, panovaly velmi větrné podmínky. Kurt klouzal a soupeř hrál velmi dobře na returnu," nechal se po utkání slyšet poražený Kunčík, jenž měl problém se specifickým herním stylem deblového specialisty. "Hodně se sápal na síť a bylo velmi nepříjemné proti tomu hrát. Na druhou stranu je určitě super zahrát si proti hráči, který toho tolik dokázal. Bylo to zajímavé," sdělil hráč, jenž svůj další tenisový program bude podrobněji teprve plánovat. "Nejspíše ale budu hrát tady v Evropě v okolí Česka," nastínil závěrem Kunčík.

Vejvara zdolal po dobrém výkonu krajana Motla a zahraje si s přemožitelem Holiše

Po vítězství 6:1 a 6:4 pokračuje v turnaji Lukáš Vejvara, jenž si poradil s Pavlem Motlem. "Hrálo se mi ještě lépe než včera. V prvním setu jsem vůbec nekazil, zatímco Pavel se ze začátku docela zastřeloval. Pak se do toho dostal. Ve druhém setu jsem prohrával 0:3 a poté i 1:4, to jsem udělal pár chyb. Naštěstí to ale bylo jen o jeden brejk a nakonec jsem set otočil a vyhrál," zhodnotil duel Vejvara, kterému v boji o hlavní soutěž bude v pondělí stát v cestě Polák Grynkowski. "Hrál přede mnou, koukal jsem se na něj ale jen chvíli. Moc jsem toho neviděl. Uvidíme zítra," vyhlíží Čech s nejistotou důležité střetnutí.

Grynkowski si setrvání v kvalifikaci zajistil výhrou nad Štěpánem Holišem. Zdánlivě jednoznačný výsledek 6:2 a 6:3 se ale nerodil úplně jednoduše. "Všechny gemy byly hodně vyrovnané, nebyl tam skoro žádný jasný. Soupeř je asi zkušenější a proto to nakonec nevyšlo," smutnil po zápase Holiš, jehož nyní čekají povinnosti spojené s blížícím se koncem školního roku. 

Pechala nasazenou jedničku nezaskočil

Těžké utkání má za sebou František Pechala, který se utkal s nasazenou jedničkou kvalifikace Němcem Robinem Kernem. Proti tenistovi, kterému v žebříčku patří 752. místo, si však ostudu rozhodně neudělal. "Vůbec jsem nehrál špatně, ale nebyl jsem schopen využítt brejkboly. Soupeř vyhrál los, ale nechal mi servis, takže jsem věděl, že bude asi také trošku nervózní a nebude si úplně věřit na podání. Konec prvního setu jsem nezvládl spíše v hlavě, začal jsem hodně nadávat a vůbec jsem neudržel koncentraci," hledal příčinu porážky Pechala, jenž ví, že na své psychice musí do budoucna zapracovat. "Musím se zvednout v hlavě a naučit se maximálně koncentrovat na každý balón. Pak to bude dobré."

 

JABLONEC NAD NISOU (10 000 USD, muži, antuka - 2. kolo kvalifikace)

ONDŘEJ ŠTYLER (-) - Szymon Walkov (POL, 1372) 6:4, 4:6, 1:6

DAVID ŠIMŮNEK (1354.) - Jean Daniel Kehyayan (BRA, -)  6:0, 6:1

FRANTIŠEK POLÁNKA (-) - Michal Dembek (POL, 1218.)  0:6, 1:6

LUKÁŠ VEJVARA (-) - PAVEL MOTL (2047.) 6:1, 6:4

ŠTĚPÁN HOLIŠ (-) - Piotr Grynkowski (POL, 1305.) 2:6, 3:6

JAN ZEDNÍK (1354.) - DANIEL VELEK (-) 6:1, 3:6, 3:6

FRANTIŠEK PECHALA (-) - Robin Kern (GER, 752.) 4:6, 4:6

PAVEL ŠTAUBERT (1521.) - Nicholas Solarewicz (USA, -) 6:0, 6:1

ANTONÍN ŠTĚPÁNEK (-) - Krzysztof Mlazga (POL, -) 6:2, 6:4

ADAM KALIVODA (-) - Karol Krawczynski (POL, -) 2:6, 3:6

LUKÁŠ DLOUHÝ (-) - JAN KUNČÍK (1643.) 7:5, 6:0

Vitalij Sačko (UKR, 1152.) - Jakub Krajčír (SVK, -)  6:2, 6:3

Michal Rolski (POL, -) - Patrik Nema (SVK, 1643.)  5:7, 6:7 (2)

Cyprian Owcarcz (POL, -) - Denis Kapric (GER, 1491.)  3:6, 0:6

Pavel Zawisza (POL, 1368.) - Jan Kirchhoff (GER, -) 7:5, 7:6