Je to jako za starých časů, hrajeme proti sobě zase každý týden, libuje si před finále s Nadalem unavený Federer

- Filip Lefenda

Roger Federer a Nick Kyrgios. Oba jsou naprosto rozdílní. První platí za elegantního kliďase, druhý zase za temperamentního bouřliváka. Odlišné jsou i jejich herní styly. Přesto když se tito dva tenisté sejdou na jednou kurtu, diváci se rozhodně nenudí. V Miami byli svědky hned tří zkrácených her a po více jak třech hodinách úporné bitvy i Švýcarova vítězství.

„Nestává se příliš často, že hrajete v jednom utkání hned tři tiebreaky. Je skvělé v takové bitvě uspět. Vítězství skrze zkrácené hry jsou vzrušující,“ prohlásil po utkání jeho favorizovaný vítěz.

Oba borci se potkali na okruhu teprve podruhé a hádejte, jaký scénář mělo jejich premiérové měření sil z předloňského Madridu? Ano, tři tiebreaky. „Je výborné takto zvítězit, pro mě obzvlášť. Pamatuji si, když jsem s ním (Kyrgiosem) takto prohrál několik let zpátky, bylo to drsné. Stalo se to v den narozenin mých synů. Nebyl jsem s nimi a hrál tento zápas, takže jsem rád, že to tentokrát vyšlo,“ vzpomněl si na zmíněné střetnutí z jiného podniku série Masters, který se však hraje na antuce.

Po zaslouženém postupu do finále jej čeká pečlivá regenerace a po ní již rival rivalů – žebříčkový soused Rafael Nadal, s nímž se letos utká už potřetí! „Nikdy tento turnaj nevyhrál. Jednoznačně se cítí více svěží než já. Ale to není problém. V neděli budu připraven,“ prohlásila na adresu svého soupeře pětatřicetiletá světová šestka.

„Určitě to opět bude speciální zápas. Jsem nadšený z toho, jakým stylem se dokázal Rafa vrátit po problémech, které měl v loňském roce. Cítím se jako za starých časů, hrajeme proti sobě zase každý týden. Doufejme, že to nebude naše poslední střetnutí,“ přeje si Federer, který kromě pětisetové bitvy z finále letošního Australian Open obstál také na minulém turnaji Masters v Indian Wells. V kalifornské poušti si vedl o poznání suverénněji, když Nadala ve finále zdolal 6:2 a 6:3.

Pro poraženého Nicka Kyrgiose turnaj skončil, opět ale ukázal, že ho tenis začal stoprocentně bavit. Z prohry si chce odnést hlavně pozitiva. „Cítím, že úroveň mého tenisu byla opět vysoká, ale mentálně musím bojovat o každý míč,“ prozradil po utkání Australan, který se ani v semifinálovém duelu nevyhnul excesu, když se po napomenutí vysmál hlavnímu sudímu. Po proměněném mečbolu soupeře pak rozmlátil raketu.

„Ukázal jsem velkou bojovnost. Očividně jsem emotivní člověk,“ přiznal a pokračoval. „Byly tam momenty nahoru-dolů, trochu jako na horské dráze, ale myslím, že jsem předvedl dobré vystoupení,“ snaží se zůstat kladně naladěn šestnáctý hráč světového pořadí.

„Snažím se vynakládat úsilí a pracovat na sobě každý den. V tomto ohledu jsem se sebou spokojen. Na kurtu je i při tréninku neustále legrace,“ dodal Kyrgios a opět tak potvrdil osobní změnu ve vnímání tenisu jako takového. V minulosti mu totiž bylo vytýkáno, že sportu nedává tolik, kolik by měl.