Futures v Jablonci nad Nisou: 1. kolo kvalifikace zvládlo 12 Čechů

- Petr Šístek, Štěpán Hladký

Úvodním kolem kvalifikace byl dnes zahájen v pořadí třetí český turnaj kategorie futures v tomto roce, tentokrát v Jablonci nad Nisou. O osm míst v hlavní soutěži se utká mimo jiné i 26 českých tenistů, přičemž David Šimůnek, Jan Zedník a Pavel Štaubert jsou předsazeni do 2. kola.

O zajímavý moment se hned na úvod dne postaral americký tenista Matthew Kandath, jenž z utkání proti Polákovi Mlazgovi odstoupil již v průběhu rozehrávky. Radku Danišovi se zápas proti Polákovi Rolskému nevydařil. "Chybělo tomu více soustředěnosti. Také mi příliš nesvědčila hra soupeře, jsem spíše hráčem do delších výměn a proti takovým střelcům se mi hraje špatně," zhodnotil utkání brněnský tenista.

Jedním z hlavních taháků kola prvního bezpochyby byla i účast Lukáše Dlouhého, dvojnásobného grandslamového vítěze ve čtyřhře, který i ve dvouhře byl příslušníkem elitní světové stovky. Dlouhý po náročném přesunu s Itálie odehrál výborný zápas a slovenského soupeře Patrika Obala porazil dvakrát 6:1 (více ZDE).

Potužák nestačil na Nému

David Potužák v úvodním kole narazil na 13. nasazeného Slováka Patrika Nému, kterému podlehl 3:6 a 2:6. Po utkání se s reportéry Tenisového světa podělil o své dojmy. "Jelikož to byl první můj future, tak jsem byl před zápasem docela nervózní. V prvním setu jsem měl docela dost šancí, ale ani jednou jsem je nevyužil, takže první set 6:3, a potom mi už nedal moc šancí. Soupeř předváděl celodvorcový tenis, donutil mě k chybám, a proto si zasloužil takhle jednoznačné vítězství," hodnotí Potužák, který i nadále plánuje sbírat zkušenosti. "Určitě chci jezdit dále futury, a když budu hrát s takovými hráči častěji, tak myslím, že to bude lepší a lepší," říká český tenista, který se ale na dalších turnajích ale představí až v srpnu. Do té doby totiž bude působit v Německu jako trenér.

Polánka nadělil Vyhlasovi dva kanáry

Zcela jednoznačný průběh mělo utkání mezi Františkem Polánkou a Radomírem Vyhlasem, v němž mladší z hráčů nepovolil svému soupeři ani jednu hru. "Dneska jsem neměl nejmenší důvod k tomu, abych soupeři povolil byť jediný gem, a podle toho to i dopadlo. Po celý zápas jsem se držel ve stoprocentní koncentraci, takže jsem spokojený," hodnotil utkání Polánka. "Začal jsem hodně nevynucenými chybami a soupeř ne, takže to dopadlo, jak to dopadlo. Když jeden člověk dělá více chyb než druhý, tak není šance vyhrát zápas," říká Vyhlas, který ale neztrácí optimismus. "Chci to pořád zkoušet a ono se to zlomí. Tento rok bych chtěl hrát ještě v Pardubicích, Ústí nad Labem a v Brně," plánuje.

Pechala přehrál Němce Schramma

Dalším postupujícím českým tenistou z prvního kvalifikačního kola se stal František Pechala, který na úvod bojů o postup do hlavní soutěže přehrál Němce Marvina Schramma. "Dnes se mi hrálo dobře, ačkoliv jsem byl trochu nervózní. Byl to určitě daleko jednodušší zápas než v hlavní soutěži. Je to moje první vítězství a to i v rámci kvalifikace,  takže si toho cením. Němec dnes nehrál příliš dobře, hrál jen jednoruční údery a hodně kazil. V zásadě to pro mě dnes bylo lehké. Stačilo to jen podržet v kurtu a získal jsem fiftýn." zhodnotil Pechala vítězný zápas. Zítra však čeká na našeho tenistu první nasazený hráč kvalifikace. Němec Robin Kern,  a to bude poněkud těžší oříšek."Vůbec soupeře neznám, nevím, jak na tom je. Je to teprve můj druhý nebo třetí turnaje kategorie Futures, takže ty hráče vůbec neznám. Ale rozhodně se na zápas budu těšit," uzavřel Pechala rozhovor pro Tenisový svět.

Vejvara přes Musila do druhého kola

Čistě český souboj byl k vidění v zápase prvního kola mezi Lukášem Vejvarou a Tomášem Musilem, z vítězství ve dvou setech se nakonec radoval prvně jmenovaný tenista. "Dnes se mi hrálo dobře. Poměrně málo jsem kazil, soupeř na tom byl o něco hůře. Ale myslím, že jsem to zvládl dobře," zhodnotil Vejvara své dnešní vítězství a dodal. "Rád bych postoupil dál a pokud by to šlo, tak i urval nějaký ten bod," popsal s úsměvem své plány Lukáš Vejvara.

Poražený z tohoto duelu, Tomáš Musil, se musel v průběhu zápasu prát s nepříjemným zraněním, které ho značně omezovalo. "Na dlani se mi udělal puchýř, jenž v průběhu zápasu prasknul. Těžko se mi držela raketa, mohl jsem hrát jen forhend a s jedním úderem se dá jen těžko vyhrát," uvedl Musil na pravou míru jeden z důvodů své dnešní porážky, ale dokázal ocenit i dobrou hru svého soupeře. "Lukáš dnes hrál opravdu dobře a to i po taktické stránce. Dobře držel míč ve hře a já na něj neměl s čím hrát," uzavřel čtyřiadvacetiletý hráč krátké hodnocení zápasu.

Holiš snadno přehrál Nerušila

V dalším českém souboji si Štěpán Holiš poměrně snadno poradil s Markem Nerušilem. "Z mojí strany do byl dobrý zápas. Hrálo se mi dobře a soupeř dost kazil. První set jsme se ze začátku tahali, pak jsem mu ale odskočil na brejk a náskok jsem až do konce udržel. Druhý set už byl jednoznačná, celkově to byl pro mě dobrý zápas," zhodnotil svoji výhru Štěpán Holiš. Jeho soupeř, Marek Nerušil, jak sám přiznal, se trochu během zápasu pral se svými emocemi. "Je to tak, mívám to tak často. Čím větší turnaj, tím víc se ale snažím držet, abych nepředvedl něco, co byse úplně nemělo. Sice to úplně vždy nevychází, ale snažím se to zlepšit," popsal objektivně své chování na kurtu Marek Nerušil, který samotný zápas viděl jako vyrovnaný."Měl jsem spoustu šancí, ale nedokázal jsem je využít. Všechny gemy byly vyrovnané, ale nevyšly mi koncovky. V tom bych se chtěl zlepšit, abych v nich nebyl nervózní. Když budu hrát víc zápasů, tak by se to mělo postupně zlepšit," uvedl Nerušil to, na čem hodlá v budoucnu nejvíce zapracovat.

Antonín Štěpánek překvapil Pultra

Sedmnáctiletý jmenovec slavného českého veterána v úvodním kole narazil na zkušeného Davida Pultra. "Ze začátku jsem byl nervózní, protože to byl muj první Future, ale pak jsem se do toho dostal a hrál jsem uvolněně a byl to super zážitek," nadšeně líčil Štěpánek, který svého soupeře zaskočil a nakonec se radoval z výhry ve dvou setech. "Bylo to těžké, na začátku prvního setu se mi ho naštěstí povedlo brejknout a v tiebreaku se mu naštěstí nějaké míčky nepovedly, takže jsem to zvládl," dodal pražský tenista, který je kmenovým hráčem TK Neridé a ve druhém kole se utká s Krzystofem Mlazgou, jemuž dnes Američan Kandath odstoupil z utkání již v průběhu rozehrávky.

Dnešní zápasy úvodního kola kvalifikace

DAVID POTUŽÁK - Patrik Néma (SVK) 3:6, 2:6

Jean Daniel Kehyayan (BRA) - Kevin Portmann (ITA)  6:3, 6:2

Krzystof Mlazga (POL) - Matthew Kandath (USA) bez boje

RADEK DANIŠ - Michal Rolski (POL) 1:6, 3:6

Jakub Krajčír (SVK) - Garry Tokas (IND) 6:4, 6:3

Arnold Kokulewski (POL) - Cyprian Owczarcz (POL) 3:6, 2:6

ONDŘEJ ŠTYLER - DOMINIK BARTOŇ  6:0, 6:1

TOMÁŠ MUSIL - LUKÁŠ VEJVARA 4:6, 3:6 

Maciej Kazanowski (POL) - Jan Kirchhoff (GER)  4:6, 2:6

RADOMÍR VYHLAS - FRANTIŠEK POLÁNKA 0:6, 0:6

MAREK NERUŠIL - ŠTĚPÁN HOLIŠ  2:6, 2:6

FRANTIŠEK PECHALA - Marvin Schramm (GER)  6:1, 6:1

ADAM BLECHA - PAVEL MOTL 3:6, 2:6

ANTONÍN BOLARDT - JAROSLAV PEŠEK 7:5, 6:4

FRANTIŠEK SIMON - Nicholas Solarewicz (USA) 0:6, 3:6

ANTONÍN ŠTĚPÁNEK - DAVID PULTR 6:4, 7:6(6)

Karol Krawczynski (POL) - Mikayel Avetisyan (ARM) 6:3, 6:1

DANIEL VELEK - Tomáš Jarčo (SVK) 6:2, 6:1

DOMINIK LANGMAJER - JAN KUNČÍK 4:6, 1:6

LUKÁŠ DLOUHÝ - Patrik Obal (SVK) 6:1, 6:1

ADAM KALIVODA - Norbert Tadyszak (POL) 6:3, 6:3