Štefkovou čeká v Istanbulu náročná mise: Na výzvu se těším, hlásí šampionka z loňské dvouhry i čtyřhry

- Filip Lefenda, David Schlegel

Čerstvě dvaadvacetiletou Barboru Štefkovou čeká příští týden velmi složitý úkol. Mladá Češka se vydá do Istanbulu, kde bude na turnaji s dotací 60 tisíc amerických dolarů obhajovat loňský triumf ve dvouhře i čtyřhře! Právě v turecké metropoli zaznamenala majitelka devíti singlových trofejí z okruhu ITF tu nejcennější, hájit nyní bude muset v ne úplně ideální zdravotní kondici velkou spoustu bodů do žebříčku. Jak ale sama přiznává, na tuto výzvu se těší.

Štefková měla původně hrát už na prvním menším istanbulském turnaji, který se koná tento týden v hale a jehož dotace činí 25 tisíc dolarů. Nakonec se ale představí až na další akci. „Minulý týden jsem byla nemocná a nějaké drobné zranění přetrvává,“ vysvětluje tenistka pocházející z Hané a pokračuje. „Protože jsem netrénovala, rozhodla jsem se raději zůstat o týden déle doma a zkusit se připravit až na ten druhý turnaj,“ svěřila se Tenisovému světu krátce před úterním tréninkem.

Na tom vloni kralovala ve dvouhře a vybojovala 80 bodů do žebříčku WTA, když postupně porazila domácí Eraydinovou, Srbku Jorovičovou, Rumunku Cadantuovou, Makedonku Gjorčeskou a ve finále pak i Rusku Pivovarovou. Byla tehdy Češka v tak skvělé formě, nebo jí vyhovovaly místní podmínky? „Sešlo se to všechno. Hrála jsem dobře a vyšlo to až tak báječně, že jsem získala titul,“ vzpomíná na snový týden. „Obhájit loňský triumf bude moc těžké. Na tu výzvu se ale těším,“ dodává odhodlaně.

Po boku Niginy Abduraimovové z Uzbekistánu navíc ovládla i čtyřhru, když v semifinále zdolala ve dvou setech i krajanky Kunčíkovou se Stuchlou. Není tak divu, že podlehne tureckému vábení také letos. „Do Istanbulu se samozřejmě těším. Mám na ten turnaj hezké vzpomínky,“ libuje si česká tenistka, která tentokrát nastoupí v páru s Rumunkou Mituovou.

Na podniku, jenž nese oficiální název „Lale Cup“ a hrává se na tvrdém povrchu, figuruje Štefková jako šestá žebříčkově nejvýše postavená žena. V pořadí WTA jí aktuálně patří 161. pozice, turnajovou jedničkou je pak Ukrajinka Kozlovová, která je na 113. příčce. Z českých hráček je Barbora v hlavní soutěži jedinou, skrze kvalifikaci se ale do ní může prodrat i krajanka Petra Krejsová. Před rokem činila dotace turnaje 50 tisíc amerických dolarů, po letošní restrukturalizaci turnajů ITF byla o deset tisíc navýšena.

Barboře Štefkové se sluší popřát hodně štěstí nejen do nadcházejícího turnaje, ale i k jejím dnešním dvaadvacátým narozeninám. Co by si k nim přála nejvíce? „Potřebovala bych hlavně to zdraví,“ uzavřela krátké povídání.

Tituly Barbory Štefkové na okruhu ITF

Dvouhra
2016: Istanbul (tvrdý povrch, 50 000 USD), Namangan (tvrdý povrch, 25 000 USD)
2015: Andijan (tvrdý povrch, 25 000 USD), Tel Aviv-Ramat Gan (tvrdý povrch, 10 000 USD)
2014: Ramle (tvrdý povrch, 10 000 USD), Netanja (tvrdý povrch, 10 000 USD), Banja Luka (antuka, 10 000 USD), Tel Aviv (tvrdý povrch, 10 000 USD)
2013: Caslano (antuka, 10 000 USD)

Čtyřhra
2017: Burnie (tvrdý povrch, 60 000 USD)
2016: Istanbul (tvrdý povrch, 50 000 USD), Andijan (tvrdý povrch, 25 000 USD)
2015: Tel Aviv-Ramat Gan (tvrdý povrch, 10 000 USD)
2014: Ramle (tvrdý povrch, 10 000 USD), Netanja (tvrdý povrch, 10 000 USD), Banja Luka (antuka, 10 000 USD), Přerov (antuka, 15 000 USD), Horb (antuka, 10 000 USD)

V prosinci otočila Barbora Štefková duel s jmenovkyní Krejčíkovou a přispěla tak bodem k triumfu Prostějova v domácí extralize

S krajankou Terezou Smitkovou se mladé Češce dařilo i ve čtyřhře proti Liberci, když spolu v supertiebreaku třetího setu zdolaly 10:7 Kunčíkovou s Krejsovou

Vůbec poprvé si po boku Terezy Smitkové zahrála Štefková čtyřhru na turnaji J&T Banka Prague Open, favorizované duo Chan, Jansová ale obě jmenované výsledkově nezaskočily