Dolgopolov se na poslední chvíli odhlásil z Roland Garros

- Petr Šístek

Ukrajinský tenista měl na pařížských dvorcích plnit roli 28. nasazeného hráče. Již včera byl nucen zrušit plánovaný trénink s Viktorem Troickým, ale pevně věřil, že se do nedělního startu turnaje stihne dát zdravotně do pořádku. Lékaři ale pro kyjevského rodáka neměli příznivé zprávy a jejich verdikt zněl jasně. Zdravotní problémy Alexandra Dolgopolova do turnaje nepustí a letošní Roland Garros se tak bude muset obejít bez něj, což způsobilo velké změny v pavouku.

Vzhledem k tomu, že Dolgopolov byl mezi nasazenými a k jeho odhlášení došlo ještě před rozehráním hlavní soutěže, tak nemohlo dojít k jeho prostému nahrazení šťastným poraženým. Ukrajincovo místo v pavouku zaujal Steve Johnson, tedy nejvýše postavený nenasazený tenista v hlavní soutěži, který je nyní evidován jako 33. nasazený. Johnsonovi měl tento přesun teoreticky přinést snazšího soupeře, neboť původně měl hrát s 21. nasazeným Felicianem Lópezem, avšak nově plánované utkání s Fernandem Verdascem mu vyhlídky na postup do dalšího kola příliš neulehčilo.

Oproti tomu pro Feliciana Lopeze přesun Johnsona rozhodně usnadněním je, neboť se místo něj utká se šťastným poraženým Italem Thomasem Fabbianem, který ve finálovém kole kvalifikace dokonce utrpěl s Argenticem Trungellitim nepopulárního kanára. Samotné vylosování italského tenisty do hlavní soutěže dává celé situaci poněkud vtipný nádech. Již včera totiž byli losováni tři šťastní poražení, aby nahradili odstoupivší Federera, Monfilse a Lestienneho. V osudí bylo pět tenistů – Nišioka (2.), Fabbiano (5.), Sijsling (13.), Pavlásek (21.) a Martin (22.). V páteční první vlně se štěstí usmálo na tři nejníže postavené a dnes získal jistotu startu v hlavní soutěži i Fabbiano.

114. hráč světa Jošihito Nišioka tak stále zůstává v Paříži v roli čekatele na případné další odhlášení. V tuto chvíli má sice již jistotu, že pokud by k odhlášení kteréhokoliv z tenistů došlo, tak si bez ohledu na štěstí při losu hlavní soutěž zahraje, ale již nyní byl nucen obětovat účast na challengeru ve Vicenze, který se uskuteční v příštím týdnu. V případě, že by ještě došlo k další vlně odhlášení, po Nišiokovi jsou prvními čekateli na místo v hlavní soutěži Daniel Brands a Jared Donaldson.