Jsem nadšený, že si zahraji o titul na dalším skvělém turnaji, neskrýval radost Nadal

- Filip Lefenda

Rafael Nadal si v semifinále turnaje v Miami poradil dle očekávání s Fabiem Fogninim a zahraje si na bohatě dotovaném podniku v Key Biscane popáté v kariéře o titul. V předchozích čtyřech případech ani jednou neuspěl, nyní svede o trofej souboj s rivalem Rogerem Federerem, s nímž letos už dvakrát prohrál. Půjde tak zároveň o reprízu z dávného finále z roku 2005.

Španěl předvedl proti Italu Fogninimu koncentrovaný výkon, když v průběhu celého utkání nemusel odvracet ani jeden brejkbol. První set, v němž ztratil na podání jen čtyři míče, vyhrál jednoznačně 6:1. „Skvěle mi pracoval servis. Myslím, že jsem během zápasu nečelil jediné brejkové hrozbě a za to jsem hrozně rád. Dodá vám to klid, když máte na příjmu možnosti a nevyužijete je,“ hýřil spokojeností se svým výkonem španělský vítez.

Ve druhém dějství už pak čtyřicátý hráč světa držel s favoritem krok přeci jen více. Osudným se mu však stal jedenáctý gem, ve kterém poprvé ztratil podání. Nadal následně ukončil duel na servisu čistou hrou a zahraje si v Miami popáté o titul.

„Je skvělé být ve finále. Nezáleží na tom, proti komu to bude,“ prohlásil vítěz dlouho před tím, než zdolal Federer v dramatickém utkání Kyrgiose a stal se tak jeho oponentem v boji o trofej. „Jsem šťastný, že jsem opět ve finále, a nadšený z toho, že si zahraji o triumf na dalším skvělém turnaji,“ dával nadále prostor radosti třicetiletý levák.

Fognini prohrál s „Rafou“ potřetí v řadě, celkově pak poosmé v kariéře. Vzájemná bilance je tak aktuálně 8:3 ve prospěch Španěla. „Byl to zápas dvou odlišných setů. Ten první se nedá nazvat utkáním…,“ hledal marně slova k dějství, které trvalo pouhých 26 minut, zklamaný Ital, manžel bývalé tenistky a grandslamové šampionky z US Open Flavie Pennettaové.

„V tom druhém, když jsem konečně začal hrát svůj tenis, tuším, že soupeř cítil, že se neustále zlepšuji a že duel rozhodne pár míčů,“ přemýšlel nahlas Fognini. „Nakonec ale myslím, že to byl docela dobrý souboj,“ dodal devětadvacetiletý hráč.