Zjistila jsem, že život bez tenisu může být OK, říká Šarapovová před návratem

- Petr Šístek

Maria Šarapovová má za sebou pestrý životní příběh. Jako sedmnáctiletá vyhrála Wimbledon, následně vyhrávala tituly, potýkala se se zraněními a další významnou kapitolou její kariéry je dopingové provinění. O své životní cestě ruská tenistka pohovořila na konferenci ANA Inspiring Women in Sports, kde vystoupila kupříkladu i legendární Billie Jean Kingová.

Když byla Šarapovová za užívání meldonia potrestána patnáctiměsíčním zákazem startu, spekulovalo se o konci její kariéry. Ruska ale nenechala nikoho na pochybách a rezolutně tehdy oznámila, že se hodlá vrátit na kurty. „Přestože jsem ve fázi kariéry, kdy je blíže k mému konci než k začátku, vždycky chcete životní kapitolu skončit podle svých vlastních podmínek,“ vysvětlovala své rozhodnutí na konferenci.

„Když milujete to, co děláte, děláte to s vášní, tvrdě pracujete a stejně tvrdě pracovat budete, i když budete hrát na kurtu č. 28, na němž nebude jediný fanoušek, tak pak víte, proč to děláte a kdo jste,“ nezdráhala se Šarapovová přiznat svou lásku k tenisu.

A pětinásobná grandslamová šampionka má jasno i v tom, co jí k dosažení úspěchů pomohlo. „Právě to, že jsem si zahrála i na kurtu č. 28, který nikoho z diváků nezajímal, mi umožnilo vyhrát tolik trofejí,“ vzpomíná na složitou cestu na výsluní.

Pro magazín Vogue Šarapovová přiznala, že si během dopingové pauzy užívala večírků i alkoholu. „Zjistila jsem, že život bez tenisu může být OK,“ říká teď s úsměvem. Zároveň se ale nyní již plně připravuje, aby se vrátila na kurty v co nejlepší formě. „Poslední čtyři měsíce jsem tvrdě trénovala. Ale trénink nikdy nebude to samé, jako ostré zápasy,“ upozorňuje. Ruské tenistce nikdy nechyběla cílevědomost, a tak nelze očekávat, že by se rodačka z Ňaganě spokojila jen se samotným návratem na kurty. „Vím, že mé tělo i mysl stále mají motivaci být tou nejlepší hráčkou, jakou mohu být,“ uzavřela Šarapovová.