Federer letos zdolal Nadala i potřetí, v Miami mu opět nepovolil ani set

- Filip Lefenda, Radek Štohl

Roger Federer slaví zisk titulu z druhého letošního turnaje série Masters v Miami, když ve finále i potřetí v této tenisové sezoně zdolal Rafaela Nadala. Švýcar, který na Floridě triumfoval už v letech 2005 a 2006, neztratil za celý zápas ani jednou servis a připsal si do své sbírky celkově již 91. singlovou trofej.

Při mečbolu trefil servis na kříž, po kterém Rafael Nadal vyhodil svůj bekhendový return pouze za základní čáru. Roger Federer v okamžiku letu balónu již tušil, že má vyhráno, přesto si ještě počkal na potvrzení, než míček doopravdy skončí v autu. Po tomto ujištění s radostí odpálil míček do neznáma, radostně si zakřičel a podíval se do své lóže, kde se již slavilo. Aby také ne, když bývalá světová jednička dobyla již 26. titul z Masters v kariéře a také tzv. Sunshine Double, tedy titul z Indian Wells a Miami ze stejného roku.

Federera s Nadalem čekalo ve finále na Floridě již celkově sedmatřicáté vzájemné střetnutí. Před tímto duelem byl menším favoritem čtvrtý nasazený tenista, který při cestě do boje o titul zdolal Del Potra, Berdycha či Kyrgiose. Naproti tomu Španěl, finalista zdejšího podniku z let 2005, 2008, 2011 a 2014, měl cestu turnajem o něco snažší, když jeho papírově nejtěžším soupeřem byl sedmnáctý hráč světa Jack Sock.

Do nedělního zápasu vstoupili hráči ve velkém stylu, tempo utkání bylo od začátku na vysoké úrovni. Přesto lehce nervóznějším tenistou byl zkušenější Švýcar, který hned v úvodním gemu musel odvracet dva brejkboly. Obě hrozby si však vždy pohlídal, když v obou případech zahrál vítězný úder. Fanoušci se po skvělém tenisu dočkali dalšího většího vzrušení o tři hry později. V ten moment podával španělský hráč, i on si však po kvalitním forhendu a esu svůj servis udržel. V následujících třech gemech si tenisté vždy na vlastním podání zadělali na problémy, ale soupeři pokaždé nestačila jedna možnost na prolomení servisu. A tak se prvního brejku dočkal vyprodaný stadión v osmé hře, když podával Nadal. Ten sice dvakrát zachránil brejkbolovou šanci svého rivala, napotřetí ovšem již přišel o podání v okamžik, kdy svůj forhend byl donucený poslat do sítě. Pětatřicetiletý soupeř následně ukončil sadu poté, co po výborném podání využil první setbol.

Druhé dějství mělo jednoznačně klidnější průběh, hráči si bez problémů drželi svá podání, když po šesti gemech vybojoval hráč na returnu pouhé tři míčky. Ve všech případech to bylo při servisu mladšího Španěla. Třicetiletý tenista měl velké problémy také v sedmé hře, tentokrát již musel čelit dvěma brejkbolům. Bojovnost a také dva winnery však udržely sedmého hráče světa stále v boji o titul. O následující dva gemy později si ovšem o podání už přišel. Za stavu 30:30 nejprve při Federerovi stálo obrovské štěstí, když trefil pásku, ze které se míček převrátil těsně za síť. Nadal sice tento balónek ještě doběhl, po lobu protivníka se však soupeř dostal již k brejkbolu. Tuto příležitost si osmnáctinásobný grandslamový šampion ujít nenechal, po druhém podání totiž zahrál skvělý return po lajně. Druhý brejk v zápase nejlepší hráč letošní sezóny potvrdil bez větších problémů, díky čemuž si došel pro třetí titul z turnaje v Miami.

„V prvé řadě chci pogratulovat Rogerovi a jeho týmu. Je to skvělý start sezóny a jeden z nejlepších návratů na kurty po dlouhé pauze zaviněné zraněním. Výborná práce, jsem za tebe rád,“ vysekl upřímnou poklonu svému o pět let staršímu rivalovi, na něhož letos stále nenalezl recept, poražený Rafael Nadal.

„Děkuji všem zde v Miami. Byly to pro mě skvělé dva týdny, i navzdory tomu, že jsem zde letos potřetí prohrál s Rogerem,“ hovořil dál Španěl přímo na kurtu a rozesmál obecenstvo. Poté dále hledal pozitiva. „Je to dobrý začátek ročníku. Hrál jsem třikrát finále a to je pro mě důležité,“ řekl s úsměvem, avšak vzápětí si přeci jen hořce posteskl, že v ani jednom případě nestál na pozici pro turnajového vítěze.

Federer samozřejmě započal svou vítěznou řeč v podobném duchu jako jeho soupeř. „Ze všeho nejdříve bych chtěl pogratulovat Rafovi ke skvělému comebacku. Jsem rád, že tu oba stojíme a užívám si naše zápasení už od roku 2004, kdy jsi byl ještě malý chlapec. Vyzrál si ve velkého a silného muže,“ obrátil se k Nadalovi Švýcar, který zmínil i utkání z roku 2005, které podle jeho slov vyhrál se štěstím. Tehdy se ještě finálová klání na podnicích Masters hrála na tři vítězné sety a Federer musel zápas otáčet z nepříznivého stavu 0:2.

Tehdy měl Nadal k triumfu v Miami hodně blízko, následně ani jedno ze čtyř dalších finále, včetně toho nedělního, v trofej neproměnil. „Věřím, že jsi natolik dobrý, že máš pořád šanci tento turnaj vyhrát. Gratuluji i tvému týmu. Vím, že tvrdě pracujete,“ pokračoval čerstvý vítěz, který vyhrál už svůj 26. turnaj série Masters.

„Můj sen stále pokračuje. Byly to zde v Miami báječné dva týdny. Atmosféra zde je velmi speciální,“ pochválil také diváky a následně poděkoval všem od pořadatelů až po své kamarády. Následně už Roger Federer za bouřlivých ovací přebral zaslouženou trofej.