WTA

Byl to nejlepší zápas, který Caroline kdy proti mě hrála, uznala Karolína Plíšková

- Radek Štohl, David Schlegel

Karolína Plíšková si ve finále v Miami nezahraje. Česká tenistka sice v semifinálovém duelu proti Caroline Wozniacké získala první set v poměru 7:5, od té doby ovšem dominovala její soupeřka, která v následujících dvou sadách povolila Plíškové pouhé dvě hry. Wozniacká si o titul zahraje s vítězkou duelu Venus Williamsová/Johana Kontaová.

Plíšková se před čtvrtečním semifinále s Caroline Wozniackou mohla na probíhajícím turnaji pyšnit skvělou formou, když při cestě mezi nejlepší čtyři tenistky turnaje neztratila jediný set. Stejného tažení podnikem na Floridě se mohla chlubit i její soupeřka, pro kterou byl nejlepší dosavadní úspěch v Miami semifinále z roku 2012. "Je to pro mě jedinečný úspěch. V Indian Wells jsem několikrát postoupila do finále a jednou jsem tam vyhrála. Tady v Miami jsem postoupila jen jednou mezi čtyři nejlepší a už je to pět let. Vždycky to byl turnaj, kde se mi moc nedařilo a bojovala jsem tu sama se sebou," uvedla po zápase Caroline Wozniacká.

V úvodním setu se do rychlého vedení dostala Karolína Plíšková, která vzala soupeřce na úvod zápasu servis. Dánka se ovšem do utkání vrátila za stavu 3:4, když dokázala české tenistce vzít poprvé v duelu podání. Její mladší protihráčka poté musela v desáté hře při vlastním podání odvracet tři setboly, které nakonec ubránila. Plíškovou daná situace posílila a hned v následující hře sebrala Wozniacké podání, po kterém dokázala úvodní set dopodávat ve svůj prospěch.

Češce se zcela přestal po prvním setu dařit první servis. Ve druhé sadě měla úspěšnost prvního podání jen 29 procent a nedařilo se jí překonat vynikající defenzivu Dánky. V prostředním setu zahrála pouhých šest winnerů v sedmi hrách. Naopak Wozniacká dala v setu čtyři esa a uhrála 75 procent míčů po prvním podání a odvrátila všechny tři brejkboly, které si Plíšková vypracovala. "Po prvním setu jsem cítila, že jsem do něj dala všechno a bylo pro mě strašně těžké s Caroline hrát dlouhé výměny. Bylo to určitě nejlepší zápas, který proti mě hrála. Nedělala téměř žádné chyby a vracela míče hluboko do kurtu, takže pro mě bylo velmi těžké hrát agresivně," popisovala zápas Karolína Plíšková. "Vždycky když si už Plíšková myslela, že vyhrála míček, řekla jsem si, že ho musím vrátit zpátky. Dařily se mi také dobře returny, což Karolínu trochu frustrovalo," doplnila Češku Dánka.

Rozhodující set začal velmi podobně, když se Wozniacké hned v prvním gemu podařilo získat brejk a nikdy už nedovolila Plíškové, aby se dotáhla při jejím podání alespoň na shodu. Další brejky v pátém a sedmém gemu potvrdily převahu bývalé světové jedničky a nepodařený return Plíškové zakončil zápas, který trval dvě hodiny a 16 minut.

"Jsem velice spokojená s tím, že jsem to dotáhla až do boje o titul. Zbývá již poslední zápas a já udělám vše pro to, abych ho vyhrála. Ať už nastoupím proti kterékoliv soupeřce, bude to obtížné utkání. (Wozniackou čeká Johanna Kontaová, která porazila Venus Williamsovou 6:4 7:5 – pozn. redakce). Půjdu do toho s tím, abych k tomu přistoupila stejným způsobem, se kterým přistupuji do každého zápasu. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete, ale budu se snažit vynaložit největší úsilí, jaké jen umím. Poté budu moci být na sebe hrdá, ať už výsledek dopadne jakkoliv,“ ukončila šestadvacetiletá Wozniacká, která letos postoupila do třetího finále. V předešlých dvou ani jednou neuspěla.