Odjíždím s cennými zkušenostmi, hlásí Kontaová z Miami po největším úspěchu kariéry

- David Kane, Jan Havlovic

Vyhrála turnaje ve Stanfordu a Sydney, avšak na podobný úspěch čekala Johanna Kontaová opravdu dlouho! Britská tenisová jednička předváděla v Miami po celé dva týdny velmi vyrovnané výkony a zcela zaslouženě na Floridě pozvedla nad hlavu trofej pro vítězku prestižního turnaje! „I v loňském roce jsem zde hrála skvěle, avšak v letošní sezoně jsem svůj výkon ještě vylepšila,“ hlesla šťastná Kontaová po největším vítězství ve své kariéře v rozhovoru pro oficiální stránky WTA.

Již za malou chvilku vás čeká pózování s trofejí před desítkami fotografů. Jak si užíváte tyhle chvilky, které k vrcholnému tenisu zkrátka patří a jaký na to máte názor obecně?

Abych řekla pravdu, příliš nevím, co od toho očekávat. Nyní bych celou situaci po mém vítězství popsala jako malou vichřici. Je tu navíc ještě spousta věcí, které se musejí udělat. Není ale úplně špatné mít tyhle problémy, co říkáte?

Rád bych vás vzal zpátky v čase do doby, kdy jste hrála v Miami poprvé. Bylo to minulý rok, takže jsem si jistý, že si to budete pamatovat.

Nebylo to tak dávno, že? (smích)

Jaké byly vaše první dojmy z tohoto turnaje a co vás tak dlouhou dobu odrazovalo od účasti na turnaji v Miami? Před několika lety jste hrála kvalifikaci v Indian Wells, ale na Floridě jste se poté nepředstavila.

Dlouhé roky to bylo především kvůli mému rankingu. Poté jsem byla také zraněná, a tak jsem se v Miami až do minulého roku nepředstavila. Minulý rok už se mi povedlo dostat do hlavní soutěže a mám na to skvělé vzpomínky. Zahrála jsem si čtvrtfinále a sehrála skvělý zápas proti Azarenkové, která poté celý turnaj vyhrála a získala tak Sunshine Double (vítězství na turnajích v Indian Wells a Miami v jedné sezoně), což byl pro ni skvělý úspěch. V loňském roce to byl pro mě skvělý turnaj, avšak v letošní sezoně jsem to pochopitelně vylepšila!

...a nyní vás trénuje bývalý trenér Viktorie Azarenkové, Wim Fissette.

Svět je malý, co? (smích)

Co máte na tomto turnaji tak ráda a kdy jste začala cítit, že by vaše cesta turnajem mohla skončit až celkovým vítězstvím?

Myslím si, že musíte jít do každého turnaje s ambicemi a touhou, že zůstanete ve hře až do konce. Jak často říkám, dívám se pouze dopředu a snažím se na turnaji vydržet až do konce. Byl to skvělý zápas, skvělé finále! Dnes jsem cítila, že jsem schopna uspět a jsem velmi ráda, že jsem to dokázala.

Jak jste se připravovala na tento velmi těžký zápas po psychické stránce na konci dlouhého, dvoutýdenního turnaje?

Bylo to dnes opravdu velmi těžké. Oproti minulým dnům bylo větší vedro a vlhko. Myslím si, že po těch dvou týdnech, po kterých máte v nohám spousty mílí, je důležité si hru užívat a soustředit se na zvolenou taktiku pro daný zápas.

Dle mého názoru chybělo ve vašich zápasech zde v Miami více vypjatých momentů, což pravděpodobně očekávali i fanoušci. Náročné střetnutí jste odehrála v prvním kole proti Sasnovičové, avšak poté už přicházely samé utkání, které měly jasnější průběh. Nepřekvapila jste i sama sebe tím, jak dobře jste v těchto duelech hrála?

Upřímně, i když výsledek často vypadal poměrně jasně, ani jeden ze zápasů, který jsem zde odehrála, nebyl vůbec jednoduchý. Myslím si, že jsem do každého zápasu šla s čistou hlavou s vědomím, že vím, co budu hrát a čeho chci dosáhnout. Chtěla jsem být také schopna se přizpůsobovat stylům svých soupeřek.

Nyní přichází rychlý přesun na antuku, na které si zahrajete již příští týden v Charlestonu. Jak se na to budete připravovat?

Je to opravdu velmi rychlé, ale snažím se myslet pozitivně a budu se pokoušet na antuku rychle zvyknout. V Charlestonu jsem hrála pouze jednou (v roce 2011) a pamatuji si, že to byl dobrý turnaj. Od té doby jsem o Charlestonu slyšela spousty dobrých ohlasů a moc se tam těším.

Cítíte, že někteří lidé si vás stále ještě nemohou úplně spojit s ženskou tenisovou špičkou, do které bezpochyby patříte?

Myslím si, že to zkrátka přijde časem a je to něco, co je dlouhodobější záležitost.

Co si z Miami odvezete kromě trofeje za vítězství?

Určitě další dávku důležitých zkušeností. Sehrála jsem zde několik opravdu těžkých zápasů– například v utkání proti Venus jsem cítila, že je jeden z mých nejlepších v kariéře, který jsem sehrála skvěle po psychické i taktické stránce. Těžký zápas jsem odehrála také v prvním kole, ve kterém jsem dokázala vyřadit kvalitní soupeřku z Běloruska. Jsem šťastná, že si odvážím cenné zkušenosti a zocelila jsem i některé starší, které jsem rovněž dokázala využít v tomto turnaji. 

Cesta Johanny Kontaové turnajem v Miami 

2. kolo: Johanna Kontaová - Aljaxandra Sasnovičová (BLR) 6:2, 6:7 (5), 6:4

3. kolo: Johanna Kontaová – Pauline Parmentierová (FRA) 6:4, 6:0

Osmifinále: Johanna Kontaová – Lara Arruabarrenová (ESP) 7:5, 6:1

Čtvrtfinále: Johanna Kontaová – Simona Halepová (ROU) 3:6, 7:6 (7), 6:2

Semifinále: Johanna Kontaová – Venus Williamsová (USA) 6:4, 7:5

Finále: Johanna Kontaová – Caroline Wozniacká (DEN) 6:4, 6:3

Zdroj: wtatennis.com

 

 

Your 2017 @MiamiOpen Champion @JoKonta91 and Finalist @CaroWozniacki! ? #MiamiOpen

Příspěvek sdílený WTA (@wta),Dub 1, 2017 v 2:26 PDT