Můj návrat je dokonán, konstatoval nadšený Federer. Nyní jej čeká dlouhá pauza

- Petr Šístek

V probíhající sezoně nemá konkurenci. Ovládl tři nejvýznamnější turnaje a na každém z nich přemohl Rafaela Nadala, druhého nejlepšího hráče tohoto roku. Skvělé výsledky Rogera Federera během tří měsíců katapultovaly z chvostu první dvacítky na čtvrté místo světa a s obrovským náskokem na čele žebříčku dle získaných bodů v tomto roce může opět pomýšlet na útok na světový trůn. Před ním si ale hodlá důkladně odpočinout a naplno se chystá odehrát až travnatou sezonu.

„Můj návrat je dokonán,“ spokojeně konstatovat Federer na tiskové konferenci po zisku třetího titulu v tomto roce. „Jsem šťastný, že se v průběhu tohoto období nestalo nic zásadního. Mé tělo reagovalo velmi dobře a nemohl jsem být šťastnější. Byl to snový měsíc na kurtu i mimo něj,“ připomínal i svou starost o zdraví, kvůli kterému byl nucen vynechat více než polovinu loňské sezony.

„Čekal jsem, jak na tom bude mé koleno v Austrálii. Tu samou otázku jsem si pokládal na Blízkém východě i na západním a východním pobřeží USA. Musím mnoho cestovat a koleno se může chovat legračně, když létáte přes oceán. Není to tak, že bych přišel domů a dal si jen teplou sprchu. Musím se hodně věnovat strečinku, masážím a dobře spát. Potřeboval jsem být velmi profesionální a každé ráno být připraven soutěžit,“ vysvětluje Švýcar náročné aspekty jeho tenisové dlouhověkosti.

I nadále ale všechny udivuje svými výkony na kurtu a jeho návrat po zranění probíhá mimořádně úspěšně. „Když jsem se rozehrával před finále v Miami, říkal jsem mému trenérovi Severinovi Lüthimu, že i kdybych nevyhrál Indian Wells ani Australian Open, tak stále bychom byli právě teď velmi šťastní. Ale nyní mám mnohem více,“ usmíval se Federer při pomyšlení na svou letošní sbírku titulů.

Zatímco maximální světové pozornosti se dostalo jeho třem letošním soubojům s Rafaelem Nadalem, cesta k titulům vede i přes velmi obtížné skalpy méně známých tenistů. „K velkým vítězstvím, jako bylo to na Australian Open, potřebujete velkou zásobu sebedůvěry. Právě ta vás přenese přes mnoho těžkých zápasů, na které si později nikdo nevzpomene,“ upozorňuje pětatřicetiletý Švýcar, který v úvodních kolech turnaje v Miami musel zvládnout těžká utkání s Juanem Martínem del Potrem či Robertem Bautistou-Agutem.

Ve čtvrtfinále pak odvrátil dva mečboly s Tomášem Berdychem a v semifinále svedl úchvatnou bitvu s Nickem Kyrgiosem. „Myslím, že jsem určitě těžil ze sebedůvěry, a také z myšlení. Jsem schopen soustředit veškerou svou energii do konkrétního zápasu a nenechám se rozptylovat čímkoliv jiným, co se děje okolo mě,“ vysvětluje svou přednost Federer.

„Snažil jsem se sám sobě připomínat, abych hrál bez tlaku. Zkrátka dokázat být ještě jednou odvážný při rozhodujících míčcích. Myslím, že se mi to podařilo,“ konstatuje rodák z Basileje spokojeně.

Potřetí ve své kariéře tak zkompletoval prestižní Sunshine Double, tedy triumf na po sobě jdoucích Masters v Indian Wells a Miami. „Byly to velmi náročné čtyři týdny, protože jsem musel vydržet soustředěný dlouhou dobu. Ale mně se to povedlo zvládnout a jsem velmi šťastný,“ uzavřel sympatický Švýcar.

Roger Federer se nyní hodlá věnovat důkladnému odpočinku a v průběhu antukové sezony by se měl představit pouze na Roland Garros. Následně má v plánu odehrát kompletní travnatou sezonu, v jejímž průběhu by měl být hlavním favoritem na zisk osmého wimbledonského titulu.